SRBIJA je čvrsto rešena da pokuša da spreči Prištinu da, uz pomoć Kfora i Euleksa, u petak zauzme administrativne prelaze na severu Kosova.

Državni vrh, sa predsednikom Borisom Tadićem na čelu, na sastanku održanom u utorak uveče, dogovorio je paket mera da bi se predupredile tenzije nakon 16. septembra, kad prestaje da važi privremeni sporazum sa Kforom.

”Bitka” se vodi na dva fronta - na diplomatskom i na terenu. Zvanični Beograd u kontaktu je sa ključnim evropskim i svetskim zvaničnicima, kao i sa komandom Kfora i Euleksa, a alarmirana je i cela diplomatsko-konzularna mreža.

Na samim prelazima biće organizovane barikade i blokade puteva, a vlasti u Beogradu na stalnoj su vezi i sa građanima, predsednicima opština sa severa i načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga, kako bi se obezbedilo da protesti proteknu mirno i bez incidenata.

Pratite situaciju iz minuta u minut...

23:44 BLOKADA GLAVNOG MOSTA U KOSOVSKOJ MITROVICI

Na glavnom mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici je barikadom obustavljen saobraćaj.

Na mostu, koji razdvaja severni od južnog dela KosovskeMitrovice, istovaren je šljunak, čime je onemogućen saobraćaj preko mosta. Nekoliko šlepera šljunka je istovareno na glavnom ibarskom mostu sa severne strane i time su zatvorene sve saobraćajne trake. 

Oko dve stotine ljudi, većinom mladih, okupilo se sa severne strane mosta i prati razvoj situacije. 

Na sredini i na južnoj strani mosta mogu se videti pripadnici Kosovske policije i policije Euleksa, koji posmatraju događanja u severnom delu grada.


21:22 NA PRELAZIMA MEŠOVITI TIMOVI


Na administrativnim prelazima na severu Kosova naći će se mešoviti timovi, potvrdio je šef misije Euleksa Gzavije de Marnjak.

Dogovor postignut u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu 2. septembra, u vezi sa carinskim pečatom, predstavlja važan korak napred obezbeđivanju slobodne trgovine u skladu sa evropskim vrednostima, navodi se u zajedničkom saopštenju Euleksa i specijalnog predstavnika EU na Kosovu.

"Konsultovani smo od strane kosovskih vlasti o procesu implementacije sporazuma. Rezultirajući plan ima za cilj pospešivanje vladavine prava na prelazima na severu Kosova. Taj plan stupa na snagu 16. septembra", dodaje se u saopštenju.


21:02 KONSULTACIJE SAVETA BEZBEDNOSTI O PISMU SRBIJE

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zakazao je konsultacije da bi razmotrio pismo u kome Srbija poziva to telo da spreči vlasti u Prištini da ponovo primene silu na severu Kosova.

Pismo upućeno generalnom sekretaru UN Ban Ki-Munu dostavljeno je svim članicama Saveta bezbednosti, potvrdeno je u sedištu svetske ogranizacije.

Radi se o uobičajenoj diplomatskoj proceduri u kojoj će, u razgovorima iza zatvorenih vrata, članice Saveta bezbednosti UN izneti svoje stavove i razmotriti moguće dalje korake po zahtevu Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je, u pismu koje je uputio generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-Munu, pozvao svetsku organizaciju da preduzme sve neophodne mere kako bi se sprečile jednostrane akcije kojima prete vlasti u Prištini i dodao da bi, u suprotnom, mogao biti ugrožen tekući dijalog.

"Pozivam UN da preduzmu sve neophodne mere da spreče bilo koju akciju koju ne odobre vršilac dužnosti specijalnog predstavnika generalnog sekretara ili Savet bezbednosti", navodi se u pismu.

Jeremić je podsetio na niz zvaničnih najava koje su dale prištinske vlasti, da u petak 16. septembra nameravaju da jednostrano nametnu carinsku i graničnu policijsku kontrolu na administrativnim prelazima između severnog Kosova i centralne Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija je dobila obaveštenje da Kfor i Euleks nameravaju da olakšaju tu operaciju što bi, istakao je, predstavljalo teško kršenje njihovog statusno neutralnog mandata po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.


17:48 RASMUSEN U ČETVRTAK NA KOSOVU

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen stiže u četvrtak na Kosovo, saopštila je ta Alijansa.

Tokom boravka na Kosovu, Rasmusen će razgovarati sa novim komandantom Kfora Erhardom Drevsom, premijerom Kosova Hašimom Tačijem, zamenikom premijera Slobodanom Petrovićem i ministrom bezbednosnih snaga Kosova Agimom Čekuom.

Rasmusen će razgovarati i sa predstavnicima međunrodne zajednice u Prištini.


14:33 ODLOŽENA SEDNICA SKUPŠTINSKOG ODBORA ZA KIM

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kragović otkazao je sednicu tog odbora jer nije bilo kvoruma. Kragović je rekao da su članovi Odbora spremni da sednicu održe i na teritoriji Kosova i Metohije, na prelazima Jarinje i Brnjak i za to će tražiti odobrenje Skupštine Srbije.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe izveštaj o toku pregovora sa Prištinom i postignutim sporazumima o carinskom pečatu i katastru.


12:31 DAČIĆ: VLADA SRBIJE UTVRDILA PREVENTIVNE MERE

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je na sastanku državnog vrha o Kosovu dogovoren niz mera koje država treba preventivno da preduzme kako bi se izbegle teške posledice.

Prema njegovim rečima, najavljeni jednostrani potez prištinskih vlasti da postave carinike na administratvine prelaze nameće da država Srbija reaguje i učini sve da ne dođe ponovo do, kako je rekao, podgrevanja strasti i novih sukoba.

Vest o barikadama koje su Srbi prošle noći postavili u Kosovskoj Mitrovici pročitajte OVDE

"Srbija ne može sama da se bori sa problemima, ali ne može ni na miran, pasivan način da gleda, jer možemo doći u veoma lošu situaciju", rekao je Dačić.

On je ocenio da je situacija dosta teška, jer su Srbiji vezane ruke za reagovanje, ali ako Srbija kaže da ne može ništa da uradi to je onda potvrda Hašimu Tačiju da on može da učini sve.

"Na ovom prostoru i veoma mala varnica je dovoljna da pokrene veliku vatru. Ne sme poštovanje ljudskih prava važiti samo za one koji nisu Srbi", rekao je Dačić.

11:21 ZVEČAN: SRBI UKLONILI BARIKADE

Oko 11 sati uklonjena je barikada, normalizovan saobraćaj i propušten konvoj od petnaestak vozila Kfora. Lokalni Srbi su uklonili barikade, nakon što su dobili uveravanja od vojnika Kfora da konvoj ne ide na prelaz Jarinje, već u bazu Noting hil kod Leposavića.

Taj kontigent mirovinih snaga i sinoć je pokušao da stigne do krajnjeg severa Kosova, ali je na istom mestu zaustavljen, nakon dvočasovnog zadržavanja vojnici Kfora su se vratili nazad.

Inače, konvoj je imao nameru da preko Zvečana ide prema Leposaviću, odnosno prema administrativnom prelazu Jarinje. Nakov nešto više od dvočasovnih pregovora konvoj Kfora odlučio je da se okrene i vrati u bazu.

Zamenik komandanta Kfora brigadir Johan Luif pregovarao je sa predsednicima opština Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica, ali nije uspeo da ubedi građane da propuste vozila međunarodnih snaga.

Vlasti u Prištini su najavile da će 16. septembra kosovski policajci i carinici, uz Euleksa i Kfora, preuzeti administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

ZAHTEVI OPOZICIJE SNS zahteva od Vlade da hitno zakaže sednicu Skupštine na kojoj bi se poslanici i članovi Vlade izjasnili o merama koje će Srbija preduzeti ukoliko međunarodne i albanske snage zauzmu administritivnu liniju između Kosova i Srbije.
Predsednik DSS Vojislav Koštunica izjavio je da je pravi trenutak da Skupština utvrdi politiku nacionalog jedinstva u zaštiti ustavnog poretka i ugroženih državnih interesa na Kosovu, u Vojvodini, Raškoj i na jugu Srbije.

11:10 IVANOVIĆ: PRIŠTINA ĆE ODLOŽITI SLANJE CARINIKA

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da će Priština verovatno odložiti slanje kosovskih carinika i policije na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Ivanović je rekao da je vrlo verovatno da će Priština odložiti, ali ne i otkazati slanje svojih carinika i policije, što predstavlja prvi pozitivan signal da vlast u Prištini za jednostrane akte neće dobiti bezrezervnu podršku međunarodnih činilaca.

Priština će, kako očekuje Ivanović, pokušati da prilagodi i promeni taktiku i pokušati da animira međunarodnu zajednicu da nastavi pritisak na Beograd, uz obrazloženje da zavodi red na severu Kosova.

08:21 TAČI: KOSOVSKE INSTITUCIJE NA SEVERU KOSOVA

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da misija Evropske unije - Euleks neće više biti glavni zakonski subject na severu Kosova, već da će od 16. septembra tu ulogu preuzeti kosovske institucije.

"Operacija za implementaciju sporazuma o carinskim pečatima počeće 16. septembra. Čitava operacija će se vratiti u nadležnost institucija Kosova uz tehničku podršku Eeuleksa i stvaranje bezbednog okruženja od strane Kfora", rekao je Tači u intervjuu prištinskom listu "Kosova sot".

On je najavio da će akcija biti sprovedena na osnovu kosovskog Ustava i zakona.

"Prvo će početi da funkcioniše granični prelaz 31 kod Brnjaka koji će biti pod vlašću i pod policijskom i carinskom komandom Kosova, dok će na prelazu 1 kod Jarinja početi tehničke pripreme za stvaranje uslova za rad", naveo je Tači.

Za akciju slanja specijalnih jedinica policije na sever krajem jula meseca, Tači je rekao da je bila pravedna, ustavna i zakonska.

"I naše angažovanje za uspostavljanje reda i mira i jačanje suvereniteta, konsolidaciju države slanjem Specijalnih snaga Kosova je dobrodošlo i biće podržano od strane Euleksa i NATO-a", tvrdi kosovski premijer.