NA predstojećim izborima za redovno i dopisno članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, zakazanim za 1. novembar, boriće se 82 kandidata, čije biografije su u četvrtak predstavljene u SANU. Ukupno 24 dopisna člana predložena su za zvanje redovnih, 51 naučnik i umetnih u trci je za dopisno članstvo, a sedam za inostrane.

Među kandidatima koji bi prvi put da uđu pod krov Akademije - 24 je sa podrškom odeljenja, a 27 bez. I ovoga puta na spisku je najviše lekara, među kojima od deset takmaca za dopisno članstvo nijedan nema podršku odeljenja. Brojni su i društvenjaci, koji u ovom izbornom krugu imaju čak 11 potencijalnih novih članova.

- Odeljenje društvenih nauka ima niz problema. Broj članova smanjuje se godinama, pa nam je u poslednjoj deceniji preminulo 11 kolega, a dobili smo samo četiri nova člana - rekao je akademik Vojislav Stanovčić, sekretar odeljenja. - Sa ovako malobrojnim članstvom ne možemo da ispunjavamo sve zadatke koje nauka stavlja pred nas.

A kako je ključni cilj svakih izbora podmlađivanje ove ugledne institucije, jedna od zamerki je i to zašto je među onima koji tek treba da uđu u Akademiju Miloš Nemanjić, koji ima 80 godina. Jedini kandidat za redovno članstvo koji nema podršku odeljenja je Kosta Čavoški, kog su predložila trojica akademika.

Predlog trojice akademika da redovni član postane Časlav Ocić, odbijen je, jer je rečeno da predlagači i predloženi ne pripadaju istoj naučnoj oblasti.

NASLEĐUJU ČLANSTVO KAO KRUNU U TRCI za zvanje dopisnog člana je i prof. dr Marko Bumbaširević, čiji brat Vladimir već ima titulu akademika. Bliskih srodnika ima još, pa je tako kandidovan prof. dr Rade Hajdin, čiji otac je akademik Nikola Hajdin, predsednik SANU. Na listi kandidata je i prof. dr Milica Čolović, supruga akademika Radoja Čolovića.

Pritužba je stigla i iz Kulturno-prosvetne zajednice, koja zamera Akademiji što je olako odbacila kandidate udruženja književnika, likovnih umetnika, Filološkog fakulteta... Oni su zatražili da se pomeri datum izbora, jer će ispitati “zaštitu ustavnosti od ovakvog izbora”. Glavna zamerka im je što su kandidati sa podrškom odeljenja u očiglednoj prednosti kada dođe dan za glasanje.

Na način odlučivanja o podršci kandidatima pritužbe je imao i prof. Aleksandar Jokić. On navodi da su kandidati predloženi izvan odeljenja diskriminisani, a da su oni koji pišu referate o kandidatima pristrasni.

Požalio se i akademik Zoran Kovačević, predsednik ogranka u Novom Sadu, koji je rekao da poslednjih 20 godina odeljenje medicinskih nauka nije dalo podršku nijednom lekaru iz Vojvodine. Stavio je pod znak pitanja i njihove kriterijume. A akademik Vasilije Krestić optužio je kolegu Vojislava Stanovčića da je u referatu namerno ispolitizovao naučnu biografiju Koste Čavoškog.