U okviru nove istrage, koju je tužilaštvo Euleksa pokrenulo prethodne nedelje protiv još osam osoba osumnjičenih za trgovinu ljudskim organima, nanošenje telesnih povreda, zloupotrebu službenog položaja, ostvarivanje uticaja i prevare u slučaju prištinske klinike „Medikus“, naći će se bivši visoki funkcioneri Vlade Kosova i bliski saradnici aktuelnog kosovskog premijera Hašima Tačija.

Osim prvooptuženog u ovoj grupi, Šaipa Muje, poslanika Tačijeve Demokratske partije Kosova, koji je svojevremeno bio njegov savetnik za zdravstvo, prema informacijama iz tužilaštva, na listi optuženih naći će se i Aljuš Gaši, bivši ministar zdravlja, kao i Škeljzen Sulja, sekretar u prištinskom ministarstvu zdravlja.

Prema informacijama koje su procurile iz tužilaštva, novom istragom u slučaju „Medikus“ obuhvaćeni su i drugi Tačijevi bliski saradnici. Pre svih, Fljamur Bogaj, Rinon Derviši, Nuhi Uka i Kenan Dermirkol. Oni su istovremeno sarađivali sa Tačijem i Ljutvijem Dervišijem, vlasnikom ozloglašene prištinske klinike.

Novom istragom, prema podacima tužilaštva, obuhvaćen je i Ercen Somnez, sin turskog lekara Jusufa Somneza, koji je prema prvobitnoj optužnici obavljao ilegalnu transplantaciju organa u „Medikusu“ i kome se pred prištinskim Okružnim sudom sudi u odsustvu.

Ova kriminalna družina svoje delovanje započela je na svadbi Arbana Dervišija. Njegov otac Ljutvi, koji je u međuvremenu osuđen na sedam godina zatvora, pozvao je na veselje mnoge visoke zvaničnike kosovske vlade. Specijalni gost bio je Jusuf Somnez. Tada je sa njim započeo zločinački posao - transplantaciju bubrega u „Medikusu“.

ČVRSTE VEZE TuŽilaŠtvo je pronašlo mnogobrojne veze ljudi premijera Hašima Tačija u „Medikusu“. Šaip Muja je bio njegov savetnik. Jedno vreme Tači je živeo u Mujinom stanu. Aljuš Gaši je bio ministar u Tačijevoj vladi, a Škeljzen Sulja je odlukom vlade imenovan za sekretara Ministarstva zdravlja Kosova.

Na toj svadbi, domaćin je Somneza predstavio svojim prijateljima, Šaipu Muji i Škeljzenu Sulji, prvim saradnicima Hašima Tačija. Muja je u to vreme bio savetnik za zdravstvo, a Sulja generalni sekretar u Ministarstvu zdravlja. Tu je bio i advokat iz Prištine Fljamur Bogaj.

Arbanova svadba je poslužila za upoznavanje Tačijevih saradnika sa Somnezom, bez čije pomoći, prema saznanjima tužilaštva, ne bi mogle biti obavljene 24 ilegalnie transplantacije pre pet godina.

Muja, Sulja i Bogaj su osumnjičeni zajedno sa sinom Ljutvija Dervišija, Rinom Dervišijem, bivšim predsednikom Opštinskog suda u Prištini Nuhi Ukom, kosovskim lekarom Kenanom Dermirkolijem i sinom Jusufa Somneza, Ercenom Somnezom za različite nezakonite radnje u slučaju „Medikus“.

Izvori iz tužilaštva najavljuju da bi oni vrlo brzo mogli da budu optuženi za nezakonito delovanje.

Pre pokretanja nove istrage, u slučaju klinike „Medikus“, početkom prethodne nedelje, izrečene su presude petorici kosovskih Albanaca za trgovinu organima i ilegalne medicinske aktivnosti u ovoj klinici. Pored Ljutvija Dervišija, vlasnika klinike, koji je osuđen na osam godina zatvora, njegov sin Arben dobio je zatvorsku kaznu od sedam godina i tri meseca. Sudsko veće kojim su predsedavale međunarodne sudije proglasilo je krivim i anesteziologa Cokolja Hajdinija, koji je osuđen na tri godine zatvora, Abdulja Dulju na godinu dana, dok je Islan Bitići dobio godinu dana uslovne kazne.

Hirurg Driton Jilta oslobođen je krivice jer je krivično gonjenje protiv njega zastarelo, a sud nije utvrdio krivicu ni tadašnjem zameniku ministra zdravlja Iljiru Drecaju.

U slučaju klinike „Medikus“ u kojoj je prema navodima tužilaštva obavljeo tridesetak ilegalnih transplantacija bubrega, u dosadašnjem sudskom postupku, saslušano je više od 80 svedoka i održano više od stotinu ročišta.