KATARINA Rebrača (38), vlasnica modne agencija "K Models" i Humanitarnog fonda koji nosi njeno ime, uhapšena je u sredu u Beogradu. Ona se sumnjiči za zloupotrebu i mahinacije sa donacijama vrednim 37 miliona dinara. Sa njom su, kako saznajemo, privedene i tri službenice Dobrotvornog fonda "Katarina Rebrača".
Sumnja se, kako nezvanično saznajemo, da je blizu 370.000 evra, prikupljenih za borbu protiv raka dojke, završilo u privatnim džepovima. Rebrači je u sredu u popodnevnim časovima određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, a po isteku će biti privedena dežurnom istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu.
Njenom saslušanju u prostorijama beogradske policije, pored zamenika višeg tužioca, prisustvovao je i njen branilac. Rebrača je, kako saznajemo, negirala krivično delo koje joj je stavljeno na teret. Nezvanično saznajemo da se zloupotrebe odnose na 2008. i 2009. godinu.
Ona je u medijima proteklih godina, ali i meseci, izjavljivala da prikuplja novac za kupovinu tri mamografa za onkološke institute u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Pored toga, tvrdila je da je u toku sakupljanje novca za Dom zdravlja u Bačkoj Palanci, kao i izgradnju Regionalnog preventivnog centra za rak dojke.
- Za vreme postojanja Dobrotvornog fonda "Katarina Rebrača", u Institut za onkologiju i radiologiju Srbije nije uplaćen nijedan dinar donatorskih sredstava - kaže za "Novosti" profesor dr Nenad Borojević, direktor ove zdravstvene ustanove. - Da li su donacije išle nekom drugom ili ne, meni nije poznato.
Prema rečima našeg sagovornika pre oko četiri meseca na njegov predlog Upravni odbor Instituta doneo je odluku da prekine podršku radu ovom Fondu. Povod je bila činjenica da im nikada nisu uplaćena nikakva sredstva.
- Ne poričem ulogu Fonda u popularizaciji pregleda i značaja ranog otkrivanja ove bolesti, kao i prevencije - kaže profesor Borojević. - Sama ideja da neka osoba iz javnog života priča o ovom problemu delovala je kao dobra i zbog toga smo ih u početku i podržali. Dobrotvorni fond Katarine Rebrače obavestili smo pismenim putem da više nećemo da sarađujemo sa njima.
Katarina Rebrača rođena je u Njujorku 1972. godine. Glumačku i manekensku karijeru započela je u svojoj četvrtoj godini. Prvo pojavljivanje u javnosti imala je sedamdesetih godina u poznatoj dečjoj seriji "Ulica Sezam". Onda su usledile mnoge druge uloge. Punoletstvo i glamur donose joj ulogu u filmu "Vašar taštine".
Još kao dete, Katarina je počela da se bavi i manekenstvom. Svoju karijeru gradila je kao maneken za modne kuće "Dona Karan", "Ralf Loren", "Kelvin Klajn", "Dior", "Armani"... Katarina Rebrača je i vlasnik agencije "K models".
Po završetku manekenske karijere, Katarina je počela da se bavi humanitarnim radom. Tako je 2006. godine osnovala dobrotvorni fond "Katarina Rebrača", koji se bavi podizanjem svesti o raku dojke.
Iz veze sa Igorom ima sedmogodišnju ćerku Antoniu.     

BORBA PROTIV RAKA DOJKE
DOBROTVORNI fond "Katarina Rebrača" osnovan je maja 2006. godine. Ubrzo je dobio i zvaničnu podršku od Ministarstva zdravlja i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.
Kako se navodi na zvaničnom sajtu Fonda, za samo šest meseci postojanja prikupili su više od 500.000 evra. Taj novac je bio uložen u kampanju za podizanje svesti o ranom otkrivanju raka dojke, besplatne preglede dojke za više od 800 žena, adaptaciju, sanaciju i opremanje ambulantnog bloka u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije...
Među najbitnijim projektima, iz 2008, bilo je prikupljanje sredstava za kupovinu tri digitalna mamografa za onkološke institute u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Uz to, Fond je pokrenuo akciju stvaranja preventivnog centra za rak dojke, ali i adaptaciju i sanaciju ginekološkog odeljenja u Bačkoj Palanci.
Sve akcije Rebračinog fonda bile su organizovane uz punu podršku Skupštine grada, Gradskog sekretarijata za zdravlje, Fondacije nj.k.v. princeze Katarine, ali i mnogih drugih eminentnih ustanova u Srbiji.
Katarina Rebrača i Fond organizovali su razne manifestacije, sportske aktivnosti, promocije i balove, na kojima su se prikupljala sredstva za borbu protiv raka dojke. Novac je pristizao iz sportskih klubova, banaka, raznih kompanija i firmi, od pojedinaca...