BEOGRAD - Istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu pokrenuo je u petak istragu protiv državljanina SAD Petera Egnera osumnjičenog da je kao pripadnik tajne nemačke službe odgovoran za zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata u Beogradu.
U saopštenju Veća za ratne zločine beogradskog Okružnog suda precizirano je da se rešenjem o sprovođenju istrage Peteru Egneru na teret stavlja izvršenje krivičnih dela genocida i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji Beograda, od aprila 1941. do oktobra 1944. godine, u svojstvu podoficira SS jedinica.
- Istražni sudija je rešenje o sprovođenju istrage doneo i pre saslušanja okrivljenog - kaže se u saopštenju. To je učinjeno radi prikupljanja ostalih dokaza i podataka relevantnih za odlučivanje, jer postoji opasnost od odlaganja.
Objašnjeno je da bi svako odugovlačenje otežalo postupak, imajući u vidu da je Egner u poznoj životnoj dobi, kakvi su i eventualni svedoci do kojih bi sud tokom istrage došao.
Kako nam je rekao portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić, osnov za sprovođenje istrage je dokumentacija dobijena iz Amerike, gde je prethodno otvoren postupak za preispitivanje Egnerovog državljanstva.
- Uputili smo dopise i arhivama u Berlinu i Moskvi i očekujemo da i te podatke dobijemo - objasnio je Vekarić. - Dokumentacija o delatnosti Gestapoa je u Nemačkoj, mada je deo materijala posle rata prenet u Moskvu.
Pošto je istražni sudija pokrenuo istragu protiv Egnera stekli su se uslovi da Srbija podnese zahtev za njegovo izručenje iz SAD. Američko ministarstvo pravde nedavno je pokrenulo proces oduzimanja državljanstva Egneru, koji je u toj zemlji osumnjičen da je učestvovao u ubistvu više od 17.000 civila tokom Drugog svetskog rata.
Nacista se sumnjiči da je krajem 1941. godine učestvovao u odvođenju većeg broja civila u Jajince gde su streljani. Uz to, pretpostavlja se da je od kraja 1941. do sredine 1942. godine kao stražar obezbeđivao odvođenje zarobljenika u logor Staro sajmište. Egner je rođen u vojvođanskom mestu Crvenka, a u SAD je bio ugostiteljski radnik u hotelu "Olimpik" u Sijetlu.

USKORO JOŠ ZAHTEVA
PORTPAROL Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić najavio je u petak da bi uskoro mogao biti podnet zahtev za sprovođenje istrage protiv Milivoja Ašnera, šefa policije u Slavonskoj Požegi u vreme NDH.
On se sumnjiči za genocid protiv Srba, Jevreja i Roma.
- Postoji dovoljno dokaza protiv Ašnera i očekujem da će zahtev za sprovođenje istrage biti ubrzo podnet - kazao je Vekarić.
Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je pre tri dana i zahtev za sprovođenje istrage protiv Šandora Kepiroa, mađarskog državljnina. Sumnja se da je Kepir učestvovao u mađarskom okupacionom režimu, koji je za vreme racije u Novom Sadu januara 1942. ubio najmanje 2.000 novosadskih Srba i Jevreja.