HAG - Bivši vođa Srba u Hrvatskoj Milan Martić odveden je danas iz pritvora Haškog tribunala u Estoniju, na izdržavanje kazne od 35 godina zatvora zbog zločina nad Hrvatima u Kninskoj krajini i Zagrebu 1991-95, saopštio je Tribunal.
Martiću, koji je bio ministar unutrašnjih poslova, premijer i predsednik Republike Srpske Krajine, Tribunal je u junu 2007. izrekao prvostepenu presudu između ostalog za progon, ubistva, mučenje i deportaciju civila nesrba, i za bezobzirno uništavanje naselja.
Martić (54) je osuđen i za raketne napade na Zagreb, početkom maja 1995. godine, kada je poginulo sedam civila, a ranjeno više od 200.
Apelaciono veće Tribunala je u oktobru prošle godine odbacilo Martićevu žalbu i potvrdilo prvostepenu presudu koja je time postala pravosnažna.
Zločini nad Hrvatima u RSK bili su, po presudi, počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa teritorija za koje je planirano da uđu u novu srpsku državu.
Martić se dobrovoljno predao Tribunalu 15. maja 2002. godine, došavši iz Srbije, a vreme provedeno u pritvoru u Sheveningenu biće mu uračunato u izdržanu kaznu.