Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić „šokiran je lažima koje pojedini predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade plasiraju u pojedinim medijima povodom prisluškivanja najviših državnih funkcionera“ - saopšteno je u utorak iz Vučićevog kabineta.

Kako je najavljeno, Vučić će se zato najkasnije do kraja nedelje obratiti javnosti i izneti podatke „o načinu na koji su prisluškivani političari i ko je i kakvu ulogu imao u tom sistemu“.

* * * * * * * * * * * *

Sektor unutrašnje kontrole MUP dobio je od „Telekoma“ obaveštenje da ne postoji registrovan zahtev za uzimanje listinga telefonskih razgovora prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića - potvrđeno je „Novostima“.

Telekom“ se, kako saznajemo, u zvaničnom dopisu, ipak, ogradio da ne isključuje mogućnost zloupotrebe, bez obzira na to što kod njih ne postoji formalni nalog za izdavanje listinga.

Ovim se vrzino kolo oko prisluškivanja i praćenja kretanja najviših državnih funkcionera još više zapetljava, pošto famozni zahtev nije pronađen ni u MUP. Time je praktično istraga zapala u ćorsokak, ali sigurno na buru oko „srpskog Votergejta“ neće biti stavljena tačka.

Sektor unutrašnje kontrole nastavlja sa proverama organizacionih jedinica, ali im posao otežava činjenica da još nemaju pisani trag, pa se samim tim ne zna koji je operativac i iz koje službe zahtevao da mu se izdaju listinzi Aleksandra Vučića, ali i predsednika Narodne skupštine Nebojše Stefanovića.

Istragu istovremeno vodi i Bezbednosno-informativna agencija, pa se vrlo brzo očekuju rezultati, ali ne samo o nadzoru kretanja i telefonskih kontakata Vučića i Stefanovića, već i o prisluškivanju prvog potpredsednika Vlade i predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Premijer Ivica Dačić obelodanio je u utorak da se vode istrage u vezi s prisluškivanjem najviših državnih funkcionera i ometanjem kolone predsednika Tomislava Nikolića,

- O tome vodi istragu i Služba unutrašnje kontrole MUP. Zasad nisam informisan da li su te istrage završene i kada se vratim u zemlju, videću dokle je sve to stiglo - rekao je Dačić u Rimu.

On je poručio da ako se utvrdi bilo čija odgovornost „taj će odgovornost i snositi, bilo da je reč o procesu pred sudovima i Tužilaštvom, bilo da je reč o sankcijama u okviru MUP“.

- U svakom slučaju za to postoje nadležne službe i istrage se vode nezavisno od bilo kakvih napisa u medijima - zaključio je Dačić.
Objava Aleksandra Vučića na društvenoj mreži "Facebook"