VALJEVO - Rad Istraživačke stanice Petnica, nadaleko poznate naučne ustanove, ozbiljno je ugrožen! Ove godine država nije izdvojila ni dinara za održavanje novih objekata, a za programe namenjene talentovanim srednjoškolcima dala je čak pet puta manje sredstava nego prošle godine.

Zbog besparice, ranije planirani naučni sadržaji - seminari i kampovi morali su da budu otkazani. Sve to u godini u kojoj Istraživačka stanica Petnica obeležava tri decenije postojanja...

- Došli smo u apsurdnu situaciju, jer smo dobili nove zgrade, ali ne i pare za njihovo održavanje - objašnjava Vigor Majić, direktor IS Petnica. - Država se, kad joj je Evropska investiciona banka odobrila kredit kojim su izgrađeni novi objekti u Petnici, obavezala da će da obezbedi normalno funkcionisanje ustanove i novac za održavanje zgrada i opreme, ali nam do sada, a, evo, kraj je godine, nije uplaćeno ni dinara.

Majić je zabrinut kako će zimus, zbog ogromnih troškova, uopšte funkcionisati grejanje u novim zgradama, koje je preko potrebno da od mraza ne bi popucale instalacije. Međutim, bez „finansijske injekcije“ iz državnog budžeta teško da će grejanje moći da plate.

KAPACITETI U REKONSTRUKCIJU starih i gradnju novih objekata Istraživačke stanice Petnica iz državnog budžeta izdvojeno je oko 5,3 miliona evra. Objekti imaju 17.000 kvadratnih metara, raspolažu sa 170 ležajeva za smeštaj polaznika seminara i naučnih programa. Oko 2,3 miliona evra država treba da izdvoji za novu, najsavremeniju naučnu opremu i laboratorije.

- Za Srbiju bi bila ogromna bruka i sramota, ako ovakvi objekti, u koje je uloženo mnogo sredstava, budu zatvoreni - upozorava Majić. - U oktobru prošle godine, po zahtevu ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića, dostavili smo proračun troškova održavanja novih objekata i normalno funkcionisanje Istraživačke stanice, ali odgovor još nismo dobili. Po našoj računici, za osnovne troškove potrebno je oko pet miliona dinara mesečno.

U novim objektima, završenim u maju, do sada je održano više od 70 programa iz raznih naučnih oblasti, u kojima je učestvovalo oko 2.000 talentovanih srednjoškolaca i studenata. Međutim, ističe Majić, zbog nedostatka sredstava već su otkazani mnogi seminari, poput onih namenjenih usavršavanju nastavnika.

- Ako zbog nerazumevanja države ostanemo bez sredstava, to bi direktno vodilo u gašenje Istraživačke stanice Petnica, čime bi nestala ustanova čiji je ugled u svetu građen pune tri decenije - upozorava direktor.

- Svake godine dobijamo sve manje novca za naučne programe. Lane, za te namene od države smo dobili 25 miliona dinara, a ove godine - pet puta manje!