MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Makedonije u petak je potvrdilo da je u zajedničkoj akciji makedonske i srpske policije u Ohridu uhapšen Vladimir Jorga, zvani Volođa (37) koji je u Srbiji osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Gorana Grbana (25).

Jorgi, koji je pre dva dana u Ohridu uhapšen pošto je prepoznat na osnovu fotografije, određen je pritvor i kako saopštava makedonski MUP, u toku je postupak izručenja.

Prema prvim saznanjima policije, Jorga, sin slavnog karate majstora Ilije Jorge, imao je pasoš Bosne i Hercegovine, a deset godina je živeo pod tuđim identitetom, krijući se u BiH i u Makedoniji. Nevenčano je živeo sa ženom iz Ohrida i ima dve ćerke.

Protiv njega se postupak u odsustvu vodio pred pančevačkim Okružnim sudom, zbog optužbi da je krajem juna 2002. godine u bašti kafića "013" u Pančevu posle svađe pucao i ubio Grbana. Jedan metak je teško ranio tada sedamnaestomesečnog Aleksandra Ljubičića.

ODBRANA TOKOM istražnog postupka i suđenja Kornelije Jorga je tvrdio da nije ubio taksistu. Kazao je da je u vreme ubistva bio u jednoj diskoteci, ali to nisu potvrdili i svedoci.

Četiri godine pre ovog događaja, Vladimirov brat od rođenog strica, takođe poznatog karatiste Vladimira Jorge, Kornelije, usmrtio je taksistu Veljka Popovića (36). U oktobru 1999. godine u tadašnjem beogradskom Okružnom sudu Kornelije je osuđen na 15 godina zatvora. U kaznu mu je uračunato i razbojništvo, koje je počinio tokom bekstva. Pored zatvorske kazne izrečena mu je i mera obaveznog lečenja od alkoholizma i narkomanije.

Tokom postupka, dokazano je da je Kornelije 7. novembra 1998. godine u Mirijevu, u Ulici Vojina Đurašinovića, kod broja sedam, usmrtio Popovića pucajući mu u potiljak. U taksistu je ispalio četiri hica, a zatim iz njegove torbice uzeo 300 maraka i 600 dinara. Posle ubistva otišao je kod devojke, koja je živela u blizini, presvukao se, a zatim vratio do taksi vozila da skloni čaure i očisti automobil. Dok je pretraživao kola, Popovićevo beživotno telo je palo na sirenu, pa je Kornelije pobegao.

Prema sopstvenom priznanju, Kornelije je četiri dana posle ubistva izvršio razbojništvo u STR "Goksi" na uglu Katanićeve i Avalske ulice. Uz pretnju oružjem od prodavačice je oteo pazar od 350 dinara, a kad mu je ova rekla da više nema, isprskao ju je suzavcem. Uhapšen je posle 18 dana skrivanja.