BANJA LUKA- Parastosom u Hramu Presvete Bogorodice u Gradiški, kojem je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, danas je obeleženo 16 godina od akcije hrvatske vojske "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, koja je za posledicu imala stradanje srpskih civila i egzodus 15. 000 Srba sa tog područja.

Posle parastosa, Dodik i drugi zvaničnici Republike Srpske položili su vence na spomen obeležje stradalim Srbima. Venci su bačeni i sa mosta u reku Savu.

Dodik je tom prilikom kazao da je potrebno utvrditi istinu o događajima na području zapadne Slavonije i istakao da zločinci moraju da odgovaraju za zločine dok su biološki živi.

On je podsetio da za zločine počinjene nad Srbima u zapadnoj Slavoniji još niko nije odgovarao.

"Osnova naše borbe u ovom vremenu je upravo to da se na adekvatan način procesuiraju zločini nad Srbima, koji su širom bivše Jugoslavije stradali, a za koje nema ni pravne ni moralne satisfakcije", naglasio je Dodik.

Vence na spomenik žrtvama "Bljeska" su, pored članova porodica ubijenih Srba, položile i delegacije opštine Gradiška, Udruženja proteranih Srba iz zapadne Slavonije, organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS, šef "Veritasa" Savo Štrbac, Boračke organizacija Gradiška, Udruženja ubijenih i kidnapovanih Srba sa Kosova i Metohije, Udruženja "Suza" iz Beograda.

Hrvatske oružane snage izvršile su 1. i 2. maja agresiju na Krajinu, odnosno na zapadnu Slavoniju, iako je to područje bilo od početka 1992.godine pod zaštitom međunarodnih snaga UN.

U akciji "Bljesak" je, prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", ubijeno i nestalo 283 lica srpske nacionalnosti, od čega 57 žena i devetoro dece do 14 godina, a iz zapadne Slavonije je proterano 15.000 Srba.

Dok su Srbi bežali preko "Mosta spasa" na reci Savi prema Republici Srpskoj, hrvatska vojska ih je bombardovala iz aviona i protivtenkovskim raketama iz helikoptera i gađala topovskim granatama i snajperskim mecima.