MRKONjIĆ GRAD - Načelnik opštine Mrkonjić Grada Zoran Tegeltija izjavio je da se nastavlja prikupljanje dokumentacije kako bi se podnela tužba protiv Republike Hrvatske za agresiju, ratni zločin i nadoknadu materijalne štete koju je regularna vojska te susedne države počinila prilikom okupacije ove opštine u Republici Srpskoj od 10. oktobra 1995. do 4. februara 1996. godine.
"Nećemo odustati od te tužbe iako je na delu opstrukcija iz Sarajeva od hrvatskih i bošnjačkih političara koji nisu spremni da zvanično priznaju da je hrvatske vojska u jesen 1995. godine okupirala područje mrkonjićke i susednih opština i da je tom prilikom počinila stravične zločine i genocid nad srpskim stanovništvom", rekao je Tegeltija.
On je dodao da na pripremi obimne dokumentacije za tužbu radi poseban tim vlade Republike Srpske koja podržava opštinu Mrkonjić Grad u podnošenju tužbe protiv Republike Hrvatske.
Prilikom napada regularne hrvatske vojske i domaćih snaga Hrvatskog vijeća obrane na opštinu Mrkonjić Grad u jesen 1995. godine ubijeno je 480 Srba od kojih su do sada pronađeni, ekshumirani i identifikovani posmrtni ostaci 219 lica.
Samo u jednoj masovnoj grobnici na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu koja je najveća u Republici Srpskoj ekshumirano je i identifikovano 181 telo srpskih civila.
Prema podacima opštinske komisije za procenu ratne štete, regularna vojska Republike Hrvatske i domaće snage HVO-a su na području Mrkonjić Grada potpuno unistile i razorile 3.644 kuće i 700 stanova a oštećeno je još 6.017 stambenih objekata.
Svi privredni kolektivi su tada opljačkani. Odvezene su sve proizvodne mašine, oprema i postrojenja a celokupni stočni fond od 12.000 goveda, 70.000 ovaca i 15.000 svinja je uništen.