PUCALO se ispred naše kuće, meci su leteli na sve strane, a mi smo ležali na podu i čekali da se završi. Kasnije smo vadili metke iz zidova i automobila. Tamo je pakao, svi su u strahu.

Ovako situaciju u sirijskom gradu Alepu opisuje Biljana Ajubin koja je sa svoje troje dece posle 28 godina morala da napusti Siriju. Oni su bili među 40 državljana Srbije koji su avionom „Jat evrvejza“ u petak doputovali iz Damaska u Beograd. Među njima je najviše žena i dece iz mešovitih brakova, dok su glave porodica uglavnom odlučile da ostanu u Siriji.

- Moj muž nije hteo da napusti svoju zemlju i kuću - kaže Biljana Ajubin (53). - Bilo je teško rastati se od njega. Tamo je sve u haosu. Ako kažete da ste za vladu, juriće vas pobunjenici, ako ste za „slobodnjake“, vojska.

Prema zvaničnim podacima u Siriji je pre evakuacije bilo oko 200 srpskih državljana. Većina u toj zemlji živi decenijama i nisu hteli da je napuste. Među onima koji su u petak sleteli na aerodrom „Nikola Tesla“ najviše je bilo ljudi iz Damaska i okolnih gradova, kao iz Alepa gde se vode najžešće borbe. U tom gradu ima još srpskih državljana koji žele da napuste Siriju, ali nisu uspeli da se probiju do Damaska.

KAO U BOSNI SVETLANA Đurđević je sa suprugom, koji je Palestinac, kaže da je situacija u Siriji podseća na rat u Bosni i Hercegovini.
- U Siriji smo bili kao u svojoj zemlji, normalno smo živeli, a onda smo ostali bez ičega - priča Svetlana koja je živela u mestu Katana kod Damaska.

Dani Ajubin (28) kaže da su poslednji mesec iz stana izlazili samo kada su morali.

- Teško se živi. U poslednje vreme nije bilo ni hleba - priča Dani. - Na ulicama vojnici, borbe u svim krajevima.

Ahmed Tebi odlučio je da napusti Alep kada više nije mogao da odlazi na posao. Zbog uličnih borbi i stalnog bombardovanja nije mogao do stomatološke ordinacije u kojoj je radio.

- Čekam da se smiri situacija pa da se vratim, ali ne verujem da će se to desiti uskoro - kaže Tebi. - Ja živim u luksuznom delu grada u kojem nije bilo toliko strašno. Siromašniji delovi potpuno su uništeni, ne mogu ni leševe da pokupe sa ulica. Narod se nada pobedi pobunjenika, ali ne shvataju da su oni još gori. Pucaju na vojnike, a onda se kriju po gusto naseljenim krajevima. Vojska ih bombarduje i stradaju nevini ljudi.

Samo iz Alepa poslednjih nedelja izbeglo je više od 200.000 ljudi. U zemlji koja je važila za najsekularniju arapsku državu strah posebno raste među hrišćanima koji se boje da među pobunjenicima glavnu ulogu imaju islamisti.


ZAROBLjENI U ALEPU

POMOĆNIK ministra spoljnih poslova Dragan Marković kaže da je ambasada Srbije u Damasku od marta apelovala na naše državljane da napuste zemlju, ali da su oni tek u poslednjih desetak dana pokazali za to znatnije interesovanje.

- U Alepu, gde se vode borbe, i gde nije bilo bezbedno da se naši građani evakuišu, ostalo je nekoliko desetina naših državljana sa kojima smo u kontaktu. Ako budu želeli da se evakuišu iz Sirije biće ponovo organizovan let iz Damaska - kaže Marković.