SLUŽENJEM pomena žrtvama i polaganjem venaca, u Beogradu i Gradiški u utorak je obeležena 17. godišnjica progona Srba iz Zapadne Slavonije u akciji ”Bljesak”. Istovremeno na centralnoj manifestaciji u Okučanima Hrvatska je, uz prisustvo državnog i vojnog vrha, 17 godina od akcije koju smatra velikom pobedom u ”domovinskom” ratu. Hrvatska vojska i policija 1. i 2. maja 1995. godine ubile su 283 Srba iz Zapadne Slavonije, među kojima 57 žena i devetoro dece.

U Beogradu parastos je služen u Crkvi Svetog Marka, a potom su na spomen-ploču Srbima stradalim u proteklim ratovima položeni venci.

U Gradiški, kao i svakog 1. maja u godinama posle egzodusa, služen je pomen u Crkvi pokrova presvete Bogorodice, a potom su sa mosta bačeni venci u reku Savu.

Tokom 36 sati, koliko je trajao ”Bljesak”, iz ove oblasti proterano je najmanje 15.000 Srba, a prema podacima organizacije za ljudska prava ”Hjuman rajts voč” uhapšeno je 1.500 pripadnika srpskog naroda koji su završili u logorima u Varaždinu, Slavonskoj Požegi, Novoj Gradiški i Bjelovaru. Tako je dovršeno etničko čišćenje u kome je, od 1991. godine, iz Zapadne Slavonije prognano oko 67.000 Srba.

Najveći broj Srba izbeglih u ”Bljesku” sada živi u Republici Srpskoj. Tek oko 1.500 Srba iz Zapadne Slavonije, uglavnom starijih, vratilo se u međuvremenu u Zapadnu Slavoniju. Veliki deo imovine proteranih u ovom kraju dat je izbeglim Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

DODIK: KRIVCI NA SLOBODI GRADIŠKA - Žrtve koje su pale tokom hrvatske agresije u akciji “Bljesak” 1995. godine treba da budu opomena svima da odnose na ovim prostorima moraju graditi na principima mira i uvažavanja suživota, rekao je predsednik RS Milorad Dodik, u Gradiški, na obeležavanju 17. godišnjice egzodusa Srba tokom “Bljeska”. Za ubistva srpskih civila iz Zapadne Slavonije do sada niko nije odgovarao, dodao je Dodik i pozvao sve nadležne institucije da zbog miranađu i procesuiraju odgovorne i nalogodavce ubijanja civila.

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra ”Veritas”, za zločine u ”Bljesku” i nedela počinjena početkom devedesetih godina na području Zapadne Slavonije, niko od hrvatskih rukovodilaca nije odgovarao. Protiv komandanta Treće gardijske brigade Hrvatske vojske Mladena Kruljca je 2005. godina podneta krivična prijava, ali optužnica nije podignuta, a on je naknadno unapređen u čin generala.

MUP Republike Srpske je 2008. godine podneo krivične prijave Odeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH protiv najviših predstavnika hrvatskih vojske i policije, ali bez rezultata. I Tužilaštvo za ratne zločine Srbije otvorilo je pretkrivični postupak za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog nad 10 meštana u selu Merdare.

Dve nevladine organizacije iz Hrvatske - "Inicijativa mladih za ljudska prava za Hrvatsku" i "Srpski demokratski forum" podnele su pre tri dana krivičnu prijavu protiv počinilaca ratnih zločina.


BEZ JOSIPOVIĆA I MILANOVIĆA

TOKOM zvanične hrvatske proslave u Okučanima u utorak nisu pomenuti ratni zločini čije su žrtve bili Srbi. Predsednik Hrvatskog sabora Boris Šprem rekao je da je ”Bljesak pravedna oslobodilačka i odbrambena akcija”. On je bio i jedini predstavnik hrvatskog državnog vrha jer predsednik Josipović i premijer Zoran Milanović nisu prisustvovali obeležavanju godišnjice.