Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je s komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom postignut dogovor o povlačenju svih pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije sa severa pokrajine u Prištinu. Postignut dogovor i da svi putevi na severu Kosova budu deblokirani za saobraćaj.

Pratite iz minuta u minut situaciju na Kosovu...

23:15 Umro ranjeni kosovski policajac

Pripadnik specijalne jedinice policije Kosova, ranjen u blizini adminstrativnog prelaza Brnjak, umro je nešto posle 22 časa. Ranjeni policajac, Enver Zumberi, prebačen je u Urgentni centar Kliničkog centra Priština oko 18 časova, ali zbog teškog stanja nije mogao da bude operisan. On je umro od posledica ranjavanja.

22:24
Borislav Stefanović izjavio je da je situacija u Leposaviću mirna, ali da se Srbi, koji su na delu puta ka administrativnom prelazu Jarinje postavili barikade, ne razilaze.

"Ostaćemo ovde i tokom noći, a ujutro nas očekuje, nadam se, dogovor o prekompoziciji pravila za normalno funkcionisanje administrativnih prelaza na severu", izjavio je Stefanović za Tanjug.

19:47
- Portparol Kosovske policije Arber Beka izjavio je za FoNet da je teško ranjeni pripadnik specijalnih jedinica Rosa prebačen helikopterom u prištinsku bolnicu i da će biti operisan.

"On je ranjen oko 14.20 minuta, kada je specijalna jedinica išla iz Zubinog Potoka prema Mitrovici", rekao je Beka.

19:41 - Borislav Stefanović je izjavio da se specijalna policija Kosova povukla sa graničnih prelaza na severu Kosova.

Šta su naši reporteri zabeležili na licu mesta pročitajte OVDE
"Ono što smo do sada postigli jeste da se specijalna policija povukla i to je pozitivan razvoj, jer smo obezbedili mir i stabilnost", rekao je Stefanović, koji sa građanima prati situaciju oko prelaza.

19:07 - Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je s komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom postignut dogovor o povlačenju svih pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije sa severa pokrajine u Prištinu.

Stefanović je rekao novinarima da je s komandantom KFOR-a takođe postignut dogovor da svi putevi na severu Kosova budu deblokirani za saobraćaj, da na administrativnim punktovima budu raspoređeni pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti i da se to raspoređivanje obavi najkasnije do sutra ujutru u osam sati.

On je pozvao Srbe da na kontrolnim tačkama u Jarinju i Brnjaku na kojima su sada okupljeni, ostanu i tokom večeri i noći zbog opreza od eventualne zloupotrebe ili u slučaju da kosovske vlasti ne poštuju odluku.

Stefanović je pozvao okupljene na mir i dostojanstvo, apelujući da se izbegavaju bilo kakvi incidenti i izgredi.

18:50 - Portparol Međunarodne civilne kancelarije (ICO) Endi MekGafi pozvao je Vladu Kosova da u nastojanjima da uspostavi administrativnu kontrolu nad celokupnom svojom teritorijom odlučnim zalaganjem pruži sva potrebna uverenja i podršku svojim građanima na severu Kosova.

Mekgafi je za FoNet rekao da "kao i u svakoj suverenoj zemlji, Vlada Kosova ima pravo da obezbedi postojanje odgovarajuće uprave, uključujući i onu koja se odnosi na granice i carinsku kontrolu".

Kalendar najvažnijih događaja na Kosovu pogledajte OVDE

18:45 - Francuski ambasador u Prištini Žan Fransoa Fitu izjavio je da treba poštovati odluke vlasti u Prištini:

"Vlada Kosova je u svoje ruke preuzela odluke koje joj pripadaju, dakle to treba poštovati svidelo se to nama ili ne", izjavio je Radio Dukađini francuski ambasador, a prenela Radio televizija Kosova.

18:36 - Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton razgovarala je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem izrazivši tom prilikom zabrinutost Unije zbog eskalacije napetosti na severu Kosova i istakavši da je dijalog pod okriljem EU jedini put za pronalaženje rešenja.

Eštonova je istakla da je od suštinskog značaja da se mir odah ponovo uspostavi, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.Visoka predstavnica EU je apelovala na Tadića i Tačija da pomognu kako bi se otklonila napetost i da učine sve što je u njihovoj moći da se situacija smiri.


18:23 - Situacija na administrativnom prelazu Jarinje, kao i na čitavoj teritoriji severnog Kosova i Metohije je mirna i stabilna, a u narednim satima biće nastavljeni razgovori sa komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom u cilju pronalaženja rešenja i kako bi se na prelazima povratilo stanje i ljudstvo koje je do juče tu bilo", izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

18:18 - Predstavnik UNMIK Robert Sorenson izrazio je duboku zabrinutost zbog aktuelne situacije na severu Kosova i pozvao sve strane da se udrže od bilo kakve akcije koja bi mogla pogoršati stanje.

17:53 - Sa obe strane mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici okupile su se manje grupe ljudi. U blizini mosta raspoređene su snage KFOR-a, dok je po gradu pojačano prisustvo EULEKS policije, javlja radio KiM.

17:36 Na prelazima Brnjak i Jarinje i u susednom Leposaviću situacija je nešto posle 17 sati mirna.

Na Brnjaku i Jarinju nema specijalaca kosovske policije, već su raspoređeni pripadnici Kfora i redovnog sastava Kosovske policijske službe, a predstavnici Beograda - šef pregovaračkog tima Borko Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović još su na terenu.

17:15 Predsednik Srbije Boris Tadić apelovao je na prisebnost svih povodom akcije Kosovske policije na administrativnoj liniji i poručio da Srbija neće ratovati i da probleme treba rešiti diplomatskim putem.

Tadić je rekao da je akcija Prištine sprovedena sa ciljem da se ovlada severom Kosova, upozorivši da svi oni iz međunarodne zajednice, koji eventualno ohrabruju vlasti u Prištini da krene u takve akcije, čine katastrofalnu grešku i uvode ovaj deo Evrope u nesagledive rizike.

16:49
U pucnjavi u mestu Varage nema povređenih Srba, javio je Tanjugov izveštač sa terena.

Doktorka Milena Cvetković, načelnica u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, izjavila je Tanjugu da "niko nije primljen u bolnicu, niti su imali povređenih".


16: 38 - Prema poslednjim saznanjima KIM radija, u Zubinom Potoku je oko 16 časova ranjeno troje Srba. Pucnjava se čuje na izlazu iz Zubinog Potoka prema selima Varage i Zupče.

16.12 -
U mestu Varage kod Zubinog potoka došlo je do pucnjave u kojoj je najmanje jedan pripadnik Kosovske policije ranjen, javlja Tanjugov izveštač sa terena.

Do incidenta je, prema očevicima, došlo kada su u to mesto, na putu ka administrativnom prelazu Brnjak, ušla dva džipa KPS-a iz kojih je otvorena vatra na četiri automobila lokalnih Srba parkirana na putu.

Nisu jasne okolnosti pucnjave u kojoj je najmanje jedan kosovski policajac ranjen, a očevici i meštani ne žele da iznose detalje, niti dozvoljavaju fotografisanje.

14.50 - Pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije pokušali su nešto pre 15 časova da ponovo zaposednu administrativni prelaz Brnjak i iz tog prvaca se čula pučnjava, javlja izveštač Tanjuga.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je na administrativnom prelazu Jarinje da ima informacije da su kosovski specijalci na prelazu Brnjak pucali u Srbe koji protestuju i da je Kfor ka tom punktu uputio jedinicu kako bi se izbegla dalja eskalacija nasilja.

"Bilo je pucanja, čuli smo da je ta jedinica Kosovske policije pucala na naše ljude. Jako je važno da u ovom trenutku ostanemo mirni i da imamo prave informacije", rekao je Stefanović novinarima i okupljenim Srbima.

12:30 - Specijalne jedinice KPS "Rose" povukle su sa prelaza Brnjak kod Zubinog Potoka. Prethodno su se povukle i iz Leposavića, što je bio rezultat dogovora predstavnika Beograda, Prištine i Kfora.

Inače, situacija na prelazu Brnjak je bila izuzetno napeta u iščekivanju rezultata pregovora predstavnika Vlade Srbije, KFOR-a i vlasti iz Prištine.

Ministar Bogdanović je rekao da očekuje da će se on i šef tima Beograda za dijalog sa Prištinom Borko Stefanović oko 14 časova ponovo sastati sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom, kojem su sinoć izneli predlog za resenje situacije.

O situaciji u noći između ponedeljka i utorka na administrativnom prelazu pročitajte OVDE

09:28 - U Leposaviću, gde su Srbi blokirali put, je mirno, i još se čeka odgovor Prištine na ponudu koju su predstavnici vlade Srbije izneli na sastanku sa komandantom Kfora da se specijalci KPS povuku sa punktova na kojima su tokom protekle noći raspoređeni.

Situacija je u proteklih nekoliko časova nepromenjena - Srbi sa kamionima i teškom mehanizcijom još drže put pod blokadom i povremeno dozvoljavaju prolazak putničkih automobila.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je da je sa generalom Kfora Erhardom Bilerom dogovorena većina elemenata za rešavanje problema nastalog blokadom deonice puta od Leposavića ka Kosovskoj Mitrovici, kod mesta Jarinje.