U trci za zvanje dopisnog člana Akademije je ukupno 51 naučnik i umetnik. Za titulu akademika i napredak iz dopisnog u redovno članstvo, na predstojećim izborima prvog novembra, boriće se 24 kandidata. Od ukupno 75 kandidata za koje će se tajno glasati na Skupštini, samo 13 su žene.

Ove jeseni najviše bi moglo da bude ojačano odeljenje društvenih nauka, koje broji svega po četiri redovna i dopisna člana. Sada su dvojica dopisnih u trci za zvanje redovnih, a predložili su i najviše kandidata za dopisne članove - čak 11! Na ovom spisku su, između ostalih, bivši ministar vera Bogoljub Šijaković, Dragana Radojičić, direktor Etnografskog instituta SANU, etnolog i antropolog Bojan Jovanović, sociolozi Miloš Nemanjić, Milan Brdar, Milovan Mitrović... Sedmoro su kandidati odeljenja, ekonomista Ljubiša Adamović predložen je izvan Akademije, ali ima podršku odeljenja, a bez podrške je ostalo troje. Podrška matičnog odeljenja kandidatima je važna, jer je praksa pokazala da oni uz koje stoje kolege koje su već članovi SANU prolaze mnogo bolje na glasanju. Po pravilu, gotovo svi sa podrškom odeljenja budu izabrani, a od ostalih tek malobrojni.

Na spisku za članstvo našao se i Rade Hajdin, sin predsednika SANU akademika Nikole Hajdina, koji se, kao i otac, bavi građevinom. On nema podršku Odeljenja tehničkih nauka, a predložen je potpisima trojice akademika. I prof. dr Kosta Čavoški ići će na glasanje zahvaljujući potpisima trojice kolega iz Akademije.

HANDKE ZA INOSTRANOG ČLANA ODELJENJE jezika i književnosti za inostranog člana predložilo je književnika Petera Handkea. Na spisku za dopisne su i fizičar Laslo Foro, Gordana Vunjak Novaković, stručnjak za biomedicinski inženjering, Valerij Vasiljevič Kozloj, koji se bavi mehanikom, fiziolog Mihail Ugrumov Veniaminović, istoričar Anatolij Argadjevič Turilov i arhitekt Ivan Štraus.

Lekari su tradicionalno među najbrojnijim kandidatima. Za dopisne ih je predloženo deset, ali niko nema podršku odeljenja. Na spisku je mikrohirurg Marko Bumbaširević, čiji brat Vladimir Bumbaširević je pre tri godine izabran za redovnog člana. Tu su i kardiolog Petar Seferović, vaskularni hirurg Lazar Davidović, hirurg Milorad Mitković, hematolog Milica Čolović, transfuziolog Bela Balint, hirurg Zoran Krivokapić, kardiolog Zorana Vasiljević Pokrajčić, pedijatar Nevena Rončević i farmakolog Ljiljana Bukarica Gojković. U status redovnih mogli bi da budu izabrani endokrinolog Nebojša Lalić, paradontolog Vojislav Leković, hirurg Predrag Peško i nefrolog Vojislav Stefanović.

Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke predložilo je dvoje kolega za redovne i troje za dopisne članove, a bez podrške je još osam kandidata. Odeljenje jezika i književnosti za status redovnih kandiduje četvoro kolega. Podržali su književnika Gorana Petrovića, koji je već dva puta bio na izborima, ali mu je malo nedostajalo za prolazak.

Po dva redovna i dopisna člana podržalo je Odeljenje hemijskih i bioloških nauka. Sa Odeljenja tehničkih nauka glasaće se za sedam kandidata, a sa Odeljenja istorijskih nauka za jednog više. Među umetnicima, redovno članstvo trebalo bi da dobiju kompozitorka i najmlađi član Isidora Žebeljan, arkitekt Branislav Mitrović, slikar Todor Stevanović i kompozitor Ivan Jevtić. Podršku za ulazak u Akademiju imaju slikar Petar Omčikus, vajar Mrđan Bajić i arkitekt Mihajlo Mitrović, a bez podrške je vajar Sava Halugin.

Na izborima prvog novembra za redovne će glasati samo redovni, a za nove dopisne glasaju svi članovi SANU.