POJEDINI kandidati za članove Srpske akademije nauka i umetnosti već su obezbedili sebi mesto pod krovom najuglednije naučne i umetničke institucije. Dobili su podršku odeljenja SANU, kojima treba da se priključe, a to je, bar prema iskustvima sa ranijih izbora, nepisana garancija da će većina članova na skupštini 1. novembra glasati za njih.

Treći put će se na glasanju naći pisac Goran Petrović, koji je već dva puta bio kandidovan, ali mu je članstvo izmaklo za dlaku. U SANU se sada može čuti kako je Petrović „sazreo“ za dopisnog člana. Osim njega, sa podrškom odeljenja na izbore idu i književnici Sofija Miloradović i Janoš Banjaji.

U istom „statusu“ su i likovni umetnik Mrđan Bajić i arhitekta Mihajlo Mitrović, kao i slikar Petar Omčikus, koji je ranije izabran za člana SANU, ali je bio van radnog sastava, pa pošto ta kategorija više ne postoji, moraće još jednom da dobije podršku većine.

Iako su lekari uvek najbrojniji kandidati, ove godine nijedan nije dobio podršku odeljenja. Među onima koje su predložila udruženja ili tri akademika pominju se kardiolog Petar Seferović, koloproktolog Zoran Krivokapić, ortoped Marko Bumbaširević, imunolog Milica Čolović, imunolog Bela Baling i pedijatar Nevenka Rončević. Većina je već okušala sreću i ostala ispred vrata Akademije, ali će sada možda imati veće šanse.

PRAVILA OMELA KUSTURICU IAKO se govorilo da bi među kandidatima za članstvo ove godine mogao da bude i Emir Kusturica, nema ga, jer kao reditelj ne bi mogao da bude član nijednog od postojećih odeljenja. Trebalo bi, kažu upućeni, ili proširiti odeljenje društvenih nauka i umetnosti, kako bi akademici mogli da budu i reditelji, dirigenti, muzikolozi, scenografi.

Ova lista moći će da se produžava do jeseni, sve do samog glasanja, do kada tri akademika mogu da predlože svoje takmace.

Na odeljenju tehničkih nauka samo je Vladimir Radmilović dobio podršku. Među istoričarima to je pošlo za rukom Dušanu Batakoviću, Slavenku Terziću, Vojinu Dabiću, Marku Popoviću i Ljubomiru Dimiću.

Na predstojećim izborima znatno bi moglo da se osveži odeljenje društvenih nauka, jer je njihovu podršku za izbor dobilo čak sedam kandidata. Među njima je i Bogoljub Šijaković, bivši ministar vera. Na spisku je i Dragana Radojičić, direktorka Etnografskog instituta SANU, kao i Ilija Marić, Vukašin Pavlović, Ljiljana Blagojević, Milovan Mitrović i Mirjana Stefanović.

Podršku odeljenja, između ostalih, nije dobio Rade Hajdin, sin sadašnjeg predsednika akademika Nikole Hajdina, ali još ima šanse da sa podrškom tri akademika izađe na skupštinu.

Iz redova dopisnih članova, titulu akademika i zvanje redovnog člana među lekarima trebalo bi da dobiju endokrinolog Nebojša Lalić, hirurg Predrag Peško, nefrolog Vladislav Stefanović i stomatolog Vojislav Leković. Među redovne bi trebalo da uđe i kompozitorka Isidora Žebeljan, kao i arhitekta Branislav Mitrović, slikar Todor Stevanović i kompozitor Ivan Jevtić.