VLADAJUĆA koalicija postoji jedinstvena još samo na papiru, dok su u praksi sve političke opcije koje čine većinu već zauzele startne pozicije za predstojeću predizbornu kampanju.

Kako procenjuju u brojnim strankama vlasti, prividno primirje sa povremenim peckanjima između partnera trajaće do septembra, kada će svi pod svojim barjakom krenuti u žestoko osvajanje birača.

Suština je da se, bar u kakvoj-takvoj harmoniji, dočeka jesenje mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije. Tada će, verovatno, stranački prvaci zaoštriti do kraja retoriku.

Čak su i ”potkoalicije” počele da se drmaju. Dinkićevi soliraju sa svojom politikom o decentralizaciji i veoma su se udaljili od DS, pa su počeli čak i da kritikuju vladine predloge zakona. Otvorile su se i jasne pukotine na relaciji Dačić - Krkobabić i neizvestan je i njihov zajednički izlazak na birališta.

Sami akteri ne znaju kako će se dalje održavati tako široka vladajuća koalicija, kada su i po dubini počeli da pucaju šavovi i tesna partnerstva.

Sastanaka lidera koalicije, koji su dogovoreni još na novogodišnjem sastanku kod predsednika Tadića sa ciljem da povežu i učvrste te niti između saveznika, nije bilo niti će ih, po svemu sudeći, biti.

Zamenik premijera i lider SPS Ivica Dačić priznaje da nije sve baš tako bajno u vladi.

TROJNI SASTANAK
LIDER SPS otkrio je ”Novostima” da će u razgovoru sa Krkobabićem i Markovićem pokušati da razreši sve nedoumice i poslednja iskakanja svojih partnera. Prema nezvaničnim najavama, Dačić i Palma trebalo je da se vide u četvrtak po podne, ali nije bilo potvrde da će tom susretu da prisustvuje i predsednik PUPS.

- Postoje povremeni šumovi u komunikaciji i koordinaciji, ali oni nisu dovoljno jaki da bi oborili vladu. Siguran sam da bi se ti povremeni nesporazumi efikasnije rešavali kada bismo o njima otvoreno pričali na političkom nivou, a ne u novinama - kazao nam je Dačić.

Predsednik političkog saveta DS Dragoljub Mićunović, ne ulazeći u spekulacije o svađama i zakulisnim trvenjima, kratko je poručio:

- Nema nikakve krize u Vladi!

U Dinkićevom URS kažu da su otvoreno izneli šta misle o radu Vlade, ali da će oni nastaviti da sprovode dogovorenu politiku. To što samostalno vode kampanju za decentralizaciju ne vide kao pretnju opstanku koalicije:

- Ne mogu da zamislim da partneri ne prihvate naše predloge za bolji život građana Srbije, tako da ne mogu ni da razmišljam o potezima URS ako bi se to desilo - rekao je za ”Novosti” Vladimir Ilić, predsednik Izvršnog odbora regionalista.

Lider SDPS Rasim Ljajić smatra da su svi nesporazumi logična posledica brojne koalicije i približavanja izbora:

- Kako se bliže izbori otvara se i dilema da li su članice koalicije partneri ili konkurenti. Takvo stanje održavaće se sve dok se ne raspišu izbori ili dok se, pre toga, ne postigne dogovor u kakvim koalicijama će stranke vladajuće većine ići na izbore.