HAG - Zastupnici odbrane generala Ratka Mladića uložiće prigovor na zahtev Radovana Karadžića za izdavanje naloga koji bi Mladića obavezao da u julu ove godine svedoči u Karadžićevu odbranu, objavljeno je u četvrtak u Tribunalu.

"Dopuštenje da se odgovori na zahtev je u interesu pravde i pomoglo bi Veću u donošenju odluke", ističu branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović.

Karadžić je zahtev za izdavanje obavazujućeg naloga tražio zbog Mladićevog odbijanja da dobrovoljno svedoči.

Advokati su u pismu timu Karadžićeve odbrane, između ostalog, naveli da je Mladićevo fižicko i psihičko zdravlje loše i da je "jedva u stanju da podnese i svoje suđenje, pa ni to ne uvek uspešno".

Postupci protiv bivšeg predsednika Republike Srpske i bivšeg komandanta Vojske RS, u Tribunalu se vode po gotovo identičnim optužbama.

Karadžić je, između ostalog, naveo da bi Mladić mogao da potvrdi da "nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata" i da ga bivši komandant VRS "nikada nije obavestio, ni usmeno ni pismeno, da su zarobljeni muslimani u Srebrenici ubijeni, da bivaju ubijani, ili da će biti ubijeni".

Pre Mladića, Karadžićev poziv da dobrovoljno svedoče o srebreničkim događajima odbili su i general Radislav Kristić, protiv koga je pokrenut postupak za nepoštovanje suda, njegov prethodnik na mestu komandanta Drinskog korpusa VRS, general Milenko Živanović, kome je sud u utorak uputio obavezujući nalog, te general Zdravko Tolimir i pukovnik Ljubisa Beara.

Odbrana generala Radivoja Miletića obavestila je Karadžićev tim da bi on pristao da svedoči samo uz obavezujući nalog suda.