BEOGRAD - Hrvatsko tužilaštvo vodi istragu protiv 28 pilota nekadašnje JNA zbog sumnje da su tokom dejstava u okolini Dubrovnika, aprila 1992. godine, počinili ratni zločin.
Osim Zorana Slavuljice, danas selektora Teniske reprezentacije Crne Gore, koji se pojavio pred crnogorskim sudom, na spisku je još 27 pilota, od kojih su neki u međuvremenu preminuli.
Osumnjičeni su: Rodoljub Masić, Muša Begić, Vladan Marjanović, Miodrag Stojadinović, Darko Čonč, Mićo Sudar i Miladin Milekić. Tu su i njihove kolege Boško Kostić, Dragan Šiljanovski, Dragan Kovačević, Milivoje Anđelković, Željko Lazić, Nebojša Milić, Golub Vučković, Ekrem Berbić, kao i Dragan Trailović. Pod istragom hrvatskih vlasti su i Vlatko Stefanović, Vladimir Popara, Bojan Stepanović, Novica Prvulović, Mile Gušatović, Dragan Todorović, Nikola Đerfi i Mile Malošević.
Najveći broj ovih pilota danas je u penziji, ali nekoliko njih i danas je aktivno u Vojsci Srbije. Zajedničko svima sa spiska je da su u vreme dejstava po Dubrovniku bili na dužnosti u 172. lovačko-bombarderskom puku, čija je baza bila na aerodromu u Golubovcima. Ovaj puk bio je opremljen avionima tipa "jastreb J21", "galeb G4" i "orao J-22".
Među aktivnim vazduhoplovcima, koje traži Hrvatska, na najvišoj dužnosti u VS je potpukovnik Mirko Zamaklar (44), koji je načelnik sektora za letna ispitivanja Tehničko-opitnog centra. Na spisku je i potpukovnik opitni pilot Dragan Zlokas (44).
Na spisku osumnjičenih je i potpukovnik Ištvan Kanas, koji je tragično nastradao na batajničkom aerodromu septembra 2008. godine.

SASLUŠANJA
ISTRAŽNI sudija podgoričkog Višeg suda saslušao je u sredu dvojicu bivših pilota JNA - Asima Pandžića i Miodraga Atanackovića, koje hrvatsko tužilaštvo tereti za ratne zločine na Dubrovačkom ratištu početkom devedesetih. U utorak je saslušan i njihov nekadašnji kolega, pilot Zoran Slavuljica, danas selektor crnogorske Devis kup reprezentacije.
Inače, Pandžić je u to vreme bio pod zabranom letenja i nije mogao da izvrši delo koje mu se stavlja na teret. Atanacković je kazao da su sada "dobili priliku da otkriju i drugu stranu medalje, i da iznesemo dokaze, našem ili hrvatskom pravosuđu". (V. R.)