BEOGRAD - Ministar za dijasporu Srđan Srećković razgovarao je danas sa ministrom bez portfelja u Vladi Bugarske Božidarom Dimitrovim i bugarskim ambasadorom u Srbiji Georgijem Dimitrovim o razvijanju dobrosusedskih odnosa, unapređenju odnosa Srba u Bugarskoj sa matičnom državom, ali i što boljoj integraciji srpske dijaspore u toj državi.
"Srbija je kao matična država trajno zainteresovana da se srpska nacionalna manjina u svakoj zemlji slobodno razvija i da u praksi, bez obzira na svoju brojnost, uživa sva individualna i kolektivna prava koja su garantovana međunarodnim konvencijama i bilateralnim ugovorima", kazao je Srećković prema saopštenju njegovog ministarstva. On je predstavio aktivnosti Ministarstva za dijasporu i upoznao Dimitrova sa prvim Zakonom o dijaspori i položaju Srba u regionu, kao i sa pripremama za predstojeću Skupštine Srba u dijaspori, koja će biti održana od 3. do 5. jula ove godine, gde će Srbe iz Bugarske predstavljati jedan delegat.
Srećković je ocenio da politika dobrosusedstva i otvorenost za ravnopravnu saradnju sa Bugarskom, a i svim susednim zemljama, za Srbiju predstavlja okvir u kome se srpska nacionalna manjina "može potpuno iskazati kao konstruktivan faktor i most povezivanja u bilateralnim odnosima".
Bugarski ministar Dimitrov želeo je da se upozna sa zakonskim propisima i organizacijom rada Ministarstva za dijasporu, kao dobrim primerom kako se matična država odnosi prema svojoj dijaspori.
U Bugarskoj je nedavno osnovano Udruženje Srba u Bugarskoj, koje će raditi na okupljanju naroda iz Srbije, očuvanju, jačanju i razvoju nacionalnog, jezičkog, verskog, kulturnog i duhovnog identiteta Srba u Bugarskoj. Prema podacima kojima raspolažu državne institucije, stalno naseljenih Srba u Bugarskoj je oko 1.500, a najviše njih živi u Sofiji, navedeno je u saopštenju.