BRISEL - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da će suđenje nekadašnjem lideru Republike Srpske Radovanu Karadžiću trajati "između dve i po i tri godine".
"Mi želimo suđenje koje će odraziti veličinu počinjenih zločina, koje daje mesto žrtvama da ispričaju njihove priče i da to bude izvodivo. Sudije su nam tražile da delimično redukujemo optužnicu. Konačni rezultat je sasvim prihvatljiv. Jasno ćemo pokazati šta se dogodilo na Balkanu", rekao je Bramerc u intervjuu za današnji belgijski "Soar".
Prema njkegovim rečima, u izmenjenoj optužnici zadržana su četiri početna elementa: etničko čišćenje u opštinama, opsada Sarajeva, masakr u Srebrenici i uzimanje "plavih šlemova" za taoce.
Upitan koliko će trajati suđenje, on je odgovorio da će to biti između "dve i po i tri godine" i podsetio da "optužba ima 300 sati, odnosno godinu dana, a isto toliko i odbrana".
Prema njegovim rečima, pozvano je više od 400 svedoka, među kojima su očevici zlocina, vojni eksperti, ličnosti koje su radile u regionu za UN ili bile u politici i koje mogu da zločine stave u kontekst u kome su se dogodili.
Na pitanje o Karadžićevoj tvrdnji da je sa Ričardom Holbrukom postigao dogovor da dobije imunitet od suđenja u zamenu za povlacenje iz javnog života, Bramerc je kazao: "Tribunal je odgovorio da čak i da je bilo takvog sporazuma, koji niko nikada nije video, ne bi imao nikakve pravne posledice na procedure koje su u toku".
"Jer, niko ne može da da imunitet kada se radi o međunarodnoj pravdi i stoga nemamo nikakvog razloga da pozovemo Holbruka".
Na pitanje da li istraga o skrivanju Karadžića moze da pomogne u hapšenju generala Ratka Mladića, takođe haškog begunca, Bramerc je odgovorio da se u Tribunalu "polazi od principa da su to dve odvojene mreže" i dodao da ima poverenja u ekipu u Srbiju kojoj je poverena potraga za Mladićem i Goranom Hadžićem.