KOSOVSKA MITROVICA - Građani na severu Kosova proveli su još jednu noć na barikadama, mirno i bez incidenata, u isčekivanju odluke lokalnih vlasti o daljoj sudbini blokada puteva. U Leposaviću, Rudaru i Zupču građani nastavljaju da čuvaju barikade, postavljene u znak protivljenja jednostranim pokušajima Prištine da preuzme administrativne prelaze Jarinje i Brnjak na severu pokrajine. U Leposaviću je broj građana koji su boravili na barikadama tokom noći daleko manji nego ranije, ali u Rudarima je stanje ostalo nepromenjeno.

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak sinoć i jutros putnički saobraćaj se odvija bez problema i sa minimalnim zastoja zbog kontrole identiteta putnika, a na barikadama se propuštaju vozila Kfora.

Sinoć su građane na barikadama u Ruradima posetili predsednici skupština opština severa Kosova, koji su pozvali Srbe na jedinstvo i istakli da treba da budu uz svoju državu, ali i država uz njih.

Odluka o daljoj sudbini barikada biće doneta u utorak, kada će se održati zajednička sednica četiri skupštine opština severa Kosova.

Uklanjanje barikada je uslov dogovora koji su ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović postigli sa Kforom o rešenju krize, nastale nakon pokušaja specijalnih jedinica kosovske policije ROSU da preuzmu administrativne prelaze.

STIGLI LEKOVI

NA Kosovo je danas stigla pomoć u neophodnim lekovima i medicinskim sredstvima zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji, koju je obezbedilo Ministarstvo zdravlja Srbije, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije i Direkcijom za robne rezerve, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. U saopštenju se navodi da će Ministarstvo zdravlja nastaviti u kontinuitetu da obezbeđuje sve potrebne lekove i medicinska sredstva svim zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji, a na osnovu potreba koje te ustanove budu iskazale ministarstvu.