SIMO Dubajić (86), nekadašnji major Jugoslovenske armije, prvi je protiv kojeg je, zbog sumnji da je počinio zločine kao jedan od partizanskih oficira, zatražena istraga.
Zvaničan zahtev za pokretanje postupka protiv njega zatražilo je Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu, koje je nadležnom sudu uz ovo, uputilo i zahtev da se za osumnjičenim raspiše i međunarodna poternica, pošto se nalazi van teritorije Hrvatske, tačnije u Srbiji.
TUŽILAŠTVO navodi da je Dubajić, kao zapovednik motomehanizovanog Četvrtog odreda Jugoslovenske armije, formirao posebnu jedinicu od 70 vojnika, "čiji je jedini zadatak bila egzekucija ratnih zarobljenika". Navodi se da je od 26. maja do 5. juna 1945. godine učestvovao u streljanju 13.000 zarobljenih ustaša i domobrana, na Kočevskom rogu u Sloveniji.
Predistražni postupak protiv Dubajića trajao je nekoliko godina. Najviše, jer je od zločina prošlo mnogo vremena, a trebalo je obezbediti sve dokaze. Potraga za potrebnom dokumentacijom, ali i svedocima vodila se u državama bivše SFRJ, ali i u inostranstvu. Poslednji dokumenti stigli su nedavno iz Mađarske, čime je tužilac kompletirao svoj zahtev.
BROJ ubijenih, tužilaštvo temelji na dokumentima pisanim u štabu Petog britanskog korpusa, gde se spominje evakuacija deset hiljada hrvatskih zarobljenika i još tri hiljade civila. Ta evakuacija je, kako je obrazloženo, zapravo je značila predaju zarobljenika Četvrtoj jugoslovenskoj armiji u dogovoru sa Dubajićem.
Kao jedan od dokaza protiv Dubajića, predloženo je da se izvrši uvid u njegovu autobiografiju "Život, greh i kajanje: Od Kistanja do Kočevskog roga", koja je objavljena pre tri godine, ali i u tekstove i TV emisije u kojima govori o zločinu i priznaje ga. Tako je 1990. godine u intervjuu za jedan beogradski nedeljnik ispričao da je učestvovao u likvidaciji 30.000 ratnih zarobljenika, da bi u svojoj knjizi "priznao da je ranije preuveličavao broj žrtava na nekoliko desetina hiljada".

TEŠKO BOLESTAN
SIMO je teško bolestan i nije sposoban da sa bilo kim komunicira - saopštila nam je u sredu njegova supruga Stana. - Za nas ovo nije ništa novo i nismo iznenađeni. Kad je izašla Simina knjiga, na kuću su nam došli iz Odeljenja za ratne zločine i predali su nam zahtev za njegovo ispitivanje. Posle nekoliko dana su ponovo došli i po službenoj dužnosti su sa njim obavili razgovor.