BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je pokretanje istrage protiv Petera Egnera, nekadašnjeg pripadnika tajne nemačke državne policije Gestapo, zbog sumnje da je počinio genocid i ratne zločine protiv civila u Srbiji tokom 1942. godine.
Tužilaštvo traži i njegovo izručenje kada se pred američkim pravosudnim vlastima protiv Egnera okonča postupak za oduzimanje državljanstva SAD.
U zahtevu za sprovođenje istrage se, kako saznaju "Novosti", navode mnogi detalji iz Egnerovog života. Tvrdi se da je postao pripadnik Gestapoa u aprilu 1941. godine, u Beogradu i tada okupiranoj Srbiji. Bio je podoficir vodnik u Glavnom štabu Operativne grupe policije bezbednosti i službe bezbednosti - četvrto odeljenje. A, prethodno, Gestapo je u Nemačkoj bio organizovan "za vršenje genocida i ratnih zločina protiv civila".
- Ova organizacija je, od aprila 1941. do oktobra 1944. godine, preko svog aparata u Beogradu i ispostavama u provincijama u celoj Srbiji zavela policijski režim koji je protivzakonito odvodio civile u koncentracione logore - tvrdi tužilaštvo. - Uzimani su taoci i ubijani. U nameri da se uništi celokupna nacionala grupa Jevreja u Srbiji, sakupljani su svi muškarci u logor kod Autokomande u Beogradu.
Gestapo ih je zatim streljao, a onda je organizovao i logor na Starom sajmištu, u kome su prikupljeni svi ostali Jevreji koji su ugušeni u gasnom kamionu. Posledica okupacije koja je trajala tri i po godine, bila je streljanje 150.000 žrtava.
Egner se sumnjiči i da je krajem 1941. godine i početkom 1942. kršio i pravila međunarodnog prava za vreme okupacije, jer je kao stražar učestvovao u ubistvu većeg broja civila. Oni su pre toga uzeti kao taoci, a Egner ih je vozio od štaba do sela Jajinci ispod Avale gde su po dolasku - streljani!
U zahtevu za sprovođenje istrage se navodi i da je Egner učestvovao u ubistvima više žena i dece jevrejske nacionalnosti. Sumnja se da je kao stražar obezbeđivao odvođenje više grupa zatvorenih Jevreja od štaba do logora u Zemunu. Oni su kasnije ubijeni gušenjem u gasnom kamionu na relaciji od Zemuna do Jajinaca.
Rad grupe kojoj je pripadao Egner sastojao se u obaveštajnoj i egzekutivnoj delatnosti protiv svih stvarnih i potencijalnih protivnika Trećeg rajha, u koje su se ubrajali celi narodi, a pre svih Jevreji, pokazala je dokumentacija do koje je došlo tužilaštvo. Osim toga, Gestapo je četrdesetih godina uspostavio policijski režim koji je uhapsio više desetina hiljada građana prema kojima je sprovođeno inkvizitorsko saslušanje i ispitivanje. Kako bi im se iznudilo priznanje, oni su mučeni najsvirepijim sredstvima.

ODLIKOVANJA
PETER Egner je, kako saznaju "Novosti", dobio najviša odlikovanja nacističke Nemačke, među kojima je i Gvozdeni krst.
Ono što i te kako doprinosi njegovoj krivici jeste i odluka u Nirnbergu prema kojoj je Gestapo proglašen za zločinačku organizaciju. A, dokumenti govore da je kao podoficir završio obaveštajni kurs u Nemačkoj i onda postao član Gestapoa.