HAŠKI optuženik Stojan Župljanin uhapšen je u sredu oko 12.30 u pančevačkom naselju Sodara. U akciji hapšenja učestvovali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Bezbednosno-informativne agencije. Župljanin je, uz Karadžića, Mladića i Hadžića, predstavljao kvartet optuženih koji se još nije našao u Hagu.
Akcija je počela u ranim jutarnjim časovima, a njom je rukovodio Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine i koordinator akcionog tima za lociranje, hapšenje i transfer haških optuženika.
- Lično, putem radio-veze, koordinirao sam rad policije i BIA na hapšenju Stojana Župljanina, koji tom prilikom nije pružao otpor - potvrdio je u sredu Vukčević, ocenjujući da je hapšenje Župljanina od velikog značaja za Srbiju.
Prema njegovim rečima, Župljanin je bio u Srbiji od poslednjeg pokušaja hapšenja u Nišu, 26. marta, kad je „za dlaku izmakao“. Policija je tog dana posle dojave pretresla stan u kojem su nađeni tragovi koji su ukazivali da je u njemu neko vreme boravio haški begunac.
- Od tog momenta bili smo stalno na terenu, što je donelo rezultat - istakao je Vukčević. - Ovo hapšenje znači da ozbiljno radimo posao i da postoji politička volja da se uspešno okonča saradnja sa Hagom.
Prema rečima portparola Bruna Vekarića, Župljanin se nije dobrovoljno predao, naglašavajući da su „vrlo zadovoljni akcijom, jer nije bilo povređenih i nastradalih prilikom hapšenja“.
- Dobro je što nema žrtava - rekao je Vekarić i dodao da bi Župljanin mogao da bude izručen Haškom tribunalu u roku od tri dana.
Dva sata po hapšenju, Župljanin je doveden u zgradu Specijalnog suda, gde je priveden pred istražnog sudiju Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. Prema zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, istražni sudija je prvo utvrdio njegov identitet, da bi zatim Župljaninu predočio optužnicu. Sudija ima rok od tri dana da donese rešenje da li su „ispunjene sve pretpostavke za njegov transfer u Hag“.
Prva dva pokušaja da se pronađe haški begunac bila su bezuspešna. U niškom naselju Durlan, 26. marta, tridesetak policajaca upalo je u kuću u Knjaževačkoj ulici posle dojave da se tu krije Župljanin. Međutim, čovek koji je tu iznajmljivao stan, a koji se predstavljao pod drugim imenom, nestao je nekoliko dana ranije. Kasnije će se na osnovu pronađenih tragova utvrditi da je to bio upravo čovek za kojim traga Tribunal.

PRETNJE I DOJAVA
ZAPOSLENIMA u Tužilaštvu za ratne zločine u sredu su, neposredno posle hapšenja Stojana Župljanina, upućene telefonske pretnje. Kako su izjavili, u pitanju je bio muški glas, koji im je zapretio smrću. Nedugo zatim, usledila je i anonimna dojava da je u zgradi Specijalnog suda postavljena bomba. Posle pretrage, Kontradiverzione ekipe konstatovale su da je dojava o bombi, podmetnutoj u jednom od toaleta u zgradi, bila lažna.

ISPRED KUĆE PORODICE ŽUPLJANIN U BANJALUČKOM NASELJU ROSULJE
LELEK I ĆUTANJE


SAMO lelek Dragice Župljanin, majke uhapšenog haškog optuženika Stojana Župljanina, kao i kratko objašnjenje sina Mladena da je porodica za hapšenje saznala od medija, jedine su reakcije koje su se u sredu mogle čuti ispred porodične kuće u Ulici Stevana Markovića, u banjalučkom naselju Rosulje.
Teško potresenoj Dragici pružena je i medicinska pomoć, ali ambulantna kola, koja su stigla oko 14 časova, nisu odvezla nikoga od Župljaninovih. Majci su data sredstva za smirenje.
Mada su se na kućnim vratima pojavljivali i drugi sin i supruga Divna, oni su ostali nemi za naša pitanja.
Ranije poruke koje su javno slali Divna, Mladen i Pavle, prenosile su različite apele. Ipak, sva ova javna obraćanja imala su zajedničku poruku da je porodici izuzetno teško. Iako sa ratnim zločinima za koje je Stojan osumnjičen nisu imali nikakve veze, oni su odsečeni od posla, prijatelja i života uopšte.
Uprkos čitavom nizu prepada, pretresa, koje je nad Župljaninima sproveo Eufor, nikada nijedan dokaz nije obelodanjen da bi se potvrdila umešanost porodice.
Za to vreme, kako „Novosti“ saznaju iz dobro obaveštenih izvora, begunac je u Beogradu vodio čak i neku vrstu društvenog života. Rado je, naime, posećivao splavove na Savi u mirnijim delovima dana, iako ne bez velike doze napetosti.
U aprilu ove godine, od porodice Župljanin stigao je poslednji javni apel. Tada je Mladen za medije rekao da „nema više izlaza“ i pozvao oca da „okonča agoniju kako bi se ova ružna priča završila na najbolji način“. (Đ. TOMIĆ)

NA HAŠKOJ LISTI ŽUPLJANINOVO IME NALAZI SE JOŠ OD 1999. GODINE
ČETIRI TAČKE OPTUŽNICE

STOJAN Župljanin rođen je 28. septembra 1951. godine u selu Maslovare, opština Kotor Varoš, u BiH. Završio je Pravni fakultet u Sarajevu i 1975. godine započeo dugu karijeru u Sekretarijatu unutrašnjih poslova u Banjaluci, u kojoj je bio komandir stanice milicije, načelnik Odeljenja za suzbijanje opšteg kriminaliteta, načelnik regionalnog Centra službi bezbednosti u Banjaluci (od 1991).
Od maja 1992. do jula te godine bio je član Kriznog štaba Autonomne Regije Krajine.
Optužnica je podignuta 17. decembra 1999. godine, a otpečaćena 13. jula 2001. godine. U njoj, navodi se da je „Župljanin kao načelnik CSB imao kontrolu nad opštinskim policijskim snagama, između ostalih i onima koje su bile odgovorne za rad zarobljeničkih logora“. On je „kao član Kriznog štaba učestvovao pojedinačno ili zajednički u operacijama u vezi sa vođenjem neprijateljstava i uništavanjem zajednica bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata“.
Župljaninu Tužilaštvo na teret stavlja, na osnovu individualne odgovornosti i odgovornosti nadređenog, dela genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949.

REPORTER „NOVOSTI“ U ZGRADI U KOJOJ SE ŽUPLJANIN KRIO, SAT I PO POSLE HAPŠENJA
IŠETAO BEZ LISICA

U PANČEVU u sredu, oko 14 časova, ništa nije nagoveštavalo da se samo sat i po ranije baš tu odigralo hapšenje Stojana Župljanina. Tek pokoji prolaznik komentarisao je i pokazivao prstom na zgradu u Dunavskoj ulici broj 5, u kojoj je u sredu u 12.30 uhapšen haški optuženik. On se, kako smo saznali, krio u stanu svog poznanika Nikole Tepića u potkrovlju zgrade - oko mesec dana.
Ispred stana broj 18, na petom, poslednjem spratu, zatekli smo pripadnika policije. Ljubazno nam je objasnio da se u stanu vodi informativni razgovor sa porodicom i da nije bilo nikakvog opiranja pri hapšenju. Župljanin je, kaže, bio sam i niko nije ušao unutra dok nije stigao vlasnik stana, kojeg je pozvala policija. Tek kada je Tepić stigao, uhapsili su Župljanina.
Policija je iz stana oko 14 časova iznela dve lovačke puške.
- Video sam kada su ga uvodili u automobil - rekao nam je prolaznik koji se našao ispred zgrade tokom hapšenja. - Nije imao lisice, samo je išetao iz zgrade sa dvojicom muškaraca u civilu. Tri zelena džipa bila su parkirana ispred zgrade i zajedno s njim neprimetno su otišli.
Prema rečima jednog od komšija, oko podneva je u zgradi bilo petnaestak muškaraca u civilu. Kako nam je rekao, kada se vraćao iz prodavnice video je Tepićevu ćerku kako silazi i njega kako se sa dvojicom muškaraca penje na sprat.
Većina stanara bila je iznenađena kada su čuli ko je uhapšen. Mnogi od njih nisu ništa sumnjivo primetili.
Jedan od stanara, međutim, kada smo mu pokazali fotografiju Stojana Župljanina, samo je prokomentarisao da ga je skoro video u zgradi zajedno sa Nikolom Tepićem.
- Nikada ga ne bih prepoznao, iako je izgledao kao na slici, imao je bradu - kaže komšija. - Sećam se da sam prošao pored njega, a on mi se javio. U životu mi ne bi palo na pamet da se neko takav ovde krije. Porodica Tepić je više od 20 godina ovde. Viđao sam ih svakodnevno. Nikola tu živi sa suprugom Danijelom, sinom i dve ćerke. Nije mi jasno kako ništa čudno nisam primetio. A, stalno se šetam po zgradi i ispred nje.
Na zgradu su poslednjih dana, kako smo saznali, motrili, pripadnici BIA. Rekli su nam da je automobil marke „škoda fabija“ sa beogradskim tablicama bio parkiran poslednja tri dana ispred ulaza. (J. SUBIN)

120 „KVADRATA“
KAKO smo saznali od komšija, Nikola Tepić je bivši reprezentativac u ragbiju. Nekada je držao kafanu u Pančevu, a vezivali su ga i za poslove s naftom.
Njegov stan u kojem je uhvaćen Župljanin ima 120 kvadratnih metara.

DOM ZDRAVLJA
DA je Župljanin bio više od mesec dana u Pančevu, govori i podatak da se lečio u lokalnom domu zdravlja. Kako smo saznali, pod lažnim imenom je posećivao i lekare u Opštoj bolnici.

REAGOVANJA

RASIM LJAJIĆ, PREDSEDNIK NACIONALNOG SAVETA
ON JE BIO NAORUŽAN


PREDSEDNIK Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom potvrdio je za „Novosti“ da je Župljanin praćen nekoliko dana pre hapšenja.
* Kako je izgledala akcija hapšenja?
- Akcija je urađena vrhunski i krajnje profesionalno, iako je Župljanin bio naoružan - kaže Ljajić.
* Da li se opirao hapšenju? Da li je bilo oružane intervencije?
- Strahovali smo, ali sve je bilo bez upotrebe oružja.
* Kada će biti izručen u Hag?
- Ide redovan postupak pred našim tužilaštvom. Kada se završi ta procedura biće izručen Tribunalu.
* Da li ste hapšenjem Župljanina otklonili sve prepreke za primenu SSP sa EU, odnosno očekujete li da Holandija sada konačno popusti?
- Ovo je veliki korak u tom pravcu.

MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA HOLANDIJE
JOŠ JE RANO ZA OCENU


HOLANDIJA smatra da je hapšenje Stojana Župljanina „korak u dobrom pravcu“, ali i da je „prerano“ za ocenu o punoj saradnji s Haškim tribunalom, izjavio je portparol holandskog ministarstva spoljnih poslova Bart Rijs.
- Drago nam je zbog hapšenja optuženika i očekujemo da će on biti prebačen u Hag u najskorije vreme. Ovo hapšenje dokazuje da je neophodno insistirati na punoj saradnji srpskih vlasti s Haškim tribunalom. Trojica optuženika su još u bekstvu, a najbolji dokaz za punu saradnju Srbije bi bio - Ratko Mladić u avionu za Hag.
Portparol je naglasio i da „sve dok ministri spoljnih poslova ne odluče jednoglasno da je Srbija ostvarila punu saradnju s Haškim tribunalom, SSP neće biti poslat na ratifikaciju u nacionalnim parlamentima.
- Izveštaj Bramerca je veoma važan faktor za ocenu saradnju Srbije s Haškim tribunalom i zbog toga ne očekujemo neke promene u dogledno vreme - naglasio je Rijs.

MILORAD DODIK, PREDSEDNIK VLADE RS
ZATVORITI STRANICU


- PODRŽAVAMO politiku koja će dovesti do rešavanja pitanja privođenja haških optuženika, a Vlada RS i ranije ih je pozvala da se predaju kako bi se ta stranica zatvorila, a mi mogli da se bavimo nekim drugim pitanjima - rekao je predsednik Vlade RS Milorad Dodik komentarišući hapšenje Stojana Župljanina.
Dodik je ocenio da je „pozitivno to što se desilo i da je time jedan od problema koje smo imali rešen“.
On je, međutim, istakao da, s druge strane, Tužilaštvo BiH deluje selektivno, jer dve godine nije ništa uradilo kada je reč o predmetu Atifa Dudakovića. (J. G.)

HAVIJER SOLANA, VISOKI PREDSTAVNIK EU
VRLO POZITIVNA VEST


VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je u Briselu da je hapšenje Stojana Župljanina vrlo pozitivna vest.
- Hapšenje optuženih je dobro za sve. To je jedan vid saradnje na koju se Srbija obavezala, tako da je ovo dobra vest - izjavio je Solana novinarima.
Na pitanje da li bi to moglo da utiče na ocenu Saveta ministara EU o punoj saradnji Srbije s Tribunalom, Solana je odgovorio „da to nije na njemu da kaže“.