U saobraćajnoj nesreći na pružnom prelazu u Stepanovićevu poginule su tri osobe. U sudaru "ford sijere" novosadskih registarskih oznaka i međunarodnog putničkog voza "Avala", koji je saobraćao od Beograda do Praga, u 8.50 na pružnom prelazu kod Stepanovićeva život su izgubile tri osobe - dve žene i muškarac.

U automobilu je bilo troje Novosađana. Na licu mesta, u stravičnom sudaru, prema nezvaničnim saznanjima, poginuli su Nataša Dangubić (31), Aleksandra Protić (36) i njihov sugrađanin Miomir Đurković (51). Sve troje su, kako saznajemo, bili profesori u Srednjoj stručnoj školi "4. juli" u Vrbasu, i u ponedeljak ujutru su krenuli u taj grad na sednicu nastavničkog veća. Nataša je predavala srpski jezik, Aleksandra mikrobiologiju, a njihov kolega bio je predavač mašinstva.

Nesreća se dogodila kada je "ford" sa troje Novosađana pokušao da pređe prugu u trenutku kada su rampe bile spuštene zbog nailaska međunarodnog putničkog voza 344 koji je bio pun putnika. Voz je sa beogradske železničke stanice, kako saznajemo, krenuo oko sedam sati.

Po dosadašnjim saznanjima, vozač automobila je, uprkos spuštenim branicama, dolazeći iz pravca Stepanovićeva prema putu za Zmajevo, odlučio da pređe prugu. Uspeli su da prođu rampu sa jedne strane, ali je lokomotiva udarila u desnu bočnu stranu vozila. "Ford" je zatim, kako se pretpostavlja na osnovu tragova na licu mesta, udario u trafo-stanicu pored pruge, na kojoj su vidljiva oštećena, kao i delovi branika i otpale tablice, a zatim se prevrnuo dvadesetak metara dalje u travu pored pruge. Smrskani automobil odatle je izvučen pomoću traktora sa obližnjeg silosa. Nezvanična je i informacija da je nekoliko trenutaka pre toga jedan automobil na isti način prošao kroz spuštene rampe, pa se na rizičan način vožnje odlučila i osoba koja je upravljala "ford sijerom".

Jedan od meštana Stepanovićeva ispričao je da se često dešava da vozači automobila na takav način prelaze prugu, ne razmišljajući da rizikuju svoj i tuđe živote.

Stravičan prizor na pruzi skamenjenih lica posmatrali su putnici s prozora voza koji je putovanje nastavio oko 11.30.

- Čuli smo samo strašan udarac - usplahirenim glasom ispričala je Ruskinja, jedna od putnica međunarodnog voza. - Videli smo dvoje kola Hitne pomoći, brzo su stigli, ali očigledno da ljudima u automobilu nije bilo spasa. Strašno, strašno...

Na mesto nesreće ubrzo su stigli policija i dežurni istražni sudija Osnovnog suda u Novom Sadu Danijela Vemić, kao i komisija za vanredne događaje "Železnica Srbije".


SUDAR AUTOBUSA I KOMBIJA

Na Rumenačkom putu u ponedeljak oko šest sati poginuo je Željko Kovač (32), iz Veternika. On je nastradao u sudaru kombija, kojim je upravljao, i autobusa GSP "Novi Sad". Iz još nepoznatih razloga, kako se navodi u saopštenju Policijske uprave Novi Sad, na silasku sa nadvožnjaka prešao je na levu stranu kolovoza i sudario se sa autobusom.


KOMISIJA ''ŽELEZNICA''

KOMISIJA za vanredne događaje "Železnica Srbije" saopštila je da se, prema prvim podacima, voz kretao propisanom brzinom, da je na putnom prelazu bila spuštena rampa, a da se nesreća dogodila zato što vozač automobila nije poštovao propisanu signalizaciju. Posle višečasovnog zastoja, odvijanje saobraćaja ponovo je omogućeno u 12.35.