NEKADAŠNJI direktor Meridijan banke Tomislav Đorđević saslušan je u nedelju kod istražnog sudije Višeg suda u Beogradu.

Sedmočlana grupa, na čelu sa Đorđevićem, sumnjiči se da je u procesu privatizacije oštetila preduzeće “Ribarsko gazdinstvo” iz Beograda za oko tri miliona evra.

Osim Đorđevića, iza rešetaka našli su se njegova ćerka Dubravka (31), član UO “Ribarsko gazdinstvo” Aleksandra Sedlar (30), Đurđa Prica (47), ali i bivši direktori ovog preduzeća - Veselinka Popović (51) iz Beograda, Duško Nikitović (44) iz Novog Sada i Vojin Manasijević (60) iz Beograda.

PRODALI 60 ODSTO IMOVINE
Kako saznajemo, iako su ugovorom imali pravo da otuđe 10 odsto imovine na godišnjem nivou, naravno samo u cilju održavanja kontinuiteta rada preduzeća, Đorđević i njegovi ljudi prodali su više od 60 odsto imovine.

Istraga, koja je započeta odmah posle privatizacije firme “Ribarsko gazdinstvo” - decembra 2009. godine, utvrdila je da su magacini, lokali, ribnjaci prodavani daleko ispod cene.

- Kako bi se prodali objekti po nižoj ceni, Upravni odbor “Ribarskog gazdinstva” angažovao je revizorsku kuću “Vukadinović inžinjering” iz Šida - navodi izvor blizak istrazi.

- Oni su procenjivali pokretnu i nepokretnu imovinu preduzeća. Njihove cifre bile su znatno niže od knjigovodstvene i tržišne vrednosti. Tako je, na osnovu odluke UO, direktroka RGB Veselinka Popović dala nalog, 18. decembra 2008. godine, da se prodaju četiri manipulacije u Beogradu, Čačku, Aleksincu i Jagodini, po ceni od 69,2 miliona dinara. To je gotovo duplo niže nego što je bila njihova tržišna vrednost.

Osumnjičena grupa prodavala je i maloprodajne montažne i zidane objekte u Zemunu, Čačku, Smederevu, Despotovcu, Svilajncu, Kruševcu, ali i u mnogim drugim mestima po Srbiji. Princip prevare bio je isti.

Kako navodi naš izvor, tadašnji direktor RGB Duško Nikitović je sa Vojinom Manasijevićem, koji je bio na funkciji tehničkog rukovodioca održavanja investicija i zaštite na radu u ovoj firmi, potpisao ugovor o zakupu bazena i magacinskog prostora u Vakupu kod Aleksinca. Ugovor je sklopljen sa preduzećem DTD “Ribarstvo” iz Petrovaradina, čiji je direktor takođe bio Nikitović. A mesečna nadoknada za to bila je 50.000 dinara, što je za oko četiri puta niža cena od tržišne.

- Samo za ovaj posao firma DTD “Ribarstvo” bila je “dobra” za skoro 23 miliona dinara, a sve na štetu preduzeća “Ribarsko gazdinstvo” - ističe naš izvor. - Izdavanjem magacina u Sremskoj Mitrovici, firmu su ojadili za 17,2 miliona dinara.