Od dopisnika "Novosti"


GOTOVO je neverovatna količina tuge i šoka koja se nadvila nad Australiju posle iznenadne smrti najpopularnijeg lica i nezvaničnog ambasadora ove zemlje - Stiva Irvina. U diplomatskim predstavništvima Australije širom sveta otvorene su knjige žalosti, a sa svih kontinenata pristižu izjave saučešća i neverica da je jedan nesvakidašnji tragični incident doneo smrt čoveku za koga su njegovi
sunarodnici voleli da kažu da je "ličnost veća od života".
Svojom pojavom, delovanjem, načinom govora, neposrednošću i jednostavnošću predstavljao je onu pravu, svakodnevnu Australiju. Odlazak Stiva Irvina zato je glavna vest u medijima širom sveta, a ovde u Australiji, emituju se posebni televizijski programi posvećeni njegovom životu, dok
su sve dnevne novine donele velike dodatke i posvetile naslovne strane ovom događaju.
Stiv Irvin je poginuo radeći ono što najviše voli - snimajući dokumentarni program o divljem podvodnom svetu.
Susret sa velikom ražom u vodama nedaleko od Port Daglasa na severoistočnoj obali Australije bio je fatalan.
Po svemu sudeći, iznenađena i uplašena raža je vrhom svoga repa kao bajonetom, ubola Irvina probivši mu grudni koš. Iako svi detalji nisu dostupni javnosti, gotovo je sigurno da je smrt bila trenutna.
Sledećih dana znaće se nešto više, jer je televizijska ekipa zabeležila sam trenutak nesreće i taj snimak je sada u rukama policije i istražnih organa. Ali jedan od najboljih prijatelja Stiva Irvina izjavio je da se na filmu vidi šokantni trenutak kada je Stiv iz svojih grudi izvadio bodlju, dugačku oko 20 cm, koju je raža zarila u njega, pre nego što je izgubio svest.
Na snimku se još vidi da je Irvin bio iznad morske životinje čija je veličina viša od 2,5 metra i težina oko 100 kilograma, pre nego je ona podigla rep i ubola ga. Sve se odigralo u plitkim vodama, oko 1,5 metara dubine. Program koji je sniman bio je deo nove serije o morskim bićima čiji je domaćin trebalo da bude njegova kćerka Bindi.
U svetu se za godinu dana dogodi između 20 i 30 ovakvih incidenata, a stručnjaci kažu da je šansa da se tragično završe jedan u milion. U Australiji su do sada zabeležena tri ovakva slučaja, 1938, 1945. i 1988. godine, a na celoj
planeti je bilo 17 smrti izazvanih na ovaj način.
Juče je emitovan razgovor sa roniocem koji je imao bliski susret sa ražom, nagazivši na nju. Prema njegovom svedočenju, bio je uboden u nogu, i bol koji je trajao više od šest časova posle toga bio je neverovatnog intenziteta, toliki da pet kapsula morfijuma koje je primio nisu mogle da ga neutrališu.
Irvin nije bio bez kontroverzi u svom životu. Najviše buke podiglo se u januaru 2004. godine, kada je za vreme svog redovnog programa u kojem je mamio i hranio krokodila, Irvin u jednoj ruci držao komad mesa na nekoliko santimetera udaljenosti od čeljusti životinje, a u drugoj svog nekoliko meseci starog sina Boba. Iako se sve završilo bez posledica, kritike se dugo nisu stišale poredeći sve to sa onim što je učinio Majkl Džekson kada je svoje dete pokazivao novinarima držeći ga izbačenog preko ivice terase, u vazduhu, na nekoliko spratova visine. Ali, strast i entuzijazam Stiva Ervina za očuvanje naše planete, zaštitu prirode i divljih životinja, nikada nisu dovedeni u pitanje.


GRADSKO DETE
ROĐEN u Melburnu 1962. godine Stiv Irvin je "gradsko dete", ali se kao dečak preselio u Brizbejn. Severno od tog grada njegovi roditelji otvorili su "Australija zoo", koji je kasnije Irvin preuzeo i od njega napravio jednu od najvećih turističkih atrakcija.
Danas se ispred ulaza u "Australija zoo" nalazi nebrojena količina buketa svežeg cveća u znak poštovanja i sećanja na Stiva Irvina.

POPULARNOST
PLANETARNU popularnost Stiv je stekao preko televizijske serije "Lovac na krokodile", koju je počeo da snima još 1991. godine. Slede mnogobrojni dokumentarni programi i emisije o australijskim predelima i divljim životinjama, ponajviše o krokodilima i zmijama, prikazani u 130 zemalja širom sveta, koje su postale zaštitni znak kanala kao što su "Planeta životinja" ili "Otkriće". Tu su i igrani filmovi,
stripovi, video-igre...


DRŽAVNA POČASTI
VLADA Kvinslenda, australijske države kojoj je Brizbejn glavni grad, predložila je da se Stiv Irvin sahrani uz državne počasti. Konačna odluka biće doneta tek posle razgovora sa njegovom ženom Teri. U toku popodnevnog zasedanja australijskog parlamenta, premijer Džon Hauard i lider opozicije Kim Bejzli odali su priznanje Stivu Irvinu za sve što je za života uradio.