HAG - "Ne mogu da verujem! Ja ne mogu da verujem", ponavljao je iznova i iznova Miroslav Radić, kapetan bivše JNA, koga je Haški tribunal oslobodio svake krivice za zločin u Vukovaru.
Tribunal je za 14 godina, koliko postoji, optužio 161 osobu. Suđenja su završena protiv 108, a Radić je prvi, i zasada jedini, Srbin koji je proglašen nevinim!
- Nismo se iznenadili kada je doneta oslobađajuća presuda - prepričava za "Novosti" prve utiske advokat Mira Tapušković, koja je zajedno sa kolegom Borivojem Borovićem odbranila Radića. - Očekivali smo je. Gospodin Borović je u završnoj reči vrlo otvoreno to ponovio nekoliko puta, i nastavio da ponavlja u prepirkama sa sudijom: "Naš klijent je nevin!"
Ali, dok nije čuo reči sudije Kevina Parkera, ovaj Zemunac je, kao i ostali optuženi, prošao dug put. Prava optužnica protiv Radića podignuta je još 1995. godine. A onda je menjana tri puta. Na dušu su mu stavljali najteže zločine. On, Miroslav Radić, kapetan JNA, komandant pešadijske čete u sastavu Prvog bataljona Prve gardijske motorizovane brigade, "komandovao je srpskim snagama kao član udruženog zločinačkog poduhvata i lično odvajao hrvatske zarobljenike iz vukovarske bolnice za koje je znao da će biti ubijeni", pisalo je u optužnici.
A istina je, kako se videlo posle suđenja, bila sasvim drugačija. Pogotovo što su sudije bile jednoglasne u odluci - Tužilaštvo nije dokazalo ni da je postojao udruženi zločinački poduhvat, ni da je Radić uopšte odgovoran.
Sve to zajedno, baca potpuno drugačije svetlo na prirodu "domovinskog rata", i onog što se početkom devedesetih godina događalo u Hrvatskoj.
- Posle ove presude može da bude reperkusija i na ostale predmete - napominje Mira Tapušković. - Ako se sećate, i Slobodan Milošević je bio optuživan za zajednički zločinački poduhvat, a u optužnici je bilo obuhvaćeno i njegovo učešće u celoj priči oko Vukovara. Sada je, međutim, cela priča o "domovinskom ratu", kao i sama njegova fizionomija - promenjena.
Značaj ove presude je, kaže Mira Tapušković, i u tome što su sudije zaključile da u Vukovaru nije bilo zločina protiv čovečnosti. To znači da ono što se događalo nije bilo upereno protiv civila niti hrvatskog naroda, već protiv hrvatskih paravojnih formacija. Samim tim, dodaje ona, nije bilo ni progona.
Branilac trećeoptuženog Veselina Šljivančanina, koji je osuđen na pet godina zatvora, advokat Novak Lukić, kaže da je njegov klijent duboko verovao da će biti oslobođen.
- Bilo nam je jako važno da razbijemo predrasude koje su o njemu postojale od početka postupka - kaže za "Novosti" Lukić. - On i dalje tvrdi da nije kriv. Zato je jako važno to što je presuđeno da vojna policija nije učestovala u onome što se kasnije dogodilo sa zarobljenicima.
Advokat Novak Lukić podseća na to a je njegov tim od početka postupka tvrdio ono što je sud presudio pre dva dana - da na Ovčari nisu stradali civili i da nije postojao udruženi zločinački poduhvat.
Pošto je Veselin Šljivančanin proveo u pritvoru nešto više od četiri godine, stekao je uslov da traži privremeno puštanje na slobodu.
Sudije o tome tek treba da odluče.

STJEPAN MESIĆ
HRVATSKI predsednik Stjepan Mesić izjavio je da je zabrinut i razočaran zbog presude Haškog tribunala "vukovarskoj trojci" za zločine na Ovčari.
Mesić je rekao da "veruje da se presuda neće održati i da će drugostepena presuda biti pravedna" i utvrditi odgovornost „trojke“ za zločine koje su počinili.
- Moramo sa zabrinutošću reći da smo razočarani i da smo očekivali nešto više pravde u Haškom tribunalu - rekao je Mesić.
Premijer Ivo Sanader je u prvim komentarima na presudu najavio da će u ime hrvatske vlade odmah uputiti pismo SB UN u kojem će izraziti oštar protest i zatražiti raspravu o presudi, ali i raspravu o radu Haškog tribunala.

RASIM LJAJIĆ
BEOGRAD - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da bi reakcije iz Hrvatske na presude tribunala "vukovarskoj trojci" mogle samo da "dalje raspiruju strasti, što nam u ovom momentu nije potrebno".
- Svako komentarisanje, kao i ono iz Hrvatske, nije uputno, jer je reč o presuđenim stvarima, na koje ni ja nisam do sada davao komentar, čak i kada je bilo mnogo osnova da se nešto kaže o dosadašnjim presudama haškog suda - rekao je Ljajić.
Ljajić je potvrdio da Radić stiže u Beograd redovnom linijom iz Amsterdama, kao i da "neće doći nikakvim državnim ili privatnim avionom".

SUĐENjE U TOKU:
Ljubiša Beara, Ljubomir Borovčanin, Milan Gvero, Vladimir Lazarević, Sreten Lukić, Radivoje Miletić, Milan Milutinović, Drago Nikolić, Dragoljub Ojdanić, Vinko Pandurević, Nebojša Pavković, Vujadin Popović, Nikola Šainović, Momčilo Krajišnik, Vojislav Šešelj.

PRIVREMENO PUŠTENI NA SLOBODU:
Vladimir Kovačević, Franko Simatović, Jovica Stanišić, Momčilo Perišić, Mićo Stanišić.

ŽALBE NA PRESUDU:
Vidoje Blagojević, Radoslav Brđanin, Stanislav Galić, Miroslav Deronjić, Zoran Žigić, Dragan Jokić, Miroslav Kvočka, Dragan Nikolić, Momir Nikolić, Mladen Radić, Blagoje Simić, Milomir Stakić, Pavle Strugar, Miodrag Jokić, Milan Martić, Momčilo Krajišnik.

IZDRŽAVAJU KAZNU:
Predrag Banović - Francuska, Mitar Vasiljević - Francuska, Zoran Vuković - Norveška, Goran Jelisić - Italija, Milorad Krnojelac - Italija, Radislav Krstić - Velika Britanija, Dragoljub Kunarac - Nemačka, Darko Mrđa - Španija, Dragan Obrenović - Norveška, Biljana Plavšić - Švedska, Duško Sikirica - Austrija, Duško Tadić - Nemačka, Stevan Todorović - Španija, Ranko Đešić – Danska.

UMRLI:
Milan Babić, Goran Borovnica, Dragan Gagović, Slavko Dokmanović, Đorđe Šukić, Janko Janjić, Milan Kovačević, Slobodan Milošević, Željko Ražnatović Arkan, Vlajko Stojiljković, Momir Talić.

USTUPLJENI:
Momčilo Gruban, Miroslav Kvočka, Dušan Knežević, Radomir Kovač, Željko Mejakić, Radovan Stanković, Dušan Fuštar.

IZDRŽALI KAZNU:
Damir Došen, Dražen Erdemović, Simo Zarić, Dragan Kolundžija, Milojica Kos, Dragoljub Prcać, Milan Simić, Miroslav Tadić.

ČEKAJU SUĐENJE U PRITVORU:
Dragan Zelenović, Gojko Janković, Milan Lukić, Sredoje Lukić, Mitar Rašević, Savo Todović, Milorad Trbić, Vojislav Šešelj, Vlastimir Đorđević, Zdravko Tolimir.

U BEKSTVU:
Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Stojan Župljanin, Goran
Hadžić.

OSLOBOĐENI:
Miroslav Radić