Od stalnog dopisnika
STATUA Svetog Save je već gotova i nalazi se u gradu Kalugi gde je u tamošnjoj Fabrici skulptura izlivena u bakru. Grad Kaluga udaljen je oko dvesta kilometara od Moskve. Kad moskovska carina obavi sve **papirne** formalnsoti, skulptura će kamionom biti prevezena u Beograd i verovatno relativno brzo postavljena ispred prelepog hrama.
Ovo je dopisniku **Novosti** rekao jedan od najpoznatijih ruskih skulptora Vječeslav Mihajovič Klikov koji je spomenuta svoja dva rada poklonio kako on kaže, **južnoj pravoslavnoj braći - Srbima i Crnogorcima**.
Vjačeslav Klikov je vrlo poznati i cenjeni vajar u Rusiji. Dovoljno je nabrojati njegove radove koji su najbolji dokaz zbog čega je dobio mnogobrojne nagrade. U centru Moskve na Manježnoj plošcadi (trgu) ispred istorijskog muzeja nalazi se njegov spomenik proslavljenom sovjetskom maršalu Georgiju Žukovu. On je takođe napravio skulpturu Andreja Rubljova koja se nalazi u Radonježu, zatim spomenik Ćirilu i Metodiju, caru Nikolaju Drugom i još mnoge druge.
- Poklonio sam mnogo skluptura svom ruskom narodu, pa mi je bila velika želja da skulptura Svetog Save bude moj lični poklon Srbima. Takođe sam odlučio da poklonim i Crnogorcima skulpturu Majke Božje, koja će biti u Nikšiću. Nadam se da će se moji pokloni svideti Srbima i Crnogorcima, a za mene će to biti najveće priznanje - kaže iskreno Vjačeslav Klikov, koji osvaja svojom izraženom skromnošću i mudrošću.