PRIŠTINA - Sprovođenje plana za funkcionisanje kosovskih carina na prelazima 1 i 31 moglo bi da bude odloženo zbog visokog stepena rizika ali i reakcija koju Beograd najavljuje da će sprovesti preko struktura instaliranih na severu Kosova, prenosi danas prištinski list "Zeri".

Iako su vladini funkcioneri najavili da je njihov plan u završnoj fazi i da će zajedno sa Kforom i Euleksom početi sa postepenim i delimičnim otvaranjem prelaza kod Jarinja i Brnjaka i stavljanjem u funkciju kosovske carine, ovaj plan se ni malo ne sviđa Beogradu.

Bez obzira, dodaje list, na to što je prihvatio carinske pečate Kosova, Beograd je sada uputio signale strancima a preko njih i vladinim institucijama u Prištini da sporazum o pečatima ne podrazumeva uspostavljanje carina na severu.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi, kaže da nakon akcije za preuzimanje prelaza 1 i 31, sada je u konačnoj fazi plan za njihovo funkcionisanje.

"Predviđeno je da plan bude primenjen od 16. septembra na osnovu sporazuma Prištine i Beograda o priznavanju carinskih pečata", rekao je Redžepi.

On je dodao da je plan za 16. septembar u završnoj fazi a u njegovoj primeni učestvovaće lokalne vlasti, pripadnici Euleksa i Kfora.

"Do utorka, ovaj plan će biti gotov kako bi njegova primena počela 16 septembra. Plan podrazumeva funkcionisanje graničnih prelaza 1 i 31, onako kao što funkcionišu ostali prelazi na teritoriji Kosova", kazao je Redžepi.

Po njegovim rečima, sva roba koja podleže plaćanju akciza, preorijentisaće se sa ovih prelaza na prelaz kod Merdara, znači, preko prelaza 1 i 31 neće prolaziti nafta, naftni derivati, cigarete, ....

Bazirajući se na totalno suprotne stavove Prištine i Beograda u vezi carina, međunarodni izvori ne isključuju mogućnost odlaganja primene ovog plana.

Po njihovim rečima, Beograd je poslao samo poruke o mirnim protestima, ali treba imati na umu i činjenicu da na severu vrlo lako može doći do eskalacije situacije, s obzirom na to da tamo postoje oružane grupe, koje najviše pogađa funkcionisanje granica, preneo je izvor lista.

List prenosi da kosovska vlada treba da zna da nijedan plan na severu ne može primeniti bez pomoći međunaronih institucija na Kosovu, jer se 25. jula pokazalo da je kosovska policija slabo naoružana u slučaju otpora od strane Srba na severu, za koje kažu da imaju snažnu podršku u naoružanju i tehnologiji komuniciranja.

"Jedno je sigurno, Kfor ne može zauvek da prevozi carinike na prelazima na severu Kosova i zbog toga je potrebno političko rešenje dveju strana, kako bi pripadnici policije i carine sami išli na ove prelaze", rekao je izvor lista.