DRAMA oko administrativnih prelaza na severu Kosova dostiže tačku ključanja. Rasplet višednevne teške bitke, čiji ishod može sudbinski da odredi budućnost srpskog naroda u pokrajini, počinje u petak. Kad se završava, i da li se uopšte završava, niti ko sme da predviđa, niti to čini. Priština, sa jakom i nedvosmislenom političkom, organizacionom i logističkom podrškom Euleksa, Kfora, NATO, SAD, većine država EU, najavila je da će u osam časova ujutru, započeti jednostrano preuzimanje prvo carinskog prelaza Brnjak, a u narednim danima i Jarinje.

Hiljade Srba sa savera, sprema odgovor - masovnu građansku neposlušnost, barikade, blokade, proteste i snažan otpor. Zvanični Beograd nastavlja da apeluje na mir, pojačavajući diplomatski pritisak na sve svetske adrese.

Srpski zvaničnici pozivali su čitavog dana na mirnu i mudru borbu kako bi se izbegli sukobi i nasilje.


Pratite situaciju iz minuta u minut...

23:59 KAMENOVANI SRBI POVRATNICI U ŽAČU

Nekoliko grupa Albanaca kamenovalo je večeras u više navrata Srbe povratnike u selu Žač u opštini Istok.

Kako je Tanjugu rekao Nebojša Drljević iz Žača, kod koga se posle kamenovanja sklonilo sedam porodica iz obližnjih kuća, kamenovanju je prethodio pokušaj da im se otmu krave, a kada to napadačima nije uspelo usledilo je kamenovanje i žitelja i kuća, pa su se sve obližnje srpske porodice sklonile u njegovu kuću.

Drljević je dodao da su o tome obavestili policajce i Kfor čije su patrole došle na lice mesta, ali se kamenovanje nastavilo i prestalo je tek nakon što je pristigla još jedna patrola kosovske policije.

On je rekao da je jednom od žitelja teže povređena noga i naveo da se patrole policije i Kfora trenutno nalaze u Žaču, ali da su i pored toga uznemireni i zabrinuti za svoju bezbednost.

23:10 BLOKIRANA JEDINICA KFORA KOD LEPOSAVIĆA

U mestu Sočanica na teritoriji opštine Leposavić večeras oko 23 sata građani su blokirali jedinicu Kfora koja se vraćala u bazu Noting hil iz pravca Kosovske Mitrovice.

Konvoj od pet vozila poljskog kontingenta Kfora naišao je na prepreku na putu prilikom povratka u bazu iz pravca Kosovske Mitrovice, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta.
Građani
su, nakon informacija da se ka tom mestu kreće konvoj Kfora, teretnim vozilima blokirali put.

Veći broj građana je na barikadi, dok su vojnici Kfora parkirali vozila pored puta i stoje pored njih.

Nakon što su jedinice Kfora koje se nalaze na administrativnom prelazu Jarinje blokirale taj prelaz, građani opštine Leposavić postavili su barikade na prilazu Jarinju.


20:20 BLOKADA SEVERNOG KOSMETA

Vojnici Kfora u 20 sati zatvorili administrativni prelaz Jarinje.

U 20.15 Srbi su blokirali put Kosovska Mitrovica-Ribariće u mestu Zupče. Barikade su postavljene i ispred prelaza Brnjak

19:35 BAN KI MUN ZABRINUT

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je danas da je "duboko zabrinut zbog nedavnih izjava u vezi sa uspostavljanjem carinske kontrole na severu Kosova i posledica koje to može imati po mir i stabilnost na terenu".

On je na konferenciji za štampu rekao da je dobio pismo ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, u kome traži da se u vezi s tim preduzmu neophodne akcije, a podsetio je i da se Savet bezbednosti sastaje tim povodom.

"Pozivam sve da se uzdrže od unilateralnih akcija koje bi mogle da dovedu do eskalacije napetosti u regionu", dodao je generalni sekretar UN.

"Pozivam vlasti u Prištini i Beogradu da nastave dijalog pod okriljem EU, da uzmu u obzir njegove ranije uspehe kao i da preduzmu praktične korake ka primeni dosad postignutih sporazuma. Takođe ih pozivam da načine svaki napor da bi se izbegla eskalacija napetosti i sprečila konfrontacija i nasilje na severu Kosova", istakao je Ban Ki-mun.

On je rekao da UNMIK radi blisko sa svim stranama da bi se našao put napred i obezbedilo da budu očuvani stabilnost, sigurnost i mir širom Kosova, što očekuje od svog međunarodnog prisustva u pokrajini.

19:06 PISMO SINODA SPC

SINOD Srpske pravoslavne crkve pozvao je predsednika Srbije Borisa Tadića da učini sve da spreči ”nadolazeću tragediju”

- Pozivamo vas i molimo da vi kao predsednik, kao i Vlada Srbije, učinite sve što je moguće da se sačuvaju naš narod na njegovim vekovnim ognjištima i njegove svetinje na KiM, u čemu možete računati na saradnju SPC - navodi se u pismu koje je Sinod uputio Tadiću.

- U srpskom narodu ima snage i volje da se i sad, u poslednji čas, hrabro, mudro, odgovorno i na dostojanstven način suprotstavi nasilju koje mu preti - navodi se u pismu.

Patrijarh poziva narod na KiM da istraje u nošenju svoga krsta, i vernosti svojim svetinjama, grobovima svojih predaka i svojim ognjištima:

- Ma šta se događalo treba nepokolebivo ostati veran svom istorijskom opredeljenju i Kosovskom zavetu, u skladu s večnom istinom: ”Ko pretrpi do kraja, taj će se spasiti”.


17:25 SB UN O KOSOVU IZA PONOĆI

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmotrena situacija na Kosovu, počeće pola sata posle ponoći po srednjeevropskom vremenu (18,30 sati po lokalnom), potvrđeno je u sedištu svetske ogranizacije.

Popodnevne sednice obično počinju ranije, ali je ovako učinjeno da bi svi učesnici sastanka mogli da stignu na vreme.

Otvoreni deo sednice biće na samom početku, kada će predstavnici Sekretarijata UN izvestiti o situaciji članove Saveta bezbednosti.

Preostali deo sednice biće održan iza zatvorenih vrata. U tom delu biće izlaganja i diskusije predstavnika članica Saveta bezbednosti, kao i predstavnika Srbije i privremenih vlasti u Prištini.

16:35 TADIĆ: JEDNOSTRANE AKCIJE PRIŠTINE NE MOGU DOPRINETI MIRU

Prednik Srbije Boris Tadić poručio je da je Srbija na vreme ukazala da jednostrane akcije Prištine ne mogu doprineti miru i stabilnosti kao i rešavanju problema između Srba i Albanaca, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

"Pozivam i Srbe i Albance na uzdržanost i podršku dijalogu kao jedinom načinu na koji se ovaj istorijski problem može rešiti mirnim putem. Ovaj problem traje dugi niz godina, nije nastao juče niti će se okončati sutra, moramo imati mudrosti i strpljenja jer njegovo rešavanje neće biti lako", rekao je predsednik Srbije.

Srbija poziva međunarodnu zajednicu da da svu podršku dijalogu i mirnim i pravednim rešenjima do kojih se stiže dogovorom, kao i da spreči jednostrane akte nasilja koje najavljuje Priština, rekao je Tadić.

Ne postoji nijedan problem koji ne može biti rešen dogovorom, uključujući i pitanje prometa robe na administrativnim prelazima", istakao je predsednik Tadić.

Predsednik Srbije pozvao je kosovske Srbe da ne reaguju na provokacije jer je njihov miran život i budućnost njihovih porodica najviši interes Srbije.


14:42 KFOR POJAČAO MERE BEZBEDNOSTI NA JARINJU

Vojnici Kfora danas su podigli nivo bezbednosti na administrativnom prelazu Jarinje, tako što su razvukli žicu i postavili vreće s peskom.

Saobraćaj preko ovog administrativnog prelaza, koji se nalazi između Raške i Leposavića, odvija se neometano, uz kontrolu koju obavljaju pripadnici nemačkog Kfora.

Vojnici su danas, dok je ekipa Tanjuga bila na licu mesta, razvlačili žicu i postavljali vreće sa peskom na ovom prelazu, koji je zapaljen krajem jula.

Uz rutinsku kontrolu vozila se propuštaju nakon kraćeg zadržavanja u oba pravca.

Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Raška u Leposaviću, Srbi su i dalje na barikadama, a saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom.


14:38 CARINICI OD SUTRA NA PRELAZIMA JARINjE I BRNjAK

Ministarka za trgovinu i industriju u privremenoj kosovskoj vladi Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je da će kosovski carinici i pogranična policija najverovatnije sutra ujutru preuzeti dužnost na prelazima Jarinje i Brnjak.

"Verovatno će to biti od sutra ujutro, u osam sati, a ne od ponoći", kazala je ona Tanjugu.

Kusari-Ljilja je precizirala da će za komercijalnu robu Jarinje ostati do daljnjeg zatvoreno, mada će na njemu biti i carinici, a prelaz Brnjak biće otvoren samo za neakciznu robu.

Nafta i naftni derivati, cigarete i sva druga akzicna roba biće upućivani na prelaz 3, kod Merdara, rekla je Kusari-Ljilja.

Samo na Merdaru, kako je istakla, postoje trenutno uslovi za ulazak akcizne robe.

Kusari-Ljilja je naglasila da će na Jarinju, dok se ne stvore tehnički uslovi za carinjenje robe, biti obavljan samo nadzor prelaza.

Na Brnjaku će carinici imati iste nadležnosti i obaveze kao na prelazu sa Crnom Gorom. Oni će evidentirati robu koja ulazi na Kosovo i preuzimati dokumentaciju od uvoznika, odnosno vozača.

Kusari-Ljilja je najavil da će već od sutra roba iz Beograda moći krene ka Kosovu.

13:35 RASMUSEN: BEZ JEDNOSTRANIH POTEZA

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen istakao je danas u Prištini da je NATO protiv jednostranih poteza, poručio da nema povratka na staro i pozvao na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Pozivam sve lidere i zajednice na Kosovu da nastave promociju stabilnosti i dijaloga. Niko neće imati koristi od povratka tenzija prošlosti", poručio je šef NATO. "Na žalost, ovog leta smo videli koliko brzo ove tenzije mogu nastati. Incidenti su loši po Kosovo i jasan udarac postignutom napretku", nastavio je on poručujući da ne može biti povratka unazad, te da NATO neće dozvoliti da se ugroze do sada postignuta dostignuća.

"Videli smo prve uspehe dijaloga u vezi carinskih pečata. Taj dogovor je usledio zahvaljujući umerenom i konstruktivnom pristupu obe strane. Uveren sam da će obe strane prikazati umeren i konstuktivan pristup i u primeni dogovora", rekao je on.

12:01 ČURKIN: OPASAN PLAN KOSOVSKIH VLASTI

Planovi vlasti kosovskih Albanaca na severu Kosova i Metohije su veoma opasni i "daleko od demokratskih", izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

On je upozorio da njihove izjave o spremnosti da primene silu svedoče da "oni dobro shvataju šta rade i da to može dovesti do sukoba i razvoja krize u tom regionu".

"Vlasti kosovskih Albanaca najavile su nameru da, u suštini, zauzmu severno Kosovo silom", kaže Čurkin i dodaje da se Priština poziva na carinske dogovore sa Beogradom, ali takođe izražava spremnost da primeni silu kako bi sprovela plan o dovođenju kosovskih carinika na prelaze na administrativnoj liniji.

10:57 JEREMIĆ NA SAVETA BEZBEDNOSTI

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić prisustvovaće danas sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će se razgovarati o najnovijoj situaciji na Kosovu.

Jeremić putuje u Njujork, kako je potvrđeno danas na Beogradskom bezbednosnom forumu, s nadom da će naći mirno rešenje za krizu koja se nazire.

Savet bezbednosti raspravlja o Kosovu uoči isticanje sporazuma Kfora i Beograda, 16. septembra i najavljenih jednostranih poteza Prištine u vezi sa razmeštanjem carinika na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.


10:29 VLADA IMA STRATEGIJU ZA NAJAVE PRIŠTINE

Direktor vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da Vlada i državni vrh Srbije imaju strategiju za slučaj da Priština, kako najavljuje, sutra postavi kosovsku policiju i carinu na prelaze Brnjak i Jarinje.

Strategija će, pojasnio je Mihajlović, ići u dva pravca, od kojih je jedan diplomatska aktivnost, a drugi sprečavanje incidenata na terenu.


10:03 SPARKS: CARINA OD PETKA

Carina Euleksa i kosovskih vlasti na prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosova biće uspostavljena 16. septembra, a novac od carine će ubirati Euleks, potvrdio je za frankfurtske "Vesti" zamenik šefa misije Euleks Endi Sparks.

Begrad je za to znao, i niko ne bi trebalo da bude iznenađen, tvrdi on.

Sparks poziva sve da se ponašaju odgovorno i dodaje da bi, u slučaju najavljenih blokada, Kfor i Euleks mogli da procene da je neophodno zatvaranje prelaza, što, kako kaže, nije u interesu građana.

07:04 MIRNA NOĆ NA KOSOVU

Noć na severu Kosova protekla je mirno, a jedan broj Srba je noć proveo uz barikade i prepreke koje su postavljanje na više lokacija.

Na glavnom mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovice sinoć je barikadom obustavljen saobraćaj.

Na mostu, koji razdvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice istovaren je šljunak, čime je onemogućen saobraćaj preko mosta.

Nekoliko šlepera šljunka je istovareno na glavnom ibarskom mostu sa severne strane i time su zatvorene sve saobraćajne trake.

Na južnoj strani mosta od sinoć se nalaze pripadnici Euleksa i kosovske policijske službe. Euleks je sa više vozila, od kojih je jedan oklopni transport, tokom noći preprečio most.

Preko mosta na Ibru jutros samo pešaci prelaze most, mahom Albanci iz Bošnjačke mahale.