ODELJENJE za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je u petak devetoricu pripadnika "gnjilanske grupe" OVK na ukupno 101 godinu zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim, romskim i albanskim civilima u Gnjilanu od prve polovine juna do kraja septembra, 1999. godine.

Sud je utvrdio da je ova grupa ubila najmanje 32 civila iz Gnjilana, da je učestvovala u paljenju kuća, mučenjima, silovanjima, pritovpravnom zatvaranju...

- Tek kad se završilo NATO bombardovanje, za Srbe na KiM je počeo pakao - opisao je svedok saradnik na jednom od 11 dana svedočenja pred sudom, a u petak ga je citirala sudija Snežana Nikolić Garotić.

KAZNE
NA po 15 godina zatvora osuđeni su Samet Hajdar, Selimon Sadiku i Aguš Memeši, na po 10 godina zatvora osuđeni su Nazif Hasani, Ahmet Hasani, Faton Hajdari i Burim Fazliju, a po osam godina dobili su Ferat Hajdari i Kamber Sahiti.

I ovaj svedok, ali i preko njih 30 potvrdili su da je "gnjilanska grupa" slepo slušala vođe. Tela ubijenih Srba su sekli na komade, stavljali ih u plastične džakove i bacali u kontejnere ili u Livočko jezero. Otimali su ih sa ulica, odvodili iz kuća.

Muškarcima su prvo lomili prste, a pa zatim ruke, a onda ih vezivali za cevi i vežbali na njima gađanje noževima.

- Žrtve su tamo bile bez vode, hrane - rekla je sudija Snežana Garotić. - Žrtve C1 i C2 su silovane, a to je radilo i više muškaraca uzastopno. Na kraju su molile da ih ubiju, samo da mučenje prestane. Čudile su se kako su uopšte preživele.

Osmorica pripadnika zločinačke grupe i dalje su u bekstvu.