Autor jednog od najviše posećenih sajtova iz obrazovanja u Srbiji je Marija Gajević. Ima samo 14 godina, a na Internetu je predstavila mladenovačku Osnovnu školu "Kosta Đukić", koju pohađa.
Sajt je osvojio treće mesto na takmičenju koje je organizovao "Telekom Srbija", a ona je dobila posebno priznanje kao najmlađi veb dizajner u zemlji. Njen rad ocenjen je bolje od stotine sajtova koje su napravili profesori iz ostalih škola.
- Ne bih uspela to sama da napravim - skromno kaže Marija - da mi nije pomogla starija sestra. Ona je završila Matematičku gimnaziju, a sada studira fiziku. Njeni saveti mi mi mnogo znače. U početku sam htela da postavim stranicu sa svojim podacima, a onda se ta ideja proširila i nastao je sajt. Trenutno je to najčešće posećena prezentacija neke škole na Internetu.

NA 30 strana, koje je Marija osmislila, ima zanimljivih i korisnih informacija za sve bivše, sadašnje i buduće đake ove škole. Osim standardnih podataka o ovoj obrazovnoj ustanovi, mestu u kojem se nalazi, profesorima i đacima, ona je osmislila i potpuno nove "rubrike". Tako posetioci mogu pročitaju dečje savete, kratke priče osnovaca iz ove i drugih škola, riznicu mudrosti, a za opuštanje Marija preporučuje aforizme za decu. Postoji i deo posvećen odraslima, koji pišu za mališane ili im mogu dati neki dobar savet, a to mogu napisati u rubrici "U gostima".
- Dečji svet odrastanja je svet sa puno ritma i boja, a koje će boje dominirati, zavisi od odraslih - smatra Marija. - Decu najčešće spominju samo kada naprave neku glupost ili pred izbore. Mi imamo šta da kažemo. Zato nastojim da neko čuje ono o čemu mladi razmišljaju i da pokušam da promenim nešto.

OVA devojčica posebno je ponosna što joj oko uređivanja sajta nije pomagao niko od profesora. U projekat su uključeni samo učenici, uglavnom njeni vršnjaci, ali ima i dece iz nižih razreda. Najmlađa je Milica Milošević, koja ide u drugi razred, a već se odlično snalazi sa računarima.
Marija kaže da se dizajniranjem veb stranica zasada bavi samo iz hobija, ali nije sigurna da bi želela da joj to bude buduća profesija. Strpljiva je i vredna, a volela bi daškolovanje nastavi u gimnaziji.

ANGAŽOVALI su je iz Crvenog krsta u Mladenovcu da im uradi sajt na kojem će se predstaviti. Bez obzira na nove obaveze, u đačkoj knjižici i dalje ređa "petice".POTREBNA MOTIVACIJA

- ODNOS društva prema talentovanoj deci je veoma loš - smatra Borka Lazić, direktorka OŠ "Kosta Đukić". - Poput Marije, oni mogu mnogo, ali ne dobijaju ništa od odraslih. Mi najboljim đacima poklonimo knjige za Dan škole, ali to je maksimum koji mi možemo i minimum koji zaslužju. Dugujemo im mnogo više.
To je izgleda na vreme shtvatio Zoran Đorđević, Mladenovčanin koji živi u Belgiji. On je novčano pomogao Mariji da registruje sajt, a od njega je stigla i oprema na kojoj radi.