TERORISTI OVK, kidnapuju, muče i likvidiraju 37 Srba, seljaka, civila. Sredina 1998. godine, opštine Đakovica, Dečani, Peć, Prizren. Leševe zakopavaju u kanal kod Radonjićkog jezera. Masakr izvršen na usmenu komandu Ramuša Haradinaja, novoizabranog predsednika vlade Kosova.
To su operativni rezultati istrage srpske policije, do kojih su došle "Novosti". Objavljujemo svedočenja mučitelja iz OVK, koji su učesnici i svedoci monstruoznih zverstava.
Bekim Kaljimaši
TRI meseca po naređenju komandanta (Haradinaja), Bekim Kaljimaši, LJah Ibrahimi, Fazli Muljaja, LJah Zenelji i Brahim Šalja kreću u selo Dašinovac. Stižu nešto pre ponoći. Upadaju u srpsku kuću i otimaju jednog starijeg čoveka i jednu ženu. Iste noći, u selu Donji Ratiš, iz jednospratne kuće kidnapuju staricu i starca.
U Dašinovcu, kasnije, otimaju još babu i dedu. Vezuju su im ruke kanapom i "tovare" u "ladu", "mazdu" i "tojotu". Voze ih u selo Jablanicu u podrum kuće LJah Ibrahimija. On ih isleđuje. Pita ih gde im rade sinovi (zaposleni u SUP-u), kad dolaze u selo i slično.
Tuku ih i muče sve vreme. Ibrahimi im iste noći naređuje da uđu u bazen dubine 150 centimetara, napunjen vodom. Baca metalne novčiće i tera ih da ih nađu i donesu. Satima.
Zlostavljaju ih narednih deset dana. Jedanaestog, odvode ih na brdo kod Radonjićkog jezera. Tu ih masakriraju, pa streljaju. Tela bacaju u rupu, na mestu gde se završava betonski kanal.
Narednih dana, mestu gde su zakopani, zabranjuje se pristup. Teroristi organizuju i straže u neposrednoj blizini.

Salji Đekaj
PRIZNAJE u informativnom razgovoru da je bio pripadnik diverzantsko-terorističke bande:
U aprilu 1998. godine, on pristupa terorističkoj organizaciji "Ravni Dukađini" kojoj komanduje Ramuš Haradinaj. U akcijama učestvuje do 3. septembra, kada ga policija Srbije hvata u selu Kodralija.
Napada policajce sa ocem Ganijem Đekajom. Puca na njih iz automatske puške u selu Raznić u avgustu 1998.

Hajdin Aljija
PRIZNAJE da je pristupio terorističkoj organizaciji u aprilu 1998. godine. Na sastanku u selu Kodralija polaže zakletvu sa ostalima, da će se oružjem i svim ostalim sredstvima boriti za nezavisnost Kosova.

Naser Kaljimaši
NA jednom sastanku pada odluka da se svi članovi organizacije naoružaju u cilju terorističkih napada na policajce, i otmice Srba i Albanaca lojalnih vlastima. Početkom juna u selo Kodralija dolazi i Ramuš Haradinaj i naređuje da se odmah svi naoružaju.
Na Haradinajevu inicijativu, grupa prelazi u Albaniju da nabavi oružje. On naređuje i da se iskopaju bunkeri, tranšei na strateškim mestima u selu.
Posle višestrukih napada na policajce, teroristi u septembru otimaju i Nenada Ranđelovića u selu Bec...

NE ZNA SE BROJ
MASAKR na Radonjićkom jezeru, desio se u periodu od 21. aprila do 8. septembra 1998. godine. Pronađeni su leševi i identifikovani su Milovan Vlahović, Miloš Radunović, Slobodan Radošević, Velizar Stošić, Ilija Antić, Dara Kovač, Vukosava Vujošević, Tuš Frokaj, Iljire Frokaj, Hadži Sefaj, Isuf Hođaj, Hajrula Gaši.
Zverstva izvršena pod komandom Ramuša Haradinaja i pod operativnim rukovodstvom njegovog ujaka LJahi Ibrahimija.
Tačan broj likvidiranih civila se, prema procenama nadležnih, nikada neće utvrditi.
P. VASILJEVIĆ

JASNA PROVOKACIJA
PRIŠTINA - Novoizabrani premijer Ramuš Haradinaj, izjasnio se da je spreman da, ako ustreba, dođe u Beograd i "razgovara sa susedima o svemu što je važno za žitelje Kosova".
Svakako, sva pitanja bi mogla doći na dnevni red osim, kako je ponovio, decentralizacije, gde se "Vlada Srbije i dalje meša u unutrašnje stvari Kosova".
Na pitanje novinara plaši li se Haga, Haradinaj je odgovorio "da je na priču o Hagu stavljena tačka, jer sam sa Tribunalom završio svaku dalju saradnju. Obavio sam građansku dužnost odazivajući se na poziv kancelarije u Prištini, pa je sve ostalo proizvod manipulacije štampe u regionu, oko čega spekulacije prave i neki mediji ovde, u Prištini.
Srpski političari u pokrajini procenjuju da je izbor Haradinaja za premijera, kao i njegovo nuđene da, ako ustreba, ide u Beograd na razgovore, namerno tempirana provokacija da se prljava lopta baci u srpsko dvorište, Beograd optuži za odbijanje razgovora sa kosovskim zvaničnicima i tako isključi iz razgovora o budućem statusu Kosova.
D. D.

TERORISTI U FOTELJI
RAM Buja, DŽavit Haljiti, Naim Maljoku i Ethem Čeku, koji su pored premijera Ramuša Haradinaja, nakon poslednjih izbora, dobili visoke funkcije u predsedništvu Skupštine i vladi Kosova, beogradska optužnica tereti za "terorizam i pripadništvo organizovanim kriminalnim radnjama".
RAM Buja, blizak saradnik Hašima Tačija, osnivač je OVK za Kačanik, Kosovsku Vitinu i Pomoravlje. Novoimenovani je član predsedništva Skupštine Kosova, a bio je i protivkandidat Ibrahimu Rugovi, za mesto predsednika, od kojeg je odustao tek u drugom krugu. Široj javnosti poznat kao član albanske pregovaračke delegacije u Rambujeu.
NA srpskoj optužnici je i DŽavit Haljiti, bivši oficir JNA, takođe visoki funkcioner Tačijeve DPK, koji je u novom sazivu izabran za člana predsedništva Skupštine Kosova. Jedan je od ključnih ljudi koji je naoružavao OVK. Navodno je umešan u ubistvo ministra odbrane Kosova u egzilu Ahmeta Krasnićia.
I NAIM Maljoku je nekadašnji visoki oficir JNA, koji je u činu majora napustio 1992. godine i priključio se albanskoj ekstremističkoj organizaciji "Tom Beriša" u Hrvatskoj.
ČETVRTI sa srpske optužnice, za koju predstavnici vlasti u Beogradu kažu da je još uvek u fiocu haških istražitelja, jeste Ethem Čeku, takođe visoki funkcioner Haradinajeve stranke, jedan od osnivača OVK za Metohiju, koji je do skora bio ministar za životnu sredinu, a sada dobio mesto ministra za energetiku.
D. D.

DIREKTNA PRETNJA
SRPSKA narodna stranka osudila je izbor Ramuša Haradinaja za predsednika vlade Kosova i Metohije, ocenjujući to kao direktnu pretnju ostatku državne zajednice SCG.
- Izbor Haradinaja je poruka kosmetskim Srbima da ne mogu očekivati ništa dobro u danima koji su pred nama, iako je na Kosmetu hiljade vojnika NATO - izjavio je Jovan Vučurović, funkcioner SNS.

NOVI NEMIRI?
UKOLIKO Haški sud bude delovao protiv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, nije isključen novi talas nasilja, gori nego onaj u martu, preneo je juče nemački list "Berliner cajtung" tvrdnje albanskih političara sa Kosova.
DŽudit Armata (Judith Armatta), iz Koalicije za međunarodno pravo, koja prati suđenja u Hagu, izjavila je za Radio Glas Amerike da bi glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte trebalo da do kraja godine objavi nove optužnice.
Upitana da li je Karla Del Ponte upozorila šefa civilne misije UN Sorena Jesen-Petersena da je predsednik kosovske vlade Ramuš Haradinaj pod haškom istragom, Džudit Armata je podsetila da tužiteljka različito postupa sa optužnicama.
- Ona svakako ne brine o tome da će Haradinaj, ukoliko protiv njega podigne optužnicu, pobeći ili odlučiti da se skriva, što je najčešći razlog zbog kojeg se optužnice drže zapečaćenim - dodala je Armata.

ČOVIĆ: TRIBUNAL NA POTEZU
BEOGRAD - Treba da sačekamo i, u zavisnosti od odluke tužilaštva Haškog tribunala - da li će ili neće podići optužnicu protiv novoimenovanog premijera Kosova Ramuša Haradinaja - pravimo planove i programe vezane za pokrajinu - stav je Nebojše Čovića, šefa Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

Povodom situacije na Kosmetu, Čović je rekao i da očekuje nastavak provokacija, te da "Beograd mora da pazi da ne napravi potez kojim će sebi zatvoriti vrata ili ograničiti svoje delovanje".
A. R. P.

PARLAMENTARNE STRANKE O NAJAVI HARADINAJA DA ĆE DOĆI U BEOGRAD
DUŠAN Proroković, funkcioner DSS

- IZJAVA Ramuša Haradinaja o njegovoj eventualnoj poseti Beogradu u ovom trenutku ne može da ima određenu težinu. Sve zbog prošlosti predsednika kosovske Vlade.

MILOLJUB Albijanić, šef poslaničke grupe G17 plus:

- VEĆ sam poručio da je sam izbor Ramuša Haradinaja za predsednika vlade Kosova, pa i njegova najava da bi mogao da dođe u Beograd guranje prsta u oko državi Srbiji.

ALEKSANDAR Vučić, generalni sekretar SRS:

- HARADINAJ bi rado otišao bilo gde samo što ga niko nigde neće zato što jeste zločinac.
D. M. S.