BERLIN- Super-masivna crna rupa, poznata kao Sagittarius A-star, koja se nalazi u središtu naše galaksije, sprema se da usisa ogromni gasni oblak mase tri puta veće od Zemljine, prenosi Bi-Bi-Si.

Sagittarius je udaljen 27.000 svetlosnih godina od našeg sunčevog sistema i poseduje masu koja je četiri miliona puta veća od mase Sunca.

Premda je poznato da crne rupu uvlače sve što je u njihovoj blizini, ovo će biti prva prilika za astronome da vide kako ona "proždire" jedan ovako veliki oblak.

Kako se ovaj proces bude odvijao, turbulentna zona oko crne rupe će postati neobično svetla, pružajući naučnicima šansu da saznaju više o ovom fenomenu.

Prema pisanju časopisa "Nature", astronomi procenjuju da će "usisavanje" gasnog oblaka početi sredinom 2013, kada se bude nalazio na 40 milijardi kilometara od super-masivne crne rupe.

Poslednjih sedam godina, brzina oblaka - posmatran pomoću Evropskog velikog teleskopa na Andima, u Čileu, udvostručila se i sada iznosi oko osam miliona kilometara na sat.

Budući da ne sadrži dovoljno materije da bi zadržao svoj oblik, gasni oblak će tokom usisavanja početi da se izdužuje.

"Ideja o astronautu koji se u blizini crne rupe izdužuje poput špagete poznata je iz naučne fantastike", kazao je vođa studije Stefan Gilesen sa Instituta Maks Plank za vanzemaljsku fiziku.

"Sada možemo da vidimo kako se to događa u stvarnosti", dodao je on, navodeći da oblak neće preživeti to iskustvo.

Naučnici veruju da će polovina oblaka biti progutana, dok će druga polovina biti izbačena dalje u svemir.

Ubrzanje izbačene materije, kao i drugi podaci, trebalo bi da naučnicima pruže dragocene podatke o prirodi crnih rupa.