MEDICINU je završila u roku sa prosekom 9,74. Za poslednje tri godine studija u indeks Mine Pavlović (29) upisivane su isključivo desetke. Dobila je brojne stipendije, pohvale, na četvrtoj godini Medicinskog fakulteta u Beogradu bila je najbolji student u generaciji.

Ali, visok prosek, trud i znanje koje je stekla do danas, četiri godine kasnije, nisu joj pomogli da se zaposli! Od dana kada je diplomirala, prijavljivala se na gotovo svaki konkurs za lekara. Ni na jedan nije primljena. U međuvremenu, završila je i stažiranje i položila državni ispit.

DIPLOME TOKOM studija Mini su visok prosek i redovno polaganje ispita doneli i brojne stipendije i diplome. Dobila je pohvalnicu Medicinskog fakulteta u Beogradu kao najbolji student četvrte godine, Gradsku stipendiju za talentovane studente i stipendiju Evropske unije za studente završnih godina državnih fakulteta sa sloganom „Investiramo u evropske vrednosti“.

- Dok sam studirala zanosila sam se da ću jednog dana da budem kardiolog, neurolog ili psihijatar. Nadala se da ću da dobijem neku od ovih specijalizacija. Ali, od kada sam počela da tražim posao, čim sam završila studije, shvatila sam da ne mogu da biram. Prijavila sam se na svaki konkurs. Prihvatila bih bilo šta - započinje svoju priču Mina Pavlović i pokazuje punu fasciklu odbijenica iz raznih zdravstvenih ustanova. - Nisam birala ustanovu, niti lokaciju, ali sam odbijena čak i u Velikoj Moštanici! Nisam prošla ni na konkursu u DZ Mirijevo, gde su primali 18 lekara opšte prakse.

Mina spominje i da su mnogi primljeni na konkursima imali lošiji prosek i studirali duže od nje. Većina institucija u kojima je konkurisala nije je ni pozvala na razgovor.

- Pisala sam i Ministarstvu zdravlja, kao i gradskom sekretaru za zdravstvo. Ni to nije imalo efekta. Sada čekam odgovor na pismo koje sam poslala ministru. Posle prvog obraćanja Ministarstvu, dobila sam odgovor sa savetom da sama idem po klinikama i raspitam se za posao - priseća se mlada lekarka.

I pored uzaludnog obijanja pragova klinika i domova zdravlja, Mina je puna optimizma. Veruje da će se nešto dobro dogoditi:

- Razmišljala sam i da odem negde u inostranstvo. Ali, vezana sam za Beograd i porodicu. Volela bih da ovde živim i radim i svojim znanjem pomažem ljudima, što mi je i bio glavni motiv da upišem medicinu - zaključuje naša sagovornica.

NEZAPOSLENI

MINA Pavlović je samo jedan od 1.832 lekara opšte prakse i doktora medicine koji na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje čekaju zaposlenje. Ona, doduše, na posao čeka znatno duže od proseka - jer prosečno do ugovora o radu prođe 1,6 godina. U NZS su nam rekli i da 77 lekara različitih specijalnosti čeka posao i to u proseku dve godine.