NAGRADA Kompanije „Novosti“ - za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“ uručena je u ponedeljak Andriji Igiću, dopisniku Radio-televizije Srbije iz Prištine. Priznanje za novinarsku hrabrost tradicionalno je dodeljeno na dan kada je, pre 11 godina, ubijen dopisnik „Večernjih novosti“, čije ime nagrada nosi. Predstavnici novinarskih udruženja i Pantićeve kolege podsetili su još jednom da do danas niko nije odgovarao za ubistva novinara u Srbiji i da država treba što pre da otkrije ubice.

Igić je, stoji u obrazloženju žirija, priznanje zaslužio hrabrim i profesionalnim predočavanjem aktuelne i složene situacije na Kosovu i Metohiji.

- Bez straha, sa lica mesta izveštava o zločinima albanskih ekstremista, lošoj ekonomskoj situaciji, podelama među srpskim liderima - istakli su članovi žirija u obrazloženju.

BRUTALNO UBISTVO MILAN Pantić ubijen je 11. juna 2001. oko osam sati ujutru dok se vraćao iz prodavnice. Usmrćen je sa više udaraca u ulazu zgrade u kojoj je živeo. U istrazi je saslušano više od hiljadu ljudi, bez rezultata. Bivši ministar Dušan Mihajlović rekao je 2004. da policija ima saznanja o motivima i izvršiocu. Godinu dana kasnije njegov naslednik Dragan Jočić rekao je da je istraga pokazala da nije postojala namera da se Pantić ubije već „samo zastraši“. Nekoliko meseci pre ubistva Milan Pantić je objavio seriju tekstova o privrednom i drugim vrstama kriminala u Pomoravskom okrugu.

Plaketu je laureatu i ove godine uručio sin Milana Pantića i takođe novinar „Novosti“, Nemanja.

- Čast mi je što je žiri u mom radu prepoznao kvalitete i ciljeve za koje se borio Milan Pantić - rekao je Igić primajući priznanje.

Rodbina, prijatelji, novinari i predstavnici UNS i NUNS položili su u ponedeljak cveće na mestu ubistva Pantića, u hodniku ispred njegovog stana, a zatim i na spomen-bistu na trgu koji nosi njegovo ime. Ponovo su pozvali vlasti da otkriju i kazne njegove ubice.

- Ne pamtimo Milana Pantića samo po tome što ga je mafija ubila, već zato što je bio dobar novinar - rekla je predsednica UNS Ljiljana Smajlović. - Nećemo se pomiriti sa tim da njegove ubice još nisu otkrivene. Nije dovoljno da se Pantiću dodeli trg i postavi bista. Moraju se otkriti ubice ili će Srbija ostati zemlja u kojoj se ubijaju novinari.


Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika i šef deska „Večernjih novosti“, Miloš Antić, rekao je da je „porazna činjenica što država ni 11 godina posle mučkog ubistva Pantića, 13 godina posle likvidacije Slavka Ćuruvije i 18 godina od misterioznog smaknuća Dade Vujasinović, ne vodi nijedan sudski spor za ubistvo novinara“.

DAČIĆ: BEZ POMAKA MINISTAR unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da nije obavešten da je u skorije vreme bilo pomaka u istrazi ubistva Milana Pantića. - Cilj je da rasvetlimo sva krivična dela iz prošlosti, rekao je on.

- Za jedno demokratsko društvo previše je kada se makar samo sumnja da su političko-policijski i mafijaško-tajkunski krugovi, koji i te kako imaju udela u ubistvu naših kolega, i dalje toliko moćni da sprečavaju istragu i pravosuđe da pred lice pravde izvedu nalagodavce i počinioce tih gnusnih ubistava - kazao je Antić. - Istina o ubistvu hrabrog novinara „Novosti“ Milana Pantića će, kad-tad, izaći na videlo. Svi znamo koje je kriminalne i mafijaške krugove svojim pisanjem raskrinkao i gde vode tragovi onih koji su naredili i izvršili zločin.

I gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović pozvao je nadležne da otkriju ko je ubio našeg kolegu.

DOBITNIK

ANDRIJA Igić zaslužio je priznanje za novinarsku hrabrost jer je, između ostalog, prvi izveštavao sa mesta ubistva Srba u Istoku, javljao se iz povratničkih sela oko Kline, gde ekstremisti pale srpske kuće, neprekidno je i svakodnevno među preostalim srpskim življem u enklavama.