AKADEMIK Vojislav Stanovčić odbacio je u četvrtak optužbe koje su mu stavljene na teret u anonimnim materijalima dostavljenim pojedinim njegovim kolegama iz Srpske akademije nauka i umetnosti. U njima se ovaj akademik, inače sekretar Odeljenja društvenih nauka SANU, optužuje da je ”trgovao” podrškom odeljenja i lobirao za pojedine kandidate.

- Kunem vam se da nikada ni od koga nisam tražio nijedan dinar, niti sam potplaćivao bilo koga - rekao je na konferenciji za novinare koju je u četvrtak organizovao.

On tvrdi da iza napada na njega, koji se, kaže, periodično ponavljaju poslednjih 20 godina, stoje neke njegove kolege sa Fakulteta političkih nauka. Prošle nedelje, na dan izbora u Akademiji, objasnio je da iza napada stoje ”neke sile iz inostranstva”.

- To je povezano. Reč je o nekim ljudima koji su u Rusiji, u Moskvi, i ne smeju da se vrate u Srbiju. Oni utiču na te ljude sa FPN. Ne znam da li im daju novac ili šta već - kratko je akademik Stanovčić odgovorio na pitanje ”Novosti”.

Pojasnio je još jednu od stvari koju mu ”anonimni neprijatelji” stavljaju na dušu - navodnu povezanost sa falsifikovanjem potpisa akademika Ljubomira Tadića, za podršku prof. dr Kosti Čavoškom, dopisnom članu SANU.

- Akademija je odlučila da angažuje grafologa da se utvrdi da li je taj potpis verodostojan - otkrio je akademik Stanovčić. - Tu je sve čisto. Akademik Tadić je potpisao mišljenje za Čavoškog, ali kada je kopirano, potpis je izgledao bledo, pa ga je neko samo podebljao. Imamo zapisnike, ali njih mogu da vide samo redovni članovi.

Akademija se nije oglašavala ovim povodom, niti su njeni čelni ljudi želeli da komentarišu ovaj slučaj. Odeljenje društvenih nauka, koje je najnezadovoljnije proteklim izborima, imaće sednicu u utorak.