POGLEDAJTE vi ove plafone, to sve prokišnjava! Ide proleće, vreme za dletovanje i krečenje, a mi kao na iglama, niti da ulažemo u renoviranje, niti da gledamo ovo ruglo i udišemo memlu - ljubaznim ali očajnim glasom Milena Kecman, penzionisana frizerka, pokazuje nam oronulu tavanicu kuće u Kisačkoj ulici broj 20 u Novom Sadu.

Ne samo tavanicu, i fasadu te kuće iskrzale su godine, mada je to jedna od najčuvenijih kuća u Vojvodini. Ovde je pre odlaska na studije u Cirih živela, a jednom i navraćala neposredno uoči Drugog svetskog rata naučnica Mileva Marić (1875-1948).

OČUVANA KALJEVA PEĆ U KUĆI izrazito visoke tavanice, na Marićeve danas podseća samo još visoka kaljeva peć oker boje. Ona je sazidana kada i kuća, 1907. godine. Ložili su je Kecmanovi do pre neku zimu, dok nisu uveli centralno grejanje. Sada je samo ukras koji zajedno sa njima čeka da se konačno reši dalja sudbina nekadašnjeg doma Mileve Marić.

Sa mužem, sinom, snahom, tek rođenim unučetom, mlađim sinom i njegovom verenicom, Milena već 40 godina živi u 105 kvadrata. Zdanje je pod zaštitom države, a pre četiri godine Milevin unuk Bernard Cezar Ajnštajn (79), neposredno uoči smrti, odlučio je da je pokloni Novom Sadu uz dva uslova - da se najpre obešteti porodica Kecman, a zatim da se kuća pretvori u muzej ”mojih slavnih bake i dede”.

- Od tada traje naša agonija i čim čujemo zvono na kapiji, mi pomislimo - evo poštara, nosi rešenje, došao je kraj našim mukama - jada se Milena. - Ali, rešenje se i dalje čeka.

Mada je gradska vlast, u nekoliko navrata, najavljivala da je spremna da kuću preuredi u muzej, čitava stvar zapela je u Bernu. Najpre je završena ostavinska rasprava u kojoj učestvuje petoro Cezarove dece, nastanjene u Švajcarskoj, Americi i u Izraelu: Ted (53), Pol (52), Tomas (50), Mira (40) i Čarli (38). Zatim je iskrsnuo novi momenat. Pošto se ispostavio problem sa ”papirima” u vezi sa ostatkom kuće u kojoj stanuju drugi stanari, odlučeno je da se muzej, za početak, otvori samo u delu kuće u kojem žive Kecmanovi.

- Ponovo nam je potrebna saglasnost naslednika. Ja sam svima poslao pismo i čekam njihove odgovore. Zaista ne mogu da prognoziram kada će oni stići - rekao je ”Novostima” zastupnik Ajnštajnovih Rajko Marić.

Porodica Kecman, međutim, na kraju je strpljenja. Oni smatraju da bi grad, i pre nego što stigne saglasnost naslednika, mogao da ispuni barem jednu Cezarovu želju - da njih obešteti. Traže dva stana ukupno približne kvadrature kuće u kojoj su do sada živeli.

- Spremni smo na saradnju - kaže Marjan Petrović, pomoćnik direktora za pravne poslove u Zavodu za izgradnju grada Novog Sada. - Ovih dana ćemo porodici Kecman omogućiti da pogledaju stanove kojima raspolažemo i da se odluče za neki od njih. Istovremeno, u kontaktu smo sa advokatom Marićem, bitna je i saglasnost naslednika.

Ako se uskoro realizacija Milevinog i Albertovog unuka privede kraju, ovog proleća trebalo bi da počne rekonstrukcija kuće u Kisačkoj ulici.