Posle jednog veka dug prema slavnom đeneralu crnogorske vojske, brigadiru Blažu Bajovom Boškoviću, konačno je ispunjen. Njegovi zemni ostaci počivali su u Fundini u Kučima, da bi bratstvenici nedavno preneli Blažove zemne ostatke u njegovu rodnu Orju Luku kod Danilovgrada, gde će u kripti Crkve Svetog Luke mirovati za sva vremena, zajedno sa svojim ocem, serdarom Bajom.

A đeneral je svoje ratovanje počeo kao dobrovoljac sa 16 godina u crnogorsko-turskom ratu, a na čuvenom Vučjem Dolu zajedno sa Hercegovcima, sabljom je udarao temelje crnogorske države i njene slobode. Bio je komandir knjaževe garde na Cetinju a potom komandant Bjelopavlićke brigade.

Ratni savet ga je 1912. godine imenovao za komandanta Zetskog odreda, ali je to knjaz Nikola Petrović odbio i na to mesto postavio sina Danila. Njegovu smrt prilikom zauzimanja Skadra 8. oktobra 1912. istoričari su zapisali kao "nerazjašnjenu", jer je veliki junak odluku da se ne potčini kralju Nikoli platio životom.

I VUJANOVIĆ ODAO POŠTOVANjE O prenosu zemnih ostataka Blaža Boškovića, porodica je obavestila i crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića. - Došao sam ovde kako bih iskazao svoje poštovanje prema Blažovoj vojnoj biografiji, ali i njegovom ocu, senatoru Baju. Ovaj događaj predstavlja odnos prema istoriji Crne Gore koja je imala svoje svetle bitke i svoje pobede - kazao je crnogorski predsednik Vujanović.

Ovih dana, narod je odavao poštu čuvenom ratniku i narodnom poslaniku, upravitelju Nikšićke oblasti...

- Sva pokolenja od 1912. do danas su se ogrešila o đenerala Blaža Boškovića. Njegova pogibija pre stotinu godina, na početku balkanskih ratova, bila je uzrok strašne pogibije crnogorske vojske na Skadru. Da nije ubijen Blažo Bošković, ne bi Crna Gora s glave poginula na Skadru, jer je njegovo ubistvo demoralisalo Zetski odred od 15.000 vojnika - kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. - Ovo što danas činimo je oduženje duga i nešto što je istorijski moralo da se dogodi.

Da glasovito brastvo na dostojanstven način vraća dug svom časnom pretku uveren je i general Neđeljko Bošković.

- Činimo veliko delo, ono koje nisu uradile kraljevina Crna Gora, Zetska banovina, kraljevina Jugoslavija, pa ni druga, treća Jugoslavija, ni opet suverena Crna Gora - kazao je Bošković.

Ceremonijal prenosa zemnih ostataka velikog junaka Blaža Bojovog, trajao je dva dana. Povorku iz Fundine preko Podgorice, hrama Hristovog voskresenja do Orje Luke predvodio je mitropolit Amfilohije, a celim putem pratila su ih crkvena zvona sa Ostroga i Ždrebaonika.