PRIPADNICI Specijalne brigade Vojske Srbije od nedavno se opremaju savremenim automatima ”hekler”, pištoljima ”glok” i snajperskim puškama ”sako”. Ovih dana stiže i nova padobranska oprema. Stare soške ”obradovane” su sa 1680 najsavremenijih ”zastavinih” pušaka M-21, a u planu je i zamena borbenih uniformi modernijim - sa digitalnom šarom. U garnizone je ušlo i novih 250 neborbenih vozila - među kojima je 70 ”land rover difendera” i 30 ”lada niva”.
Ovo je samo deo spiska opreme i naoružanja koji je Ministarstvo odbrane kupilo tokom 2008. godine. Bez obzira na ekonomsku krizu, Ministarstvo planira da nabavkama popravi stanje vojne opreme u koju godinama nije ulagano.
Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Ilija Pilipović ističe da je posle niza teških godina finansiranje stabilizovano, što je omogućilo da se veća pažnja posveti - samom vojniku.
- Među prioritetima je obnova voznog parka čija je trenutna prosečna starost oko 26 godina - objašnjava Pilipović. - Plan je da se kupe motocikli i terenska vozila. FAP u Priboju završava i prototip kamiona ”petotonca” koji najviše odgovara našim potrebama. Procena je da ćemo moći da ove godine nabavimo pet ovih kamiona. Ukoliko se dobro pokažu, uslediće dugoročna nabavka.
Naš sagovornik ističe da su kupljene ”lade nive” idealne za potrebe vezista i logistike, dok se ”difender” pokazao kao snažno, jeftino i vozilo lako za održavanje. Uz to, prošle godine nabavljeno je 65 putničkih i 12 sanitetskih vozila. Cilj je da se, za razliku od dosadašnje prakse, vozni park obnavlja bez prekida, kako bi njegova starost bila na razumnoj meri.
- Vojska će ove godine dobiti 7.600 kvadrata skladišta - nastavlja Pilipović. - Prodaja viška municije i uništavanje najmanje 4,5 hiljade tona ubojnih sredstava, napraviće prostor za municiju koja se sada čuva na otvorenom.
Prema njegovim rečima, građevina će ove godine prednost dati završetku baze ”Cepotina” na jugu Srbije i rešavanju stambenih pitanja pripadnika sistema odbrane. Dugoročni plan je ”odstupanje” Ministarstva odbrane iz oblasti stanogradnje. Veća pažnja biće posvećena oživljavanju ”master plana” prodaje viška imovine i dogovorima sa lokalnom samoupravom o razmeni vojnih objekata za gotove stanove.

OPREMA I ZA ZDRAVSTVO
SEKTOR za materijalne resurse Ministarstva odbrane planira da ove godine uloži najmanje četiri miliona evra u poboljšanje zdravstvene zaštite u vojnim bolnicama širom Srbije. Prošle godine je za beogradsku VMA nabavljen digitalni mamograf, magnetna rezonanca, destilator i baro-komora, što je koštalo gotovo 800 miliona dinara. Više od dve milijarde dinara potrošeno je za nabavku lekova. U planu za 2009. je nabavka i 25 sanitetskih vozila, kaže Ilija Pilipović.

NOVA ADRESA
MINISTARSTVO odbrane i Generalštab VS u sledećih nekoliko godina trebalo bi da budu preseljeni na novu adresu. Ukoliko ideja zaživi, u blizini VMA na Banjici biće izgrađen kompleks na kome će biti smeštena većina objekata sektora bezbednosti - ministarstva odbrane i policije, BIA, vojne službe bezbednosti, Institut za bezbednost, Generalštab...