HALJINE, mantili, čizme, kaiš - sve što nose napravile su same.
Mirjana Jovanović i Una Novosel crtaju skice, eksperimentišu s materijalima i šiju. Učenice su Škole za dizajn kože, a svoje kreacije prošetale su i na modnim pistama u svetu. Krajem prošle godine, Mirjana je zadivila žiri na Trećem internacionalnom takmičenju za mlade dizajnere "Sami za sebe", u Poljskoj, pa se u Beograd vratila sa specijalnom nagradom i osvojenim prvim mestom.
Koliko je konkurencija bila jaka, svedoči i podatak da su učenice iz Beograda bile jedini srednjoškolci od 860 takmičara iz cele Evrope. Svi ostali učesnici su na poslednjoj godini fakulteta.
- Nije bilo lako, imala sam tremu, ali je predivan osećaj kada su mi saopštili da sam osvojila nagradu - priča Mirjana. - Dala sam sve od sebe, ali nisam mogla da verujem da su od mnoštva modela primetili baš moje modele. Pripremila sam tri kreacije, a sve sam ih sašila od kože. Žiriju se najviše dopala haljina u crno-pink kombinaciji boja, mada su pohvalili i drugu, crno-zlatnu.
Mirjana planira da na jesen upiše Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, a sledeće godine će pokušati da nastavi studije u Milanu.
- Italija je prestonica mode i mislim da tamo mogu mnogo da naučim - smatra maturantkinja Kožarske škole. - I ranije sam maštala da kreiram za poznate ličnosti i želela sam da budem uspešna u tome. Ova nagrada mi je potvrda da se to što pravim nekom dopada, ali i podstrek da nastavim da radim i da se usavršavam.
Unu je žiri pohvalio i za skice koje je nacrtala, a modeli su prošetali pantalone, mantil, kaiš i kačket koje je ona sašila.
Ovim talentovanim devojkama predstoji Republičko takmičenje u maju, na kojem će učestvovati sve kožarske škole iz Srbije. Pre toga, Mirjana bi trebalo na samostalnoj reviji da pokaže svoje modele i pred beogradskom publikom.

IMAJU UZORE
OVE devojke kažu da nemaju idole u svetu mode, ali cene ono što rade domaće kreatorke, posebno Dragana Ognjenović i Verica Rakočević. Kažu, bile bi zadovoljne da krenu njihovim stopama i da postignu slične uspehe.