MIKI nema pasoš. Ali svakog dana dolazi u kinesku ambasadu. S krampom u ruci. Otkida gvozdene poluge, ponekad uzme i malo kartona. Natovari na kolica, pa na otpad. Dobije oko “trista kinti”, kaže. Nego, nerviraju ga te mermerne ploče. Čuo da “vrede boga”. Al` su mu mnogo teške...
Reprezentativno zdanje nekadašnje kineske ambasade, u Ulici trešnjinog cveta, sedam godina zvrji prazno. Kinezi nisu hteli da se vrate posle “tomahavka”, jer prema drevnom istočnjačkom verovanju, “sastavljanje rastavljenog donosi nesreću”. I, od 2004. kada su se i definitivno trampili s državom za novu rezidenciju u Užičkoj 25, u staru ambasadu dolazi samo Ciganin Miki.


ODOBRENjE
ZA jednu od najskupljih lokacija u Beogradu zainteresovani su i drugi, ali iz Republičke direkcije za imovinu već dve godine nikako da stigne odobrenje da se kompleks proda. Nije ni čudo, pošto “Novosti” sa iste adrese nekoliko dana čekaju odgovor na pitanje: Šta će biti s bivšom kineskom ambasadom?
To danas ne znaju ni ljudi iz gradske Direkcije za građevinsko zemljište, koji su zahtev za prodaju atraktivne lokacije uredno podneli pre dve godine.
- Posle dogovora s Kinezima i ustupanja rezidencije u Užičkoj 25, dobili smo pravo upravljanja kompleksom, ali je vlasnik ostala država - objašnjava pi-ar gradske direkcije Nenad Bajić. - Još tada smo tražili saglasnost da na javnom nadmetanju ponudimo jednu od najatraktivnijih beogradskih lokacija. Ali, i dalje čekamo odgovor.
Ciganin Miki nije čekao odobrenja. Nije ni naša ekipa. Jer, toliko je sve zaraslo da nas ne bi pronašla ni CIA, koja je “slučajno” predala stare mape, zbog čega su, 7. maja u 11.50, direktno iz vazduhoplovne baze u Misuriju, dva najsavremenija bombardera B2 “spirit”, sravnila kinesku ambasadu.
Enterijer s obradom “tomahavka” pronalazimo i danas, sedam godina kasnije. Kineska ambasada temeljno je srušena. Nema kutka koji nije oštećen. Ni Kinezi se nisu pakovali... Sve je tu, bar tako izgleda, kao 8. maja 1999. godine ujutru.
Na podu su i dalje knjige, novine. Sve što Miki u međuvremenu nije uspeo da pokupi. Tu su i ”Novosti” od 28. marta godine bombardovanja. Pisma s grbom NR Kine. Sve podseća na neki stari beogradski stan kome treba kompletno renoviranje.

STANARI
DODUŠE, mermer ulazi u cenu, kao i radijatori, kupatila, lift kojem nedostaje samo struja... A, makar za ovaj pogled vredi dobro platiti.
Zainteresovanih je mnogo. A, očigledno već i ima stanara koji, doduše, ne plaćaju zakup. S trećeg sprata "zapljuskuje" nas smrad. Preskačemo ćebad. Neko ovde spava, ili je spavao. I novobeogradski klinci svrate da se igraju rata. Ostavili i potpise. I dve flaše “jelen" piva.
Sve potrebno je tu. Stolovi su i dalje u kancelarijama. Svi uredno zavedeni. Na četvrtom spratu svaki “ofis” ima svoje kupatilo. Ima i knjiga. Samo Miki ne zna da čita, pa uzima kineske za stari papir. Ko zna koliko bi na buvljaku dobio za luksuznu vojnu enciklopediju iz 1958. godine?
Soba puna ratnih izdanja. “Tito - vojna dostignuća”, “Semberija u narodnooslobodilačkoj borbi”, pa američka vojna istorija “Džejn”. Mora da je ovo bila prostorija vojnog atašea. I baš ovde probio “tomahavk”. Posred sobe. U rupi je sada osinjak. Čeka i dalje Direkciju za građevinsko zemljište...
Penjemo se na krov. Ceo grad je na dlanu. Vide se Dunav, Saborna crkva. Samo dva kratera podsećaju na sudbinu zdanja. Mermer i predivni kineski mozaik. Zeleni zmajevi okrenuti su na sve četiri strane. Samo što ne kažu: “A kad ja dunem i vatru sunem...”KO JE ZAISTA POGREŠIO?

BOMBARDOVANjE kineske ambasade u Beogradu, pravno gledano, bilo je isto kao da su dva najsavremenija američka bombardera B2 iz vazduhoplovne baze Vajtman u Misuriju krenula ka Pekingu i tamo pogodila kinesko Ministarstvo inostranih poslova.
U STVARNOSTI, bilo je lakše to isto učiniti u zemlji koja je svakog dana bila pod tepihom bombi. CIA je podmetnula leđa preuzimajući na sebe odgovornost za “stare mape”, zbog kojih je, navodno, i došlo do bombardovanja ambasade. Poginulo je troje Kineza i dvadeset sedmoro je ranjeno.
KAKO su avioni, samo za tu priliku, doleteli direktno iz SAD, ni NATO nije bio dovoljno obavešten. Tako se i desilo da Džejmi Šej u prvoj reakciji 8. maja kaže da je meta bio SDPR. “Koliko sam razumeo te dve zgrade se nalaze jedna uz drugu”, rekao je zbunjeni portparol NATO, ali kada se shvatilo da je SDPR bar kilometar daleko i da se kineska ambasada nalazi u ogromnom parku (usamljena), nastala je verzija sa starim mapama, u koju nisu poverovale ni američke domaćice.
NA kraju, Amerikanci su platili 4,5 miliona dolara porodicama nastradalih i otpustili jednog službenika CIA, dok su sedmoricu kaznili ukorom?! Zvanični Peking to nije prihvatio, a kineski ministar inostranih poslova Tang Đisuan rekao je da njegova zemlja nikad neće odustati od sveobuhvatne istrage koja će i definitivno utvrditi ko je odgovoran za zločin.VELELEPNA

IZGRADNjA ambasade NR Kine počela je u martu 1992. i već u oktobru bila je pod krovom. Osnovni projekat uradili su kineske arhitekte, dok je razrada bila poverena stručnjacima "Energoprojekta". Glavni izvođač bilo je GP “Rad”, a svi radovi završeni su u predviđenom roku od godinu dana.
Ukupna površina velelepne palate bila je 6.125 kvadratnih metara, od čega je zgrada ambasade zauzimala 5.000, a ostalo rezidencija ambasadora. U sklopu kompleksa nalazili su se i cvećara, letnja bašta i teniski tereni.


VAĐENjE BOMBE

NEEKSPLODIRANU bombu iz zgrade kineske ambasade izvadila je ekipa “PMC inženjeringa” 1. jula 2004. godine. Bomba teška 930 kilograma prošla je četiri sprata i zaustavila se 14 metara u zemlji. Posle demontiranja, kako nam kaže Petar Mihailović, direktor Centra za razminiranje, eksploziv je uništen u Bariču, dok je telo bombe izloženo u Vazduhoplovnom muzeju.
- U Beogradu imamo bar još jednu veliku bombu u Prijedorskoj ulici na Zvezdari. Priča se i o Batajnici, ali to još nije pouzdano utvrđeno - kaže nam Mihailović.URBANIZAM
GRADSKI arhitekta Đorđe Bobić kaže da se oseća “beskrajno nesrećno” kada prolazi pored zgrada aveti u Beogradu.
- Urbanističkim planom kompleks kineske ambasade predviđen je za komercijalne aktivnosti. To je jedna od najboljih lokacija na Novom Beogradu, nema ni ograničenja spratnosti, tu zaista može da se napravi velelepni objekat - kaže Bobić.