Desant helikoptera Kfora i Euleksa započeo je oko 9.30, gotovo istovremeno na oba punkta, Brnjak i Jarinje. Na Brnjak je najpre sleteo helikopter hrvatskog Kfora, koji je imao oznaku 232 i vidljivu šahovnicu. Spustio je službenike Kosovske carine i Granične policije.

Po uzletanju, ubrzo se vratio sa novom isporukom, da bi potom na helidrom sletela dva transportna helikoptera Euleksa. Iz njih je iskrcano 30 policajaca ove misije, sa punom ratnom opremom i sa njima po jedan uniformisani službenik Kosovske carine i Granične policije. Ubrzo, Brnjak je napustilo petoro pripadnika KPS, srpske nacionalnosti, kojima smena nije stigla.

- Nećemo se više vraćati, tamo nemamo šta da tražimo - kazali su srpski policajci.

Srbi, koji su upravo u to vreme iz nekoliko kamiona, nasipima zemlje i šljunka utvrđivali prepreku pred francuskim Kforom, krenuli su goloruki prema helidromu, ali ih je Kfor zaustavio, pojačan oklopnim vozilima.

KFOR: ”STOP,
BUDEMO PUCALI”
U vreme desanta na Brnjak, na Jarinje je iz helikoptera Euleksa iskrcano četrdesetak policajaca EU, do zuba naoružanih. Tada se na stotinak metara od ovog prelaza okupilo više stotina Srba iz Leška i Leposavića. Dočekala ih je bodljikava žica i upozorenje nemačkog Kfora: ”Stop, budemo pucali”.

Susret oči u oči s naoružanim međunarodnim vojnicima, potrajao je više od sata. Srbi su se povukli i nastavili da utvrđuju pozicije. Oni su, u četvrtak, ovaj punkt potpuno okružili sa stotinak teških kamiona i autobusa, namerni da ovde ostanu sve dok ”Kosovska carina ne shvati da nema kome da udara pečate”. Dok je na Brnjaku trajalo ”povuci-potegni”, na prilazu Zubinom Potoku iz pravca Mitrovice, u selu Zupče, na barikadi se okupilo više stotina ljudi. I potpuno blokiralo prilaze ovoj srpskoj, severnoj opštini.

- Rešeni smo da ovde nikada ne zažive kosovske institucije. Ako smo odolevali svih ovih godina, odolećemo i ovih dana. Pa i do zime, ako treba. Mi ovde ne branimo tuđe, već svoje domove i budućnost svoje dece. A ona nije u albanskoj državi - kazali su Srbi u Zupču.

Istovremeno, narod je pojačao blokade na celoj teritoriji severenog Kosova: u Leposaviću, Zvečanu, na prilazima iz Južne Mitrovice. Nagrnuo je, u petak oko 10 sati, i na glavni Ibarski most, koji razdvaja severnu srpsku, od južne albanske Mitrovice. Za nekoliko minuta, ovde se slilo više hiljada ljudi. Studenti, radnici, profesori univerziteta, sveštenici i đaci - u mirnom protestu i potpunoj tišini pružali su otpor kosovskim institucijama.

Tenzija iz minuta u minut je bila sve jača. U jednom trenutku, umalo da se otme kontroli, kada je Kfor odbio da propusti vozilo hitne pomoći sa teško bolesnim pacijentom koji je iz zdravstvenog centra u Mitrovici hitno upućen u Kraljevo.