HAG - Raspravno veće Haškog suda odbilo je zahtev bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da izda obvezujući nalog za svedočenje bivšem komandantu Armije BiH Naseru Oriću u Srebrenici.

Sudsko veće, pod predsedavanjem južnokorejskog sudije O Gon Kuona, navelo je da Karadžić nije iscrpeo sve mogućnosti da privoli Orića na dobrovoljnu saradnju i svedočenje, dok je s druge strane, već upozoren da sudije neće olako izdavati obavezujući nalog.

Kako prenosi Slobodna Evropa, Karadžić je u zahtevu naveo da Orić ima potrebne informacije u korist njegove odbrane u vezi optužbi za genocid u Srebrenici.

"Ne postoji ključnija osoba u vezi vojnih aktivnosti u Srebrenici u razdoblju 1992-1995 nego što je to brigadir Orić", naveo je u zahtevu Karadžić, tražeći od sudija da nalože vladi Bosne i Hercegovine uručivanje obvezujućeg naloga Oriću.

Haški sud je 2008. oslobodio Orića krivice za zločine počinjene nad građanima srpske nacionalnosti u Srebrenici i okolici, usvojivši njegovu žalbu na prvostepenu presudu od dve godine zatvora koju je dobio zbog propusta kažnjavanja direktnih počinitelja nedela.