BEOGRAD - Vlasnik izdavačke kuće "Ezoterija" Vladimir Madić uhapšen je zbog sumnje da je se bavio proizvodnjom i stavljanjem u promet škodljivih proizvoda, rečeno je danas Tanjugu u MUP-u Srbje.

On je uhapšen juče, a danas je priveden istražnom sudiji, podsećaju u MUP-u.

Kako su prethodnih dana prenosili mediji, sumnja se da je Madić proizvodio i prodavao preparat MMS (Master Mineral Solution), koji navodno leči najteže bolesti, između ostalog tuberkulozu, dijabetes, rak, hapatitis, pa čak i sidu, a veštačenjem je utvrđeno da je taj lek štetan po zdravlje.

Ministarstvo zdravlja poslalo je 27. jula sanitarnu inspekciju u kontrolu sa zadatkom da proveri podatake o štetnosti preparata za koji su distributeri tvrdili da "čisti organizam od virusa i bakterija", a stručnjaci upozoravaju da se radi o klasičnoj i opasnoj prevari.

Sporni preparat, koji nije registrovan kao lek, mogao je da se kupi putem Interneta i kod sitnih distributera, ali i u izdavačkoj kući "Ezoterija", koja nije registrovana u Agenciji za lekove, što je uslov za prodaju preparata.

MMS je zvanično testiran na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu kao sredstvo za dezinfekciju nehlorisane vode i nije za ljudsku upotrebu.

Mediji prenose da je istraga u vezi sa navodnim lekom, koji je prodavan putem interneta, pokrenuta nakon krivične prijave VMA, gde je proveravan sastav preparata.

Stručnjaci su upozorili da se radi o klasičnoj prevari i objasnili da je reč o 28 procentnom natrijum-hloridu i ako se pije u većim količinama može dovesti do otkazivanja bubrega, pa i smrti.

Kako bi zadobili poverenje kupaca, proizvođači i distributer tvrde, međutim, da je MMS registrovan na VMA kao sredstvo opšte namene, da je zdravstveno ispravan, i da kao takav ima široku upotrebu i kod ljudi.

Na sajtu "Ezoterije" piše da je reč o "čudesnom mineralnom napitku za 21. vek" uz objašnjenje da se pije tako što se meša sa sirćetnom ili limunskom kiselinom, a broj kapi svakim danom povećava.

Prema pisanju štampe, ljudi s ozbiljnim zdravstvenim problemima, nadajući se izlečenju, zapravo su pili "sredstvo za dezinfekciju i beljenje".