SA ponosom i nekim inatom, u Ulici DŽemala Bijedića, pre deceniju, pokazivali su zastave zbog kojih je, pričalo se marta 1992. ispaljen hitac u srpske svatove, na Baščaršiji, u Sarajevu. Zastava bez ikakvog političkog obeležja. Trobojka sa krstom i ocilima. Tog 1. marta, na svadbenom veselju sina Milana, ubijen je Nikola Gardović. Početak rata u Bosni.
Svadba bez provokacija, samo verski običaji. Ispred Preobraženske crkve u Novom Sarajevu, beli golf bez registracije prestigao je svatove. Vatra. I paljenje srpskih zastava.
Trebalo je da pređemo samo deo puta od parkinga do crkve, nismo očekivali ništa neobično, jer je samo nedelju ranije na istom mestu organizovana ovakva svadba - rekao je Jovan Gardović, sin ubijenog Nikole. - Skinuta su i svatovska obeležja, a netačno je da je Nikola bio u narodnoj nošnji.
Kamerman je snimao sve vreme, kaseta predata policiji. Ubice izašle iz belog “golfa” i pucale u Nikolu Gardovića (55). Tragedija bi bila veća da se metak nije zaglavio u cevi jednog od napadača. Na kaseti se čula dva pucnja.
- Odmah pošto je Nikola pokošen, metak je u nogu pogodio i Radenka Mitrovića - rekao je Jovan Gardović. - I on je sveštenik, kao i mnogi u našoj familiji.
Dvojica barjaktara i Arsenije Gardović nenaoružani pojurili su za napadačima. Hitna pomoć, policija, pripadnici “zelenih beretki”.
Glasno pitanje, otkud svi odjednom, na ovom mestu. Iskorišćeno ubistvo Nikole Gardovića, bol za familiju.
I komentar nepoznatog svedoka:
- To nisu svatovi, već samo članovi SDS!
Usledile su barikade po Sarajevu. Protesti, rat.
Novi šamar za sarajevsku familiju Gardović i izjava prvog čoveka BiH Alije Izetbegovića:
- Verujem da je ubistvo na Baščaršiji inscenirano da bi se postavile barikade po gradu.
Četiri dana posle ubistva, 4. marta, na sarajevskom groblju sahranjen je Nikola Gardović. Sahrana je prošla bez incidenata.
Reči izgovorene na sahrani:
- Nećemo reći da je pucanj u Nikolu, u stvari pucanj u Bosnu. Ali, pucanj u Nikolu je opomena za sve narode.

SVEŠTENIK ARSENIJE GARDOVIĆ
ZAČUĐENO “OSLOBOĐENJE”
- Iste večeri američki mediji su lažno izvestili kako su Srbi napali muslimanske svatove i ubili muslimanskog svata, dok je sutradan u sarajevskom “Oslobođenju”, iz pera novinara Gordane Knežević i Rasima Ćerimagića osvanuo zajedljivi komentar: “Šta će srpski svatovi na Baščaršiji” - podsetio je na reakcije koje su usledile nakon ubistva njegovog oca Arsenije Gardović.

ZABORAVIO GARDOVIĆA
VELIKA medijska prašina digla se pre godinu i po, kada je tadašnji ministar inostranih poslova Goran Svilanović, tokom posete BiH, položio cveće na mostu Vrbanja u Sarajevu, gde je, navodno, pala prva žrtva krvavog građanskog rata u ovoj republici, devojka Suada Dilberović.
Tada nije ni pomenuta, Olga Sučić, majka dvoje dece, koja je poginula na istom mestu, u isto vreme, kad i muslimanska studentkinja medicine. Obe su sahranjene 8. aprila 1992. godine na Sarajevskom groblju Bare. NJeno ime upisano je, sa “malim zakašnjenjem” 2001. godine, posle silnih intervencija, na spomen ploču ugrađenu na mostu.
Ali “zaboravljen” je i Nikola Gardović kao i činjenica da je on prva žrtva građanskog rata u Bosni.
Međutim, “pompa oko prve žrtve građanskog rata u Bosni se tu ne završava.
Verovatno ne slučajno kao što ni američki mediji nisu slučajo izvestili kako su na Baščaršiji Srbi napali muslimanske svatove i ubili mladoženjinog oca.
B. S. P.

IZ RATNOG DNEVNIKA
POKLON ZA ZLOČIN
U ZABILJEŠKAMA sam napisao samo - avgust 1992. Ispustio sam dan. Shvatam zašto. Te večeri sam zapisao: “Bojim se da nade za zajednički život više nema...”. Razlog je bila jedna, ne samo za mene šokantna tv-emisija.
U udarnom terminu, nakon drugog Dnevnika, TV BiH je emitovala filmsku storiju o Famizu Delaliću-Ćeli, do tada samo poznatom u svetu podzemlja.
Taj mladić je ledenim glasom ispričao kako je na Baščaršiji, ispred stare Pravoslavne crkve, pucao na svatove i ubio mladoženjinog oca Nikolu Gardovića. Kazivao je kao da se radi o herojstvu. Hvalio se. U tom smislu je bila koncipirana emisija o njemu. Zar je moguće i to?! Državna televizija veliča ubicu! Čoveka koji je pucao na nenaoružane srpske svatove!
Delalić je otkrio da se radilo o organizovanom ubistvu. Zbog toga ga policija i nije tražila. Krio se, kaže, samo iz straha od “srpske osvete”. Zar je moguće?!
Na žalost, jeste. Sutradan u mom komšiluku maltene opšta osuda. Shvatilo se šta sinoćnji nastup ubice Delalića znači. Očekivala se brojna saopštenja, reakcije, posebno političkog vrha. Oni koji su trebali i mogli da se oglase - ćutali su.
Ramiz Delalić, komadant Vojne policije Oružanih snaga BiH opštine Stari grad, uskoro je od države na poklon dobio opremljen poslovni prostor i postao vlasnik jedne od retkih kafana koje rade i u ratu.
Među sarajevskim Srbima novi nespokoj. Da li je sada legalizovan teror nad njima?...
Ž. V.

SUMNJA U TROJICU
DVA dana posle ubistva Gardovića oglasio se MUP BiH:
“Osnovano se sumnja da su ubice Suad Šabović, Igor Dodig i Muhamed Švrakić. Za navedenim osobama se traga”.
S. STANKOVIĆ

BOŠNJAČKI SCENARIO
BIVŠI inspektor u Službi državne bezbednosti Bosne i Hercegovine Slavko Jovičić za “Novosti” je izjavio da je bošnjački deo rukovodstva MUP BiH iste večeri kada je ubijen srpski svat na Baščaršiji znao ko je i kako počinio zločin tog 1. marta 1992. godine.
Naš sagovornik kaže da je 1. marta 1992. godine oko 18 časova, odmah posle ubistva Nikole Gardovića u MUP - u BiH održan sastanak na kojem su osim njega, bili tadašnji ministar unutrašnjih poslova BiH Alija Delimustafić, pomoćnik ministra Jusuf Pušina, zamenik ministra Vitomir Žepinić i tadašnji načelnik kriminalne policije Momčilo Mandić.
- Žepinić i Mandić su tražili da se blokira grad i da se po hitnom postupku pronađu počinioci - kaže Jovičić. - Delimustafić je to obećao, ali ništa nije učinjeno da se to uradi. Posle mesec dana saznali smo da je rukovodstvo MUP-a BiH znalo ko je i kako ubio svatove, ali nije želeo ništa da učini tim povodom. Pretpostavljam da su bošnjački policajci pomogli i beg ubicama.
Posle ovog sastanka, prema Jovičićevom svedočenju, Delimustafić je rekao da ukoliko se ne reši ovo ubistvo može doći do haosa u BiH. Međutim, kadrovi u MUP-u koje je delegirala Stranka demokratske akcije učinili su sve da se istraga spreči. Jovičić tvrdi da je očigledno u pitanju bio dobro isplaniran scenario.
- Pošto ništa nije učinjeno da se ubice uhvate, Srbi su podigli barikade u Sarajevu - priseća se Jovičić. - Onda je SDA organizovala demonstracije koje su imale zadatak da prođu kroz barikade. NJihovi policajci su iz snajpera sa “Unisovih” solitera pucali u masu. Imali su za cilj da za to optuže Srbe. Zato su odmah posle pucnjave proneli informaciju da je pucano iz hotela “Holidej in” gde se u tom trenutku nalazio Radovan Karadžić. Namera je bila da se on linčuje, ali taj plan nije uspeo.
Jovičić kaže da su stručnjaci kasnije utvrdili da jedna starija žena koja je tog dana ranjena nikako nije mogla da bude pogođena iz “Holidej ina”, već jedino iz solitera koje su Sarajlije zvale “Momo i Uzeir”. Zbog opstrukcije u istrazi oko ubistva Nikole Gardovića, došlo je do prve značajne podele u MUP-u BiH, koja je kulminirala potpunom podelom, odnosno odvajanjem srpskih kadrova.
- Očigledno je da je reč o dobro uvežbanom bošnjačkom scenariju, koji je u nastavku imao epilog - početak krvavog građanskog rata u BiH - zaključio je naš sagovornik.
D. STOJAKOVIĆ