Kosovski policajci i carinici dovedeni su jutros helikopterima na prelaze Jarinje i Brnjak. Srbi su na barikadama u Leposaviću, Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku. Za sada bez incidenata

Pratite situaciju iz minuta u minut...

22:32 NOĆ NA BARIKADAMA

Građani na severu Kosova odlučni su da noć provedu na barikadama, koje su postavljene na više punktova.

Najveći broj građana okupljen je na barikadama ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Na magistralnim putevima građani održavaju već postojeće barikade, koje bi trebalo da spreče kretanje Kfora.

Putnički saobraćaj se na pojedinim barikadama odvija jednom trakom, dok je u mestu Rudare, na teritoriji opštine Zvečan blokiran ceo put Kosovska Mitrovica-Zvečan.

U mestu Zupče na magistralom putu Kosovska Mitrovica-Ribarići i dalje se nalaze Srbi koji su balvanima blokirali ovaj put.


21: 43
OJAČANE BARIKADE NA MOSTU NA IBRU

Barikade koje su postavljene pre dva dana na glavnom ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici su dodatno ojačane.

Oko 21 sat četiri šlepera izručila su dodatni teret na severnu stranu mosta.

U blizini glavnog mosta na Ibru okupio se veliki broj Srba, uglavnom mladih.

Pripadnici policije raspoređeni su na južnoj strani mosta.

20:23 STEFANOVIĆ: JEDINSTVOM STVORITI ATMOSFERU ZA NOVI DOGOVOR

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je sada veoma važno da situacija na severu KiM ostane mirna, da treba sačuvati jedinstvo i stvoriti atmosferu pogodnu za novi dogovor.

"Jako je važno da u ovom trenutku situacija na severu ostane mirna i ono što je od izuzetnog značaja ovde na KiM je da se sačuva jedinstvo među građanima, ali i između njihovih predstavnika i predstavnika države koji su ovde", rekao je Stefanović.

Ovo su dani u kojima je svaka stranačka aktivnost suvišna i treba je ostavili u Beogradu.

O tome kako Srbi nastavljaju svoj otpor na severu Kosmeta pročitajte OVDE

19:44 MERDARE: NIJE DOZVOLJEN PROLAZAK KAMIONA U SRBIJU

Srpske carinske vlasti na prelazu Merdare nisu dozvolile prolazak kamionu natovarenom otpadnim olovom da uđe u centralnu Srbiju.

Vozač kamiona novopazarskih talica vozio je otpadno olovo firme "Balkan metals grup" za potencijalnog kupca iz Loznice.

Vraćen je, kako kaže, sa obrazloženjem da Uprava carine Srbije carinskoj ispostavi kod Merdara nije dostavila nikakav dokument kojim se dozvoljava uvoz robe sa Kosova.

18:57 BORISLAV STEFANOVIĆ STIGAO NA KOSOVO

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović doputovao je kasno popodne na Kosovo.

On je nešto posle 18.30 sati obišao građane na barikadi na administrativnom prelazu Jarinje.

16:52 PET ŠLEPERA ROBE PREKO MERDARA STIGLO NA SEVER KOSOVA

Preko administrativnog prelaza Merdare na sever Kosova je danas ušlo pet šlepera uglavnom sa pšenicom, preneli su elektronski mediji u Prištini.

Mediji prenose da nije bilo transporta robe u suprotnom pravcu, prema centralnoj Srbiji.

16:11 KFOR NEĆE PRIMENJIVATI SILU PROTIV MIRNIH PROTESTA

Kfor neće primenjivati bespotrebnu silu protiv mirnih demonstranata, saopšteno je u Kforu.

Kfor je na licu mesta, u toku su mirni protesti, nije bilo nasilnog delovanja, ističe se u sedištu te misije u Prištini.


16:10 TAČI: SPROVEDEN PLAN

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je na vanrednoj sednici Vlade da je uspešno izveden operativni plan za uspostavljanje kontrole na prelazima 1 i 31 na severu Kosova, prenosi RTK.

Tači je precizirao da je na prelazima uspostavljena carina, na kojoj su kosovski policajci, pripadnici Euleksa i Kfora.

Tači je pozvao Beograd da odustane od destabilizacije situacije i prihvati nezavisnost Kosova, dok bi Srbi sa severa trebalo da prihvate kosovske institucije.

16:06 EU: PRIMENA DOGOVORA O PEČATU

Portparol visoke predstavnice Evropske unije Maja Kocijančić izjavila je u Briselu da Euleks počinje da sprovodi dogovor Beograda i Prištine postignut 2. septembra, precizirajući da se carinski sistem na Kosovu primenjuje kao "jedinstvena carinska oblast".

15:36 TADIĆ NA GENERALNOJ SKUPŠTINI

Predsednik Srbije Boris Tadić predvodiće od 21. do 24. septembra delegaciju Srbije na 66. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u Njujorku, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

15:34 SRBI OJAČAVAJU BARIKADE, VLADA POZIVA NA UZDRŽANOST

Dok Srbi ojačavaju barikade na putevima koji vode do administrativnih prelaza na severu Kosova, Vlada Srbije ima informacije da su na Jarinju i Brnjaku pripadnici Euleksa i Kfora, a da kosovski carinici i policija nemaju nikakvu ulogu na tim prelazima.

Vlada prati i u potpunosti kontolrište situaciju na Kosovu i Metiohiji. Stanje je mirno i sve vitalne funkcije se odvijaju nesmetanmo. Škole, zdravlstvene ustanove i ostale insitucije države Srbije su u potpunosti u funkciji stabilizacija i mira.


14:50 DAČIĆ: NAPETO, BEZ INCIDENATA

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je situacija na severu Kosova napeta, ali da, prema informacijama kojima raspolaže, nema većih incidenata.

Slanje kosovskih carinika na granične prelaze Jarinje i Brnjak, Dačić je okarakterisao kao "jednu veliku bajku, predstavu - Alisa u zemlji čuda", koja jednostavno ne može da opstane u realnosti.

"Situacija je takva, da jedan carinik mora helikopterom da dolazi na administrativnu liniju", rekao je Dačić novinarima, posle sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Bugarske Cvetanom Cvetanovim, na graničnom prelazu Gradina, između Srbije i Bugarske.

14:43 MIHAJLOVIĆ: KOSOVSKI CARINICI NEMAJU NIKAKVU ULOGU NA PRELAZIMA

Vlada Srbije ima informacije da su na graničnim prelazima Brnjak i Jarinje pripadnici Euleksa i Kfora, a da kosovski carinici i policija nemaju nikakvu ulogu na tim prelazima, izjavio je danas direktor Vladine kancelarije za saradnju sa madijima Milivoje Mihajlović.

On je na konferenciji u Vladi Srbije rekao da su Kfor i Euleks na prelazima u skladu sa mandatom koje su im povereile Ujedinjene nacije.

"Naše informacije su da kosovski carinici i policija nemaju nikakvu ulogu na tim prelazima", dodao je Mihajlović.

Vlada Srbije, kako je rekao, poziva građane severa Kosova da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije.

"Vlada prati i u potpunosti kontroliše situaciju na Kosovu i Metiohiji. Stanje je mirno i sve vitalne funkcije se odvijaju nesmetanmo. Škole, zdravstvene ustanove i ostale insitucije države Srbije su u potpunosti u funkciji stabilizacije i mira", kazao je Mihajlović.

13:58 BRNJAK DODATNO BLOKIRAN

Na putu Kosovska Mitrovica-Ribariće neposredno ispred administrativnog prelaza Brnjak, Srbi su istovarili veliku količinu zemlje visoku oko pet metara.

Na putu se pored kamiona nalaze i putnički automobili u koloni koja je duga nekoliko kilometara.

Brnjak je odsečen i iz pravca Ribarića jer se u takozvanoj međuzoni nalaze preprečeni šleperi i putnička vozila.

13:35 KFOR ZAUSTAVIO DELEGACIJU SRS

Srpska radikalna stranka saopštila je da su pripadnici Kfora zaustavili stotinak metara ispred adminitrativnog prelaza Jarinje delegaciju stranke, koja se uputila na sever Kosova.

U saopštenju SRS se navodi da je "delegacija predvođena stranačkim funkcionerima, koja se zaputila na sever Kosova i Metohije da pruži podršku našem narodu u ovim teškim trenucima, zaustavljena bodljikavom žicom koju je razapeo Kfor stotinak metara ispred administrativnog prelaza Jarinje".

"Danas prisustvujemo najbrutalnijem banditizmu koji sprovode SAD i EU, pokušajem da nam uzmu Kosovo i Metohiju i uskraćivanjem osnovnih ljudskih prava slobode kretanja", izjavio je potpredsednik SRS Dragan Todorović i poručio da se misiji Euleks odmah mora uskratiti gostoprimstvo i početi sa primenom Rezolucije 1244.

13:30 MANJI POŽAR NA JARINJU

Na prelazu Jarinje, pre oko dvadeset minuta, izbio je manji požar. Iako je uzrok za sada nepoznat, pretpostavlja se da gori samo nisko rastinje u blizini samog prelaza.

13:11 TAČI: USPOSTAVLJAMO RED

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je jutros počelo sprovođenje operativnog plana na severu Kosova.

"To je uspesan pocetak uspostavljanja red i zakona u tom delu zemlje", kazao je Tači na vanrednoj sednici privremene kosovske vlade.

Tači je pozvao Beograd da ne destabiluzuje stanje I da prihvati da je Kosovo nezavisno, suvereno I nedeleljivo.

Kosovski premijer se zahvalio Kforu, Euleksu i zapadnim zemljama na podrsci operativnog plan Vlade za implementaciju granicne kontrole na punktovima na severu Kosova.

12:33 BOGDANOVIĆ: DANAS NIJE DAN "D"

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da danas nije dan "D", da je Srbija u prošlosti imala mnogo gorih dana i da je znala da na adekvatan način odbrani svoje legitimne interese. Bogdanović, koji je razgovarao sa građanima u blizini ibarskog mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice, ocenio je da jedino mirnim putem Srbi sa severa pokrajine mogu odbraniti svoje legitimne interese.

On je kazao da rizik od eskalacije nasilja na ovom područuju postoji unazad 12 godina i da su se Srbi uvek borili protiv jednostranih poteza prištinskih vlasti koje nisu želele da čuju glas sroskog naroda.

"Očekuju nas teški dani i iscrpljujuća borba, jer su Priština i međunarodna zajednica koja je podržava svesni da jedino iscrpljivanjem ovog naroda mogu da dođu do svojih ciljeva," rekao je Bogdanović.

Na nama je da budemo jedinstveni i mirnim putem odbranimo naše legitimne interese, rekao je Bogdanović.

10:33 MIHAJLOVIĆ: SRBI NE NASEDAJTE NA PROVOKACIJE

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izrazio je nadu da će današnji dan proteći bez bilo kakvih incidenata, poručivši Srbima na barikadama da ne nasedaju na provokacije Prištine koja je najavila postavljanje kosovskih carinika na administrativne prelaze.

Srbi koji su sada na barikadama svesni su situacije - da samo hladne glave, razumom mogu da prevaziđu situaciju, rekao je Mihajlović.

09:17 REDŽEPI: CARINICI, POLICAJCI I EULEKS NA PRELAZIMA

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je Tanjugu da su na prelazima na severu Kosova od jutros pirpadnici kosovske policije i carine, zajedno sa pripadnicima Euleksa.

Redžepi je naveo da je operacija izvedena nešto pre osam sati. Euleks će, naveo je Redžepi vršiti operativni deo poslova na prelazima, a kosovski službenici će imati tehničku ulogu.

Redžepi je kazao da je operacija izvršena bez problema.

09:00 HELIKOPTERI NA JARINJU I BRNJAKU

Po jedan transportni helikopter Euleksa spustio se na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, jutros oko 8.20 časova.

Na Jarinje su helikopterom stigli pripadnici Eulkes carine i policije.

Pripadnici nemačkog kontigenta Kfora, koji se nalaze na prelazu Jarinje, rekli su novinarima da su na prelaz pristigli samo pripadnici Euleks carine i policije. Oni tvrde da nisu došli pripadnici kosovske carine i pogranične policije.

Prelaz neće biti otvoren naveli su, dok se ne raziđu građani opštine Leposavić koji su jutros oko pola osam došli u velikom broju na Jarinje.Oni su se okupili ispred bodljikave žice koju su pripadnici Kfora sinoć postavili zatvorivši ovaj prelaz .

Pripadnici Kfora obezbeđuju prelaz u punoj borbenoj opremi, a na bodljikavoj žici na dva jezika postavljena su upozorenje "Kfor, Stop ili mi budemo pucali", kao i na engleskom "Stop, I will shoot".

Više stotina građajana pristiglo je sopstvenim i organizovanim prevozom

08:57 ŠKOLSKI ČAS ISPRED CRKVE U LEPOSAVIĆU

Đaci i nastavnici škola u Leposaviću jutros su prvi čas održali na otvorenom, ispred lokalne crkve u Leposaviću.

Đake, koji su nosili srpske zastave, ispred hrama je dočekao starešina protojerej Milomir Vlašković.

Obraćajući se đacima, Vlašković je rekao da su došli "na čas nad časovima, koji je ujedno čas istorije, srpskog jezika, matematike i svih drugih predmeta'.

On je pozvao omladinu Leposavića na jedinstvo, jer, kako je naglasio, u jedinstvu je spas.

08:52 BLOKIRANI PUTNI PRAVCI NA SEVERU KOSOVA

Pripadnicima Kfora na severu Kosova onemogućeno je jutros kretanje zbog blokada na putnevima prema prelazima Jarinje i Brnjak, zbog barikada na kojima je lokalno staniovništvo.

Jutros su dva vozila nemačkog kontingenta, koji su krenuli iz okoline mesta Lešak, zaustavljena na barikadi u Leposaviću.

Putnička vozila se na tom pravcu propuštaju.

08:10 MULE: CARINICI NISU BILI DEO DOGOVORA

Zamenik šefa mirovnih operacija UN Edmond Mule izjavio je da je u sporazumu Beograda i Prištine od 2. septembra rešeno pitanje carinskog pečata, ali da - nije bilo dogovora o postavljanju carinika na prelaze Jarinje i Brnjak.

"Shvatamo da je Priština pripremila operativni plan, u koordinaciji sa Euleksom i Kforom i još nekim međunarodnim akterima, da bude sproveden u fazama počev od s16. septembra", rekao je Mule.

Šta se događalo na sednici SB UN o Kosovu pročitajte OVDE

"Taj plan, prema informacijama koje smo dobili od raznih izvora, podrazumeva da Euleks nastavi da obavlja dužnosti carinika i pogranične policije na prelazima G-1 i G-31, u pratnji po dva lokalna službenika na svakom prelazu - po jednim kosovskim carinikom i po jednim kosovskim pograničnim policajcem."

Prema njegovim rečima, očekuje se da će biti razmešteni po jedan kosovski Albanac i jedan kosovski Srbin.


07:25 SRBI PROVELI NOĆ NA BARIKADAMA Srbi na severu Kosova proveli su noć na barikadama koje su postavljene na nekoliko lokacija u opštini Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok.

Najviše ih je bilo, kako javlja izveštač Tanjuga, u mestu Zupče, gde je potpuno blokiran magistralni put Kosovska Mitrovica-Ribarići.

Na tom putnom pravcu Srbi su postavili barikade u mestu Gazivode i dve kod administrativnog prelaza Brnjak.

U opštini Zvečan blokiran je put Kosovska Mitrovica - Raška, u mestu Rudare.

Na teritoriji te opštine postavljena je barikada na još jednoj lokaciji, ali je saobraćaj funkcionisao jednom saobraćajnom trakom.

U Kosovskoj Mitrovici barikade su postavljene na nekoiliko lokacija, a i dalje je zatvoren glavni most preko Ibra koji razdavaja južni i severni deo grada.

Situacija je slična i u opštini Leposavić gde su građani na više lokacija postavili barikade, a u mestu Sočanica jedinica poljskog Kfora je zaustavljena, jer je put poprečen kamionom.

Na putnim pravcima prema Jarinje noć je provelo više desetina građana opštine Leposavić, koje je sinoć obišao i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.