PENZIONISANOM episkopu raško-prizrenskom Artemiju zabranjeno je obavljanje svih bogosluženja do jesenjeg Svetog arhijerejskog sabora - saopšteno je u subotu iz Sinoda SPC. On je već primio odluku o kazni, o kojoj ga je pismeno obavestio lično patrijarh Irinej.

Razlog zabrane služenja liturgija i svih drugih verskih obreda koju je “crkvena vlada” izrekla vladici Artemiju je njegovo pismo upućeno Sinodu, kojim je zatražio da bude vraćen na tron eparhije na čijem je čelu stajao do februara ove godine. Kako je navedeno u sinodskom saopštenju, Artemije je u svom dopisu, datiranom 13. septembra, “nedvosmisleno izjavio da se više neće povinovati ranijim, ali ni budućim odlukama crkvenih tela - Sabora i Sinoda”.

Kako su “Novosti” već pisale, pored zahteva da se vrati na episkopski tron na Kosovu, Artemije je u pismu izneo niz optužbi na račun Sinoda SPC, koga tereti za nezakonito uklanjanje sa čela Eparhije, podrivanje vekovnog crkvenog poretka i rad na zbližavanju sa katolicima.

EPILOG U OKTOBRU KAZNA koju je Sinod izrekao vladici Artemiju u crkvenim krugovima tumači se kao korak ka raščinjenju Artemija i monaha koji ga podržavaju. Ovaj epilog mogao bi da se dogodi već u oktobru na jesenjem zasedanju Sabora. Ukoliko se vladika ne pokaje, kako se čuje, sledi mu crkveni sud.

- O odluci o zabrani sveštenodejstava biće obavešteni svi crkveni arhijereji i sve pomesne pravoslavne crkve - kaže se u saopštenju Sinoda, uz naznaku da je ova zabrana privremena. Ona će biti na snazi do jesenjeg Sabora, “koji će po ovom predmetu doneti svoju konačnu saborsku odluku”.

Povodom ove odluke Sinoda SPC, episkopu Artemiju pismom se obratio i patrijarh srpski Irinej. U osvrtu na dopis koji je bivši episkop raško-prozrenski uputio Sinodu SPC, Njegova svetost ističe da je on primljen sa žaljenjem.

- Svojim antisaborskim, anticrkvenim i antikanonskim stavom, nažalost, činite ono za što optužujete druge - razgrađujete Svetosavsku crkvu i stupate direktno na put raskola, koji ni mučenička krv ne može oprati - navedeno je u pismu patrijarha Irineja. - Vi se odričete svoje vernosti i poslušnosti Saboru arhijereja koji vas je i izabrao i postavio za episkopa.

Patrijarh je vladiku Artemija optužio i da poriče i negira Crkvu kojoj pripada. On mu zamera na, kako kaže, “necrkvenim i nepravoslavnim tvrdnjama o Bogom datoj vlasti u Eparhiji raško-prizrenskoj”, kao i na izjavama da je “odgovoran i doživotno obavezan jedino Svevišnjim Bogu”. Prema rečima patrijarha, to je “radikalno poricanje Crkve i stvaranje neposrednog odnosa sa Bogom, van Crkve”.

- U kojoj ste vi to Crkvi i pred kojim Bogom doživotni kanonski arhipastir kada crkveni vekovni saborni poredak i ustrojstvo poričete - pita se u pismu Irinej. - Blateći mene, Sabor i Sinod, i optužujući ih za guranje SPC na put “bogomrske unije” i za druga nepočinstva i bezakonja, vi razvijate niz nepravoslavnih shvatanja koja negiraju samu prirodu Crkve.